כאשר באים לבחון קרן, יש כמה פרמטרים שמסתכלים עליהם. לרוב, מתחילים בתשואות. אבל מעבר להן יש גם וותק, גודל, תנודתיות ועלויות, וכו... הפעם, בחרתי קרן מנייתית, ללא נטרול מט"ח, מנוהלת כמובן, והמשקיעה בחו"ל. ומה היה הפרמטר הקובע? מבין כל הקרנות הדומות לה? היו שניים: גודלה והגיוסים בה.
הפרמטר הראשון פשוט ביותר: היא הקרן הגדולה בקטגוריה שלה. ובנושא הגיוסים, עוד נראה שיש לה בהחלט על מה להתפאר ב-7 החודשים האחרונים. האם קרן מניות חו"ל היא קרן מתאימה לזמנים האלו? כאשר השווקים בחו"ל עשו מהלך עולה לא רע בכלל. כאן אני אזכיר שמדור זה הוא: "קרן למעקב". לכן, המטרה להציג אותה כקרן טובה פוטנציאלית, כאשר תוכנית התזמון או ההשקעות שלכם תקבע את הכניסה לסוג זה של נכסים.
בכל אופן, זו קרן של חברה גדולה, ילין לפידות, וותיקה מאוד, כך שיש בה מספיק אינפורמציה לבחינה של הטווח הארוך והקצר. מראש אומר: היא אמנם הגדולה, אבל היא לא זו שהשיגה את התוצאות הטובות בשנה האחרונה. למרות זאת, 23.57% הם גם הישג לא קטן. הבה נתחיל.
פרטי הקרן
כאמור, הקרן מגיעה אלינו מבית ילין לפידות, והיא וותיקה עם תאריך הקמה של 18-02-2015. היא הגדולה בקטגוריה שלה (מניות כללי בחו"ל חשופת מט"ח), עם 364.5 מיליוני שקלים, והחשיפות שלה מראים שיש לה קצת פחות מניות מהמקסימום שאפשר בתיק ההשקעות: 84.07% יחד עם חשיפה של 72.04% בלבד למט"ח.
על פי הדיווח האחרון, יש בתיק כ-15.42% בפיקדונות, המרככים קצת את התנודתיות של שוקי המניות. סטיית התקן הנמוכה יחסית של 1.26% מעידה על כך היטב. דמי הניהול שלה עומדים על 1.7%, ואלו ממקמים אותה במקום ה-20 מתוך 42 הקרנות (מהזולה ליקרה).
אם מסתכלים על התיק המדווח האחרון, אנו רואים איזון מעניין בין חלקי החשיפה המנייתית: כ-28% קרנות סל על מדדים, כ-43% מניות ספציפיות, וכ-12% קרנות חו"ל של מדדים וסקטורים. עוד גורם מאזן ומרכך תנודתיות, במקום אפשרות של תיק מלא במניות ספציפיות.
ביצועי הקרן
ציינתי שאין כאן קרן שמשיגה את הביצועים הכי טובים. הסיבה ההגיונית לכך היא שהיא מנסה גם להקטין סיכונים, ותנודתיות, כפי שאחוזי החשיפה והפיקדונות מראים. תפיסתית, יש לזה יתרונות גדולים בתקופות מסוימות, אבל כאשר השוק מאוד ריכוזי, סביב כמה מניות הובלה ("7 המופלאות הטכנולוגיות סביב ה-
AI"
( סוג זה של קרן ישיג פחות תשואה מאלו שיהיו מוכנים להמר יותר.
בכל אופן, הנה שלושה גרפים השוואתיים מול קרנות מחקות של תכלית ואי-בי-אי, המייצגים את המדדים העיקריים (
S&P500,
Nasdaq100,
Russell 2000). זאת, בשלושה טווחים שונים: 3 שנים, שנה, ומתחילת השנה:
בגרף של הטווח הארוך, עד תחילת 2022, אנו רואים את הקרן של ילין משיגה תוצאות נהדרות, מול ה
S&P500 והנסדק, כאשר השוק היה רחב ו"אהב מאוד" את הראסל. החלק השני הוא חלק הירידות, ובו הקרן מובילה בזה שהיא יורדת פחות או צמודה מאוד ל
S&P500 ולראסל, כאשר הנסדק חטף הכי הרבה.
לבסוף, בחלק השלישי, היא בהחלט בפיגור מול המדדים המכילים את המניות הבודדות שמשכו את השוק, אבל מעל הראסל. מאוד הגיוני על פי התיק שראינו. מעניין לציין שככל שעוברים לטווחים הקצרים יותר, שנה, ובמיוחד תחילת השנה, הקרן משתפרת יותר ויותר, ונמצאת רק מתחת לנסדק הנהנה הכי הרבה מהמניות המושכות.
גיוסים ופדיונות
כפי שציינתי לעיל, אחת מהסיבות שבגללה נבחרה הקרן הזו היא העובדה שיש בה גיוסים יפים במיוחד, במשך תקופה של כ-7 חודשים, כאשר בתקופה האחרונה אנו עדים לגיוסים גדולים יחסית. עקומת היקף הנכסים בקרן מעידה על כמה זה משפיע עליה. היותה הקרן הכי גדולה, עם הגיוסים האלו, מצביע על אמון גדול של הציבור בקרן ובמנהליה. אבל, לא נסתפק בזה ונראה מה קורה בקרנות הגדולות האחרות:
על פי גרף השנתיים הזה, אנו רואים את ההבדל המשמעותי בהתנהלות של הגיוסים בין ארבע הגדולות: על ילין דברנו, מור עדיין מגייסת אבל פחות, קסם עומדת במקום, ובהראל מקטינים פדיונות. בקיצור, הבדל משמעותי מול מה שראינו בילין.
למי שמעוניין להגיע לדף הקרן באתר פאנדר, הנה הלינק:
https://www.funder.co.il/fund/5120977
וכדי לבחון את התחרות הישירה בה ניתן להגיע לדף הענף:
https://www.funder.co.il/fundlist/c/129
המון הצלחה לכולם!