הסלמה משמעותיית במלחמת ישראל-חמאס עלולה להעלות את הנפט ל-157 דולר

לפי אזהרת הבנק העולמי, נפט גולמי עשוי לעלות מעל 150 דולר לחבית אם העימות במזרח התיכון יתגבר – שלושה תרחישי סיכון

 

 

 
Image by wasi1370 from PixabayImage by wasi1370 from Pixabay
 

עמית י.
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
05/11/2023

הבנק העולמי מעריך שמחיר הנפט יעמוד בממוצע של 81 דולר לחבית בשנת ,2024 אם לא תהיה הפרעה גדולה עקב מלחמת ישראל-חמאס. אך אם המלחמה בין ישראל לחמאס תתארך ותתפתח לסכסוך אזורי גדול יותר, הבנק העולמי מאמין שהמחירים יכולים לטפס ולהגיע גם ל-157 דולר.

למעשה, הבנק העולמי ציפה שהכלכלה העולמית הפושרת תוריד את מחירי הסחורות בכ-4% בשנה הבאה, כאשר מחירי הנפט ירדו לסביבות 81 דולר לחבית. אבל ככל שהסכסוך במזרח התיכון נמשך יותר ויותר, כך מחירי האנרגיה והמזון עשויים להיות תנודתיים יותר. אמנם עד עכשיו, מחירי הנפט הצליחו לשמור על רמה יציבה יחסית אך יחד עם זאת, בתרחיש הגרוע ביותר המחירים עשויים לתת קפיצה משמעותית, וגם אם קיצוצים פחות קיצוניים באספקה יכנסו לתמונה, הנפט עדיין עלול להגיע ל-121 דולר.

אם כן, התרחישים של הבנק העולמי שבהם ההסלמה באזור לא תהיה יותר מידי דרסטית, הנפט יסחר בין 93 ל-121 דולר. ברבעון זה, על פי תחזית שוקי הסחורות האחרונה של הבנק העולמי שפורסם השבוע, מחירי הנפט צפויים לעמוד בממוצע על 90 דולר לחבית – שזה לא רחוק מדי ממחיר הנפט כפי שהוא נסחר במהלך השבוע כלומר, מתחת ל-90 דולר.

עד עכשיו, לסכסוך בין ישראל לחמאס הייתה השפעה מעטה על שוקי הסחורות העולמיים, כאשר מחירי הנפט עלו בכ-6% מאז התקפת חמאס על ישראל, אם כי בינתיים הם הספיקו לרדת. אבל המחירים של סחורות חקלאיות, רוב המתכות וסחורות אחרות בקושי זזו, ולפי הבנק העולמי זה בעיקר בגלל היכולת הטובה של הכלכלה העולמית לספוג זעזועים במחירי הנפט.

יחד עם זאת, הבנק העריך שלושה תרחישי סיכון אפשריים של שיבושים באספקת הנפט בהתבסס על הניסיון ההיסטורי שלנו מאז שנות ה-70:

בתרחיש של "שיבוש קטן" שבו אספקת הנפט העולמית תצטמצם בעד 2 מיליון חביות ליום, מחירי הנפט יעלו בתחילה בין 3% ל-13% ביחס לממוצע ברבעון הנוכחי - לטווח של 93 עד 102 דולר לחבית. בהקשר זה, כבר היום פורסם שבחזית האספקה, יצואנית הנפט הבכירה סעודיה צפויה לאשר מחדש את ההארכה של קיצוץ תפוקת הנפט של מיליון חביות ליום עד דצמבר.

תרחיש "שיבוש בינוני" – זה תרחיש שווה ערך למלחמת עיראק ב-2003 - ייקח עד 5 מיליון חביות ליום מאספקת הנפט העולמית ויגרום למחירי הנפט לזנק ב-21% עד 35% בתחילה - בין 109 ל-121 דולר לחבית, לפי הבנק העולמי.

בתרחיש של "שיבוש גדול" - דומה לאמברגו הנפט הערבי ב-1973 - אספקת הנפט העולמית תצטמצם בעד 8 מיליון ליום ותקפיץ את המחירים ב-56% ל-75% בתחילה - ל-140 ל-157 דולר לחבית.

שלושה תרחישי סיכון אפשריים של שיבושים באספקת הנפט. מקור: הבנק העולמי

ועל רקע כל התרחישים הללו, לפי הכלכלן הראשי של הבנק העולמי אם הסכסוך יסלים, הכלכלה העולמית תעמוד בפני הלם אנרגיה כפול לראשונה מזה עשרות שנים לא רק מהמלחמה באוקראינה אלא גם מהמזרח התיכון.

הגאות שמעלה את המחירים

מחירי הנפט באירופה כבר עלו החודש בעקבות דאגות של משקיעים מכך שהאספקה עשויה להיות נמוכה. ומכיוון שאנרגיה מגלמת בתוכה עלויות כמעט לכל בית עסק, סביר להניח שגם מחיר הסחורות והשירותים בכל רחבי העולם יעלו אם מחירי הדלק ימשיכו לעלות כלפי מעלה. זה לכל הדעות מתכון לאינפלציה וריביות גבוהות יותר, וזה ההיפך ממה שהכלכלה הגלובלית הדועכת צריכה עכשיו.

האשפה של אדם אחד היא אוצר של אחר..

חברות הנפט הגדולות בארה"ב יחייכו חיוך רחב תוך כדי מחשבות על אפשרות של מחירי נפט גבוהים. חברות גדולות כמו אקסון ושברון ביצעו לאחרונה רכישות נכבדות, כשהן מעריכות שהעולם עדיין יסתמך על נפט למשך שנים רבות. בנוסף על כך, העסקאות נועדו להפוך את החברות המאסיביות האלה לגמישות יותר על ידי גיוס משאבים מקומיים קטנים יותר, משהו שיאפשר להן להגיב מהר יותר כאשר השוק ההפכפך משתנה. אז אם התרחיש הגרוע ביותר של הבנק העולמי אכן יתגשם והמחירים אכן יקפצו משמעותית אז  אפשר להמר על כך שחברות הנפט הגדולות הללו יהיו מוכנות לפעולה.

בינתיים מכיוון אחר, משקיעי הנפט עקבו מקרוב אחר החלטות המדיניות של הפד עם חששות שהעלאות ריבית אגרסיביות עלולות להאט את הכלכלה ולפגוע בביקוש לאנרגיה. הנפט עלה בכמעט 3% ושבר רצף של 3 ימי ירידות ביום חמישי לאחר שהבנק האירופאי שמר על הריבית ללא שינוי ויום לאחר שהפדרל ריזרב האמריקני החזיק גם הוא את הריבית ללא כל שינוי ולמעשה גרם לכך שהתיאבון לסיכון חזר לשווקים הפיננסיים.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי על בסיס הנתונים המופיעים בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

x