ההזדמנויות של 2024 מצויות במירוץ לתחתית: מה יהיה פער הזמנים בין הבנקים המרכזיים בהורדות הריבית?

הורדות הריבית של 2024 לא יהיו דומות להורדות הריבית הגלובליות החדות של 2008: הן יעשו בתזמונים נפרדים בין המדינות השונות, ובמדרגות מדודות וממושכות. דפוס זה ישפיע על שערי החליפין של המטבעות השונים וייצור הזדמנויות. היכן הן נמצאות?

 

 
Photo Interest 8vfand Dreamstime.comPhoto Interest 8vfand Dreamstime.com
 

אריק גולדין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/12/2023

נתוני האינפלציה של ארה"ב שפורסמו השבוע, והצביעו על ירידה נוספת בקצב האינפלציה השנתי בארה"ב שעומד על 3.1%, מעודדים את המשקיעים: קצב האינפלציה השנתית בארה"ב ממשיך לרדת, ההתפרצות האינפלציונית נראית כשייכת לעבר, שוק העבודה האמריקאי מראה סימני חוזקה, וכל זאת על רקע המלחמות בין רוסיה ואוקראינה, והמלחמה בישראל. הירידה בקצב האינפלציה מבשרת על עליית ההסתברות ל"נחיתה רכה" לדעת המשקיעים ומבשרת על הורדות ריבית הולכות וקרבות מצד הבנקים המרכזיים, כאשר הבנקים המרכזיים עצמם מפזרים רמזים על הורדות ריבית במחצית השנייה של 2024, והמשקיעים אף חושבים שזה יקרה עוד קודם. 

ההורדות: שלא כמו ב-2008, מפוזרות ומדורגות

הורדות הריבית הולכות להיות אירוע כלכלי משמעותי במהלך 2024, שטומן בחובו הרבה מאוד הזדמנויות. אירוע הורדות הריבית הגלובאלי המשמעותי האחרון, שנערך בשנת 2008, נערך בתוך סערה עולמית ונוכח משבר האג"ח המגובות משכנתאות שטלטל את העולם הפיננסי ובעקבותיו את כלכלות עולם. אז, ההורדות היו חדות ומהירות והבנקים המרכזיים חתכו זה בסמוך לזה במהירות את הריבית באחוזים ניכרים. הפעם – צפוי לנו דבר שונה לחלוטין, שיביא עימו הזדמנויות שונות לחלוטין.

ראשית, ירידות הריבית, יתרחשו בצורה מדורגת ויפרסו על פני מספר מדרגות מדודות, ולא חיתוך חד ומהיר של אחוזים שלמים בכל החלטת ריבית. נדגיש כי בתהליך זה, אנו לא צפויים לראות את הריבית חוזרת לרמה האפסית שליוותה אותנו במשך העשור האחרון.

בנוסף, אנו לא נראה את הבנקים המרכזיים מתנהגים כמקשה אחת: אין איום גלובלי שמרחף על העולם וגוזר התנהלות מתואמת, וכל אחת מהמדינות מתמודדת עם אתגרים משלה. כך למשל, השוק האמריקאי, שוק האיחוד האירופי, השוק הבריטי והשוק הסיני, מתמודדים עם אתגרים שונים לחלוטין בכלכלות הריאליות שלהן, והורדות הריבית בהן לא יעשו במקביל, ולא באותו קצב. הפער בקצב בין ההורדות השונות, הן אלו שמעניינות את המשקיעים.  

העיניים נשואות לפד, ההזדמנויות מסביב לגלובוס

לשיעור הריבית קשר הדוק עם שערי החליפין של המטבעות השונים. כאשר ריבית עולה במדינה מסוימת היא מייקרת את אותו מטבע אל מול המטבעות האלטרנטיביים. זה משפיע על זרימת הכסף ועל הביקושים למטבעות השונים – ובהתאם על שערם ביחס למטבעות אלטרנטיביים. נדגיש, שינויים בריבית משפיעים על שערי החליפין לטווחים יחסית קצרים, כאשר בטווח הארוך גורמים הקשורים לכלכלה הריאלית יהוו משקל רב יותר ובקביעת שערי החליפין.     

אז מי יהיה הבנק המרכזי הראשון שיוריד את הריבית? התשובה לשאלה הזאת שווה הרבה כסף. העיניים נשואות כמובן לפד האמריקאי, כאשר בהכרזת הריבית האחרונה בשבוע שעבר, הריבית אמנם לא השתנתה, אך הערות אגב ניציות באשר להמשך הדרך תמכו בדולר. כך למשל, נשיא הפד של ניו יורק ציין שהשאלה כעת היא האם הבנק מגביל מספיק את הכלכלה, כלומר – הדיבורים על הורדת הריבית במרץ מוקדמים. נשיא הפד של אטלנטה, ציין שצרכים לתת עוד כמה חודשים כדי לראות מספיק נתונים שיעניקו ביטחון בכך שהאינפלציה לא תשוב להתפרץ, ולדעתו הריבית תרד רק ברבעון השלישי של 2024.

באירופה המצב שונה לחלוטין: האינפלציה אמנם נרגעה, אך מדד ה-PMI, נותר ללא שינוי ברמה של 44.2, יותר חלש מהציפיות המוקדמות. כלכלת גוש היורו ממשיכה להיאבק, היא איננה מראה סימנים של התאוששות ועשויה להיכנס למיתון טכני בשבועות הקרובים. במקרה זה לא מן הנמנע שה-ECB (הבנק המרכזי האירופי) יצטרך לשנות מסלול ולהקדים את הורדות הריבית. בבריטניה ישנו מצב מעניין כאשר מחד ישנה ירידה החדה בקצב האינפלציה, אך חוסר הוודאות ביחס להחלטות ה-BOE (הבנק המרכזי הבריטי) והעיתוי לגבי התחלת הורדת הריבית יחסית גבוה. 

*הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ברימון קרנות גידור

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ /שיווק כאמור המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המידע המובא לעיל ניתן באופן כללי בלבד למיטב ידיעת והבנת הכותב ובהתאם לעמדתו הסובייקטיבית.

x