האמת היא שיכל להיות הרבה יותר גרוע... חודש אוגוסט היה חודש של מהמורות גדולות בשוקי המניות בעולם, וגם בארץ לא רוו הרבה נחת מהשוק המקומי. כמו כן, ראינו עלייה בדולר-שקל, ואיום רציני על ההישגים שהושגו בחזית האג"ח המקומי והבינלאומי. ובכל זאת, הנה לפניכם מצב של תשואות חיובית לרוב.
אמנם זעירות במיוחד (מ-0.41% עד 0.08%) אבל, עדיין, ירוק. רק שתי קרנות (אי-בי-אי ו-אלטשולר-שחם) יצאו עם תשואות שליליות, שגם הן היו זעירות מאוד (0.07%- ו-0.20%- בהתאמה). גם בחזית הגיוסים-פדיונות, יכול היה להיות הרבה יותר גרוע: למרות שרוב הקרנות פדו, חוץ מהקרן של אי-בי-אי והקרן של הראל, השינויים ממש קטנים ואינם מצביעים על החלטיות אצל המשקיעים.
מי שמסתכל על מהלך מחיר הקרנות, במשך חודש אוגוסט, רואה את התנודתיות הקטנה כלפי מטה, בחצי הראשון של החודש, וזו החיובית בחלק השני והמסיים שלו. כל זה, כמובן, עם ההבדלים בין הקרנות השונות, כאשר המובילה היא מיטב, והאחרונה היא אלטשולר-שחם.
אין הרבה מה לומר על ההבדלים התפיסתיים של מנהלי ההשקעות בקרנות. השינויים בחלק המנייתי (בעיכוב של חודשיים...) אינו גדול באף קרן, וגם השינויים בחשיפות לאג"ח אינם משמעותיים (בגדול, אני מחפש שינוי של מעל 10% בחשיפה כדי לתת לזה משמעות מיוחדת). כאמור, מנהלי ההשקעות יצאו ממש טוב מחודש שהיה ממש תנודתי ובעייתי, במבט ראשון.
וכמו כל חודש נאמר מחדש:
הבה נרחיב על הכללים שעל פיהם אנו החלטנו על אוסף הקרנות הספציפי. ראשית, נציין שאנו עוסקים במעקב אחרי הקרנות האלו, קרנות ה-30-70, מאז נובמבר 2021, והנה ההיגיון לשואלים על כללי הבחירה:
1) דרגנו את החברות המנהלות על פי היקף הנכסים הגדול ביותר בקרנות מסורתיות.
2) בחרנו קרן אחת מכל חברה, בקטגוריה עד 30% מניות באג״ח כללי בארץ.
3) הקרן הייתה צריכה להיות בגודל של קורב ל-100 מיליון שקלים ומעלה.
4) הקרן הייתה צריכה להיות עם וותק של לפחות שנה, כאשר רצוי יותר משנתיים.
5) ניהול התיק בקרן הוא "נטו" של 30-70, ולא כעוקב תיק בנקאי, או אחר.
וכך, כרגע, על פי קריטריונים אלו, ישנן את 9 הקרנות שלפניכם. יתכן שנצרף בעתיד ״קרנות אורח״, שמבחינה אובייקטיבית אינן עומדות בקריטריונים המוזכרים לעיל, אולם שיהיו בעלות ייחודיות בפרמטרים מסוימים, וששווה להזכיר אותן מידי פעם. יש בוודאי הרבה מאוד בתי השקעות נהדרים וטובים בארץ הקטנה שלנו. אבל, ניסינו, בבחירה הזו, הקבועה על פי הכללים שהוזכרו, לתת תחושה של מה שעושים הגדולים והידועים בתחום. לדעתי, מעקב רצוף של אוסף הקרנות הזה, מראה לנו לא מעט על פילוסופית ההשקעות של מנהלי אותן קרנות. ואולי, גם קצת על אותה הפילוסופיה בארגון שלהם.
נתוני הקרנות
כפי שציינתי בפתיח, רוב הקרנות פדו כסף החודש, כאשר הפדיון הגדול ביותר נמצא במגדל (3.41%-), ואחריה אלטשולר (2.27%-), וקסם אקטיב (2.13%-). בצד השני של הדברים גייסו בהראל (0.10%) ואי-בי-אי (0.05%). כמו שאתם רואים, השינויים היו קטנים מאוד, וכאמור, לא מצביעים על כוונות גדולות של כניסה או יציאה מהקרנות.
אלו שלא יצאו לחופשה היו בכל זאת בסוג של מצב צבירה של המתנה. גם לגבי נושא הרפורמה, גם בחזית חו"ל, ובכלל, סביב כל חוסר הוודאות העוטפת את שוקי ההון לאחרונה. הדבר המעניין והבולט ביותר של בחלק הזה של הקרנות היא העובדה שאצל כולן ירדו סטיות התקן בצורה דרמטית למדי: חוץ מאצל אי-בי-אי (4.17%-) כולן ירדו בדו-ספרתי, כאשר הגדילו לעשות פסגות, ילין לפידות, מור, מיטב, ואלטשולר, אשר ירדו בסטייה מעל 20%-.
מה קרה? האם השווקים נרגעו? הנכסים שונו? הוקטנו הסיכונים על ידי קצת יותר מזומנים? קשה לדעת, כי נתוני החשיפות נמצאים בעיכוב של חודשיים. אבל, העובדה שזה אצל כולן, ובקנה מידה גדול, ודי זהה, אומר שזו הייתה תופעת שוק יותר מאשר תופעת ניהול כספים ספציפית.
הרכבי תיקי הקרנות
כרגיל, נציין את העיכוב בזמן בין תצורת החשיפות, ושאר נתוני הקרנות (חודשיים). ואחרי שאמרנו זאת, ניתן לראות שלא היה משהו מיוחד לציין בשינויים שקרו בחשיפות השונות. הגדילה לעשות, בחלק המנייתי, פסגות עם עלייה של 6.5%, יחד עם אי-בי-אי, עם עלייה של 5.03%. זאת, כאשר המקטינים ביותר של החלק הזה בתיק הן מגדל (3.23%-), ואלטשולר-שחם (2.29%-).
גם באג"ח, לא היו מהפכות גדולות. מקסימום השינוי לטובה היה בקרן של אי-בי-אי (5.12%), כאשר הקטנת החשיפה לסוג זה של נכסים נעשה בקרן של מור, עם ירידה של 6.18%-. דווקא במט"ח, ראינו שינויים הרבה יותר מעניינים: גידול של 8.03% בקרן של קסם, כאשר ההקטנה הגדולה ביותר נמצאה בקרן של אלטשולר-שחם (7.33%-). כמו כל חודש, נציין את הדירוגים הממוצעים החריגים: בקרן של מיטב (
+BBB) ובקרן של קסם (
BBB). המח"מ של האג"ח שבקרנות די דומה, וניתן לכינוי "בינוני-קצר" (2.5-3.5).
תשואות הקרנות
כפי שכבר נאמר לעיל, חודש אוגוסט, חודש של חופשים, היה רגוע מאוד ולא הניב דרמות לכאן או לכאן. מה שהפתיע הייתה העובדה שיש רוב מוחלט (7 מ-9) עם תשואה חיובית, ורק שתי קרנות עם תשואה שלילית. וכולן, בפחות מ-0.5%, דהיינו, שינוי מינימאלי ביותר. כל זה כאשר היו בהחלט דרמות במדדי חו"ל, וכאשר ראינו המשך התקיימות פער התשואות בין ישראל לחו"ל.
על פי החשיפות הדולריות של הקרנות, לא ניתן לומר שהשינויים המשמעותיים שהיו בדולר-שקל השפיעו מאוד. הוכחה? הנה שלושת החשופות ביותר למט"ח, בסדר יורד: אי-בי-אי (13.16%), אלטשולר-שחם (11.88%) וילין לפידות (10.67%). ואיפה הקרנות האלו נמצאות בסדר של התשואות בחודש הזה? 8 , 9 , 6 מבין 9 הקרנות. ועוד נקודה מעניינת: עקב הפגרה של הכנסת, ענייני הרפורמה לא ממש השפיעו על שוק המניות.
הנה השוואות גראפיות המציגות את המספרים בצורה ויזואלית:
לסיכום:
חודש אוגוסט היה ממש חודש של המתנה, והשהייה, לקראת המשך הדברים. לפחות בכל הקשור לקרנות המוצגות. הגיוסים-פדיונות זזו ממש מעט, התשואות זזו ממש מעט, והשינויים בחשיפות היו גם קטנים למדי. בסה"כ, היה זה חודש של "חופש" ורוגע בקרנות, כפי שניתן לתאר את מה שקרה במדדים העיקריים שלנו.
ההלוך ושוב בחו"ל לא התבטא כאן במהלכים גדולים. אחרי חופשת הקיץ, יש אצלנו "חגים" כך שדי בטוח שנראה בתקופה הקרובה השפעה ממשית של הבדלי ימי המסחר ושעות המסחר על שוני אפשרי בין ביצועי הארץ, ואלו של שווקי חו"ל. בינתיים, ביצועי החסר נשארו כשהיו כך שנקווה שההבדלים בזמני המסחר האלו ישחקו דווקא לטובתנו....