נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

מבזקי נדל"ן – שיא במספר אישורי הדירות, האם הקבלנים בלחץ?

חנן מור ממשיך להפסיד, ועוד כתבות

 

 
Image by FreepikImage by Freepik
 

מוטי קפלן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
08/01/2024

שיא במספר הדירות שאושרו. מנתוני מינהל התכנון מסתבר כי למרות המלחמה, נשבר שיא כל הזמנים במספר הדירות שאושרו בשנת 2023 168,370 יחידות דיור. זאת לעומת 158 אלף ב- 22. מחוז דרום הוביל עם מעל 33 אלף דירות שאושרו, במחוז הצפון אושרו 21,327 מחוז ת"א במקום האחרון עם 10,937, לאחר שב-22 הוביל במספר הדירות המאושרות. במינהל מעריכים שבשנת 2024 יוקמו במסגרת התוכנית לשיקום דרום הארץ, עוד כ-23 אלף יחידות דיור חדשות בנוסף לתוכנית השיקום של הקיבוצים והמושבים.

מישהו אמר מחסור בדירות?

הקבלנים בלחץ? "אביסרור" יצאה בקמפיין בתחילת השנה ליומיים הנחה של עד 600.000 ₪ לדירה חדשה, במסגרת המבצע "אביסרור בומרנג - הדירה שמחזירה לכם כסף". מי שיעמוד בתנאים, יקבל כסף בחזרה בכל חודש - החזר "קאשבק", בסכום המשתנה בין פרויקט לפרויקט ועד 600 אלף שקל.

צניחה בלי מצנח לרוטשטיין ואאורה - חברת רוטשטיין, דיווחה ברבעון הרביעי של 2023 על צניחה של 63% במכירות, לעומת הרבעון הקודם. החברה מכרה 23 דירות בלבד), לעומת 62 דירות שנמכרו ברבעון הרביעי של 2022, ו־30 דירות ברבעון השלישי של השנה שנמכרו בסכום של 81 מיליון שקל. ב־2023 מכרה החברה 133 דירות ב־331 מיליון שקל לעומת 22 אז מכרה 302 דירות בסכום של 721 מיליון שקל ירידה של 56%. אאורה לעומת המכירות של 2022 מציגה ירידות חדות בהיקפי המכירות. מאוקטובר על אמצע נובמבר לא מכרה אאורה דירה אחת, ברבעון הרביעי של השנה החברה מכרה 66 דירות, כמחצית מהדירות שנמכרו ברבעון המקביל אשתקד. במהלך השנה מכרה החברה 252 דירות, ירידה של כ־52% לעומת 2022 אז היא מכרה 525 דירות.

חנן מור ממשיך להפסיד בענק - הפסד ענק של 421 מיליון שקל כתוצאה מירידת ערך קרקעות בעיקר בפרויקט שדה דב, בהיקף של מאות מיליוני שקלים. זה הסיכום של חברת הבנייה חנן מור ברבעון השלישי של השנה. החברה שנמצאת בעיכוב הליכים, תחת חסותו של ביהמ"ש, פירסמה את הדו"ח בשבוע שעבר ואת התוצאות הכספיות שלה לרבעון השלישי ולתשעת החודשים הראשונים של השנה. רואי החשבון של החברה הצמידו לדוחות הערת "עסק חי", שמשמעותה ספק ביכולת החברה לשרוד. סך החובות והלוואות החברה לגורמים השונים נאמד בכ-2.8 מיליארד שקלים.

מחירי השכירות ברחבי הארץ ממשיכים לרדת – השפעת המלחמה, שנת הלימודים שנידחתה הסטודנטים והמילואימניקים שבחזית, השפיעו על הירידות, במיוחד בעיר תל אביב אבל גם בערים הסמוכות, ר"ג, גבעתיים, חולון, בת ים, ירידות של בי10-20%. בעלי הדירות מתחילים להבין שיש 2 אפשרויות, או להשאיר את הדירה ריקה ולהפסיד חודשי שכירות ולשלם הוצאות שוטפות, או להוזיל את שכ"ד בגלל המצב ולהשכיר את הדירה.

12,000 יחידות דיור חדשות בדרום ובצפון - רשות מקרקעי ישראל עם משרד השיכון והפנים - מקדמים במסלול מהיר את התכניות להקמת 12,000 יחידות דיור באופקים ובקריית שמונה. רשות מקרקעי ישראל מקדמת בזמן האחרון תכניות רבות לעשרות אלפי יחידות דיור בצפון ובדרום, בין היתר בנתיבות שדרות אשקלון, האם יהיה ביקוש לדירות? שאלה טובה.

המפונים משלמים שכירות על דירה ריקה - כפי שהזהרנו כבר לפני חודשיים, אין עדיין פתרון למפונים מהדרום והצפון, שנאלצו להתפנות מהדירות בהוראת המדינה מחשש לפגיעה עקב המלחמה. עשרות האלפים שפונו שוכנו בדיור חליפי זמני, בתי מלון ודירות במרכז ובאילת, אך את שכ"ד בדירות שננטשו וריקות, הם ממשיכים לשלם בנוסף להוצאות השוטפות. אדווה שפונתה עם משפחתה מהדרום לאילת "אנחנו בחובות של אלפי שקלים, ללא בית, ללא תעסוקה, אין לנו כסף כדי לשרוד ביום יום, ועוד נאלצים לשלם אלפי שקל בחודש על הדירה הריקה"! נקווה שמישהו יתעורר וידאג לפתרון מידי לאותם מפונים.

נהריה מתחדשת - לראשונה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מאשרת תכנית התחדשות כלל עירונית בעיר נהריה התכנית גם משמשת כמחליפה לתמ"א 38 ומכוחה ניתן להוציא היתרים להתחדשות בניינית וגם מאפשרת קידום תכניות למתחמי פינוי בינוי. התכנית מאפשרת התחדשות של כ- 7,000 יח"ד בכ-1,500 מבנים ותוספת פוטנציאלית של כ-24,000 דירות חדשות. 

x