מדינות גדולות המפיקות נפט שוב מקצצות ייצור, מה המשמעויות?

המדד המרכזי של מחירי הנפט עלה מעל 90 דולר לחבית לראשונה מאז נובמבר, כמפיקות נפט גדולות האריכו את קיצוץ האספקה שלהן

 

 

 
Image by Kristina Kasputiene from Pixabay oilImage by Kristina Kasputiene from Pixabay oil
 

עמית י.
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
07/09/2023

זוכרים שבשנה שעברה OPEC+ הודיעה שהיא תקצץ 1.66 מיליון חביות תפוקה ליום מחודש מאי ועד סוף השנה? קיצוץ ההיצע של OPEC+ - והעליה במחיר הנפט כתוצאה מכך היה לגמרי לא צפוי...(היא הרי הבטיחה שלא..) וזו הייתה תזכורת ברורה לעד כמה הסביבה המאקרו כלכלית לא בטוחה. 

והנה זה שוב קורה. כדי להעלות את מחירי הנפט, ערב הסעודית ורוסיה מהדקות את ברזי הנפט כלומר, הן מקצצות בייצור הנפט והאריכו את זה עד חודש דצמבר. מה שאומר שהן שואבות פחות נפט ממה שהן יכולות - החלטה שתפסה רבים לא מוכנים: משקיעים כבר התכוננו לצמצם מעט בהיצע, במיוחד עם כמה מדינות מפתח שמייצרות פחות נפט וסעודיה עשתה קיצוץ נוסף ביולי. אבל החיתוך המגה-ארוך הזה אומר שהצביטה עשויה להיות אפילו קשה מהצפוי. כתוצאה מכך, נפט ברנט זינק לרמה הגבוהה ביותר מזה עשרה חודשים. 

ברנט גולמי הגיע לרמה הגבוהה ביותר מאז נובמבר מקור TradingView

העלאת המחירים הציתה מחדש את החששות שעלויות אנרגיה גבוהות יותר עלולות להעלות את מחירי הדלק במשאבה עבור נהגים ולהגביר את שיעורי האינפלציה בכלכלות גדולות. רוסיה וסעודיה אמרו שהן ימשיכו לצמצם סך של 1.3 מיליון חביות ביום מהתפוקה שלהן, גם כשהביקוש העולמי ימשיך לעלות לרמות שיא כמעט. הקיצוצים ישמרו על התפוקה בכ-9 מיליון חביות ביום.

סוחרי שוק הנפט ציפו שסעודיה ורוסיה ישמרו על קיצוץ הייצור שלהם עד ספטמבר ואוקטובר, אבל  התוכניות החדשות והמפתיעות למנוע את הנפט מהשוק עד סוף השנה עוררו חששות לפגיעה בהתאוששות של הכלכלות הגדולות וגם פגיעה בצרכנים.

הקיצוץ הזה יוביל למצב בו הביקוש גובר על ההיצע והפער אמור להתרחב ככל שהקיצוץ ימשך, ולהעלות את המחירים כתוצאה מכך. מיותר לציין שלמחירי נפט גבוהים יותר יכולות להיות השפעות משמעותיות. בעיקר כי הם מעלים גם את האינפלציה, ונכון, כל עוד עליות המחירים יישארו מתונות, ייתכן שהן לא ממש ישפיעו על החלטות הפד בכל הקשור להעלאות ריבית נוספות. אבל האיום הזה של עליית המחיר עשוי לאלץ את הפד לשקול עוד העלאות ריבית.

בנוסף על כך, מחיר נפט גבוה יותר זה ממש לא מה שהכלכלה צריכה. כי עליית מחירי הנפט לא רק סוחטת את הצרכנים אלא גם חברות. למעשה, ככל שמחירי הנפט גבוהים יותר, כך גדלה הפגיעה הפוטנציאלית בהוצאות הצרכנים וברווח החברות.

דובר קבוצת הרכבים RAC אמר שנהגים כבר ראו עלייה חדה במחירי הדלק במהלך חודש אוגוסט כתוצאה מעליית מחיר הנפט. מחיר נפט גבוה עוד יותר עשוי לאלץ את מחירי הדלק הסיטונאי לעלות עוד יותר, ואם זה יימשך, זה יכול לגרום לעליות מחירים בתחומים נוספים.

למעשה, שוקי הנפט החלו לטפס מוקדם יותר הקיץ לאחר שקרטל הנפט של אופ"ק, בראשות סעודיה, סיכם עם רוסיה ובעלות הברית שלה לעצור את אספקת נפט. כמו כן,  קבוצת Opec+ צפויה להיפגש בנובמבר כדי להסכים על מדיניות הייצור שלה לחודשים הראשונים של 2024.

לפי סוכנות הידיעות הממלכתית של הממלכה SPA, ריאד אמרה שהיא תבחן הפחתה של מיליון חביות ביום בכל חודש כדי לשקול אם עליה להעמיק את הקיצוצים או להגדיל את הייצור. בנפרד, סגן ראש ממשלת רוסיה אמר שהקרמלין יאריך את הקיצוץ שלו של 300,000 חביות נפט ביום "כדי לשמור על יציבות ואיזון" בשוקי הנפט.

איך זה קשור לצרכן הקטן? מחירים גבוהים יותר במשאבה.

הצעד הזה יוסיף ליוקר המחיה של אנשים רגילים ובנוסף, וזה גם לא הכי טוב לנשיא ביידן היות ובארצות הברית נמצאים עכשיו בתקופת בחירות, ועליית מחירי הדלק יכולה להיות נקודה כואבת מבחינת הבוחרים. אגב, כבר בשנה שעברה ההחלטה לקצץ בייצור הכעיסה את נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן שעשה מאמצים לצמצם את עלויות הדלק.

עליית מחירי הנפט יכולה להצית את האינפלציה, ולהעלות את המחירים של פריטים יומיומיים גבוה יותר. ואם האינפלציה תמשיך לעלות כאמור, הבנקים המרכזיים עשויים להעלות את הריבית עוד, מה שיגרום ליוקר ההלוואות. זה יכול להוביל לתרחיש לא נעים של סטגפלציה...צמיחה עומדת לצד אינפלציה גבוהה. 

עד כאן על מה יכול להתרחש כתוצאה מקיצוץ הנפט. לסיום נזכור שלא הכל כזה קודר. כי עד עכשיו הכלכלה הראתה עוצמה והיו כמה ראיות מוצקות לכך שמרכיבים אחרים של האינפלציה בכל זאת, כן יכולים להתקרר.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי על בסיס הנתונים המוצגת בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

x