אין זה פלא שעם ישראל מתבצר בכספיות. תנועה שהייתה כבר נפוצה מאז תחילת הירידות של 2022, אבל שהתעצמה מאוד כאשר נודע לנו על מה שקרה ביום שבת השחורה של ה-07-10. אצלנו, בפאנדר, אנו עוקבים במיוחד על הנושא של הכספיות, ויש לנו דף מיוחד המיועד לכך (ראו לינק מטה).
וכך, נשאלת השאלה הגדולה: אם אני רוצה להיכנס זמנית (טווח קצר-בינוני) לקרן כספית, מהן האופציות העומדות לפני? נתחיל בחלוקה גסה: מכיוון שהדולר-שקל עולה לו בהדרגה, כסמן של פרמיית הסיכון של המשק הישראלי, האם להיות בכספית דולרית או שקלית? ואם בחרתי בשקלית: האם להיות עם השפעה של אג"ח קונצרני בקרן או לא?
אלו שאלות שכמובן נשארות לכל אחד ואחד לענות לעצמו. סקירה קצרה זו אמורה לתת מענה למי שהחליט להיות בכספית, שהיא ה"נקייה" ביותר בזירה השקלית. יש לזכור שתנודתיות הדולר תהיה תמיד גדולה. גם למעלה וגם למטה. לכן, בכל מקרה, הצמדה לדולר דרך קרן כספית נקובה בו או צמודה אליו אינו בהכרח מתכון של יציבות. עכשיו, הדולר עולה אבל כאשר יסתמן שינוי או יקרה מעשה התערבות מאסיבי הוא יכול להחזיר את מה שהוא הניב, ביום אחד של מימוש גדול.
"בונקר" אמיתי הוא מצב שבו אנו צמודים למטבע שבו אנו חיים: השקל. ומה בעניין הקונצרני? זכרו שלמרות שמדובר באג"ח, אשר פרמטריו ידועים לפקיעה, היותם קשורים לחברות מסחריות ציבוריות יכולה להביא לתנודתיות גדולה גם בהם, עד הפקיעה שלהם. אגב, מטרת שיתופם בקרנות הכספיות הייתה ממש זו: "לשפר" במקצת את התשואה, על ידי העליות בהם, בזמנים הטובים.
מכיוון שאנו בזמנים פחות טובים, נראה לי שהעניין הזה קצת יותר מזיק ממועיל כרגע. אגב, המניות הן הראי היותר ברור של מצב הפירמות, ויכולות לתת תחושה לגבי היחס של המשקיעים. בקיצור, לפניכם קרן כספית הבנויה על אג"ח ממשלתי (66.31%), ופיקדונות (33.2%) בלבד.
פרטי הקרן
הקרן מגיעה אלינו מבית אלטשולר-שחם, והיא מאו וותיקה, עם תאריך הקמה של סוף 2005. למרות שהיא במקום ה-16 בטבלה הכללית, היא מכילה די הרבה הון, עם 1683.4 מיליוני שקלים. דמי הניהול אינם נמוכים מאוד, עם 0.12%, אבל עדיין נמצאים בחלק הצנוע של הטבלה, כאשר הקרן נמצאת במקום ה-9 מבין 20 הקרנות (מהזולה ליקרה).
כאמור בפתיח, זו קרן שבנויה כולה מפיקדונות ואג"ח ממשלתי, לכן הדירוג הוא
AAA ועם מח"מ מאוד קצר של 0.29 שנים. בקיצור, מתאימה מאוד למטרה של בונקר יציב, תלוי ריבית שקלית. התשואה השנתית של 3.61% טובה למדי, אבל אציין שעל פי החישוב שלנו, המבוסס על מה שקרה בחודש האחרון, יש פוטנציאל של תשואה שנתית של 5.16% שנתית (מקום רביעי מהשיא של 5.41%). ראו את עמודת ה-"תיאורטית שנתית" בטבלה.
ביצועי הקרן
הגרף השנתי מראה היטב את היציבות של הקרן. אבל, אינו אומר לנו את הכול. לצורך זה, עשיתי השוואה בין הקרן הזו ושלוש אחרות: מור, מיטב, ופסגות, שכולן מחזיקות קצת קונצרני. יש כאן גרף של שלוש שנים, מתחילת השנה, ושל חודש:
כצפוי, ככל שמתקרבים למה שקרה לאחרונה, הקרן של אלטשולר משפרת עמדה לעומת האחרות, כנראה בגלל הרכיב הקונצרני שהופך להיות מזיק יותר מאשר מועיל באחרות. שימו לב שבגרף החודשי, הקרן של אלטשולר היא המובילה בהחלט.
גיוסים ופדיונות
אין זה חוכמה גדולה להציג גידול בגיוסים בקרן כספית כשלהי. אבל, עדיין, זה מרשים לראות את ההתפתחות הזו מאז יולי 2022. העניין הוא עניין יחסי: איך מתרחשת התנהלות ציבור המשקיעים בקרן הזו, מול האחרות? הנה הגרף, של השלוש שנים האחרונות:
כפי שניתן לראות, הקרנות של פסגות, ושל מור, היו הרבה יותר "פופולאריות" לאורך התקופה המוצגת. אבל, בהסתכלות של החודשים האחרונים ממש, ראו את הקרן של מיטב, ובמיוחד זו של אלטשולר, כמובילות גיוסים מול אלו שהיו פעם בבת עינם של המשקיעים.
למי שמעוניין להגיע לדף הקרן באתר פאנדר, הנה הלינק:
https://www.funder.co.il/fund/5105820
וכדי לבחון את התחרות הישירה בה ניתן להגיע לדף הענף:
https://www.funder.co.il/kaspit
המון הצלחה לכולם!