כיצד משפיעה הרפורמה המשפטית על החוסכים? מבט לווצ׳אפ של מתכנן פיננסי

מבט מיומנו של מתכנן פיננסי / סוכן ביטוח

 

 

 
Photo Tetiana Strilchuk Dreamstime.comPhoto Tetiana Strilchuk Dreamstime.com
 

דן גרינברג
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
23/09/2023

ב-4 בינואר כחודש לאחר השבעתו לתפקיד שר המשפטים בממשלת ישראל השלושים ושבע, הציג חבר הכנסת יריב לוין את תוכניתו לשינויים במערכת המשפט. לוין פירט את עיקרי הרפורמה המוצעת, לפיה תחוקק פסקת התגברות, לפיה הכנסת תוכל, ברוב של 61 מחבריה, לשוב ולחוקק חוק שחוקק ונפסל בבית המשפט העליון. תוקף החוק יהיה 4 שנים, או עד שנה לאחר תחילת כהונת הכנסת הבאה, המאוחר מבניהם.

הכנסת תוכל לשוב ולחוקק חוק שחוקק בכנסת קודמת, אף אם נפסל פה אחד בבית המשפט העליון.

בית המשפט לא יוכל לדון בחוקי יסוד.

פסילת חוקים תתאפשר בבית המשפט העליון בלבד, בהרכב מלא של 15 שופטים, וברוב של 80%.

הגבלת משך הדיון על פסילת החוק.

לאחר פרסום הרפורמה ועד לכתיבת שורות אלו, לא מעט חוסכים בישראל חוששים, באופן טבעי, לכספם לאור השפעת הרפורמה על השקעות היי-טק בישראל ובאופן ישיר על השקעות זרים בבורסה בישראל.

גופי ההשקעות מציעים יותר מסלולים דולריים

יותר ויותר גופים פתחו בתחילת השנה אפשרות להשקיע אך ורק בחו"ל דרך מגוון מסלולים 'פאסיביים'. אפילו בתי השקעות הגדולים כמו ילין לפידות, אנליסט, ואלטשולר שחם, פתחו מסלולי השקעה בגמל ובהשתלמות שלהם אשר עוקבים אחר ה-S&P500.

הגדילו לעשות מיטב ששינה את החשיפה במסלול קיים, לחשיפה של 70% לנאסד"ק (המדד הטכנולוגי המוביל בארה"ב) והניבה תשואה חיובית מתחילת השנה של מעל 35% (ינואר-אוגוסט 2023!) במסלול זה בקופת הגמל להשקעה וקופת הגמל "הרגילה" של בית ההשקעות.

חברות הביטוח ובתי ההשקעות מציעים מסלולי ההשקעה הפאסיבי S&P500. התשואות במסלולים אלה מגיעות אל מעל 20% מתחילת שנת 2023 ועד ל-31/08/23. זאת, כאשר מדד ה-S&P500 עצמו הניב כ-16% נכון לאותה התקופה, אך נראה כי עליית הדולר ופערי עקיבה שנוצרים כתוצאה משינויי המטח הביאו לתשואה עודפת לקרנות אלו.

נועם נקש, מייסד ומנכ"ל קרן ההשקעות IMA מסר למערכת FUNDER כי לאחרונה פתחה הקרן מסלול השקעה נקוב דולר ללקוחות אשר אינם מעוניינים בחשיפה שקלית. לדבריו, "גם כך מרבית השקעות הקרן הינן בחו"ל והמסלול החדש מאפשר חשיפה מלאה למטבע האמריקאי".

הלקוחות מוטרדים

בפברואר השנה לאחר ההפסדים החדים של שנת 2022, הגבתי ללקוח שלי בשם טל כי השנה אמורה להיות מעולה על אף שהכול היה נראה "שחור" – רפורמה בישראל, העלאות ריבית בישראל וארה"ב ללא הפסקה אך כל זאת הסטטיסטיקה התיישרה וחזרה על עצמה כמו ב-3 המשברים    הקודמים בהם הבורסה בישראל ובארה"ב ירדה ביותר מ-20% היא תיקנה בחדות בשנה העוקבת.

לקוחה נוספת בשם ענת שלאחר פגישה עמה במהלך פברואר השנה הסכימה להמלצותיי להגדיל חשיפה לחו"ל:


לקוחות שמנסים "לתזמן את השוק" וכמו תמיד נענים באותה התשובה על ידי:


עוד ועוד שאלות שהגיעו (חלקם כבר ממש בחודשיים אחרונים אחרי העליות החדות בארה"ב), לפתע מסלולי עוקב מדד S&P500 נהיה שם נרדף להשקעה מבוזרת:


ב-04/01/2023 עת פרסם לוין את עיקרי הרפורמה המשפטית עמד מדד הדגל של ישראל - "ת"א 35" על 1794 נקודות אחרי שירד בכל שנת 2022 כ-9% בלבד.

באותו היום עמד מדד הדגל האמריקאי "S&P500" על3,852  נקודות אחרי שירד בכל שנת 2022 ב-למעלה מ-19%!

נכון לכתיבת שורות אלו (ראש השנה 2023) מדד ת"א 35 עומד על 1844 נקודות המשקף תשואה חיובית מתחילת השנה של 2.05% אל מול מדד s&p500 אשר עומד על תשואה חיובית מתחילת השנה של +16.35%!

המדדים המובילים בישראל

המדדים המובילים בארה"ב


אז עד עתה נראה שאלו שהסיטו השקעות לחו"ל ברבעון הראשון של 2023 הרוויחו לא מעט מהמהלך, לעניות דעתי בשנת תשפ"ד אנו צפויים לראות תשואה עודפת של השווקים בישראל בשל פער התשואות הדרמטי שנוצר בין הבורסות בישראל לבורסות ארה"ב ואירופה.

כמובן שאין האמור בכדי לשנות מסלול מחר בבוקר, אבל מי שכבר "איחר" את הרכבת, מוטב שלא יעשה שינוי נמהר כעת אחרי שהדולר כבר עשה מהלך של למעלה מ-30% והשווקים בארה"ב כאמור בתשואה חיובית מאוד יפה – עדיף שיישאר מבוזר בין ישראל לארה"ב ובמידה ויבואו עליות חדות בבורסה בישראל בשנת 2024 – יוכל ליהנות גם מהם.

דן גרינברג הינו מתכנן פיננסי ופנסיוני ומתכנן לפרישה המתמחה בקופות גמל, גמל 190, קרנות השתלמות ופתרונות חסכון מגוונים לכספים נזילים, בעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני וכן BA בכלכלה וניהול עם למעלה מ-14 שנות ניסיון.

אין באמור לראות המלצה להשקעה בחברה כזו או אחרת. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק פנסיוני.

x