במסגרת פאנל שעסק בנושא המטרו ודן האם מדובר בהזדמנות או איום, בכנס השנתי לערים מתחדשות של מרכז הבנייה הישראלי, אשר מתקיים במרכז הקונגרסים בבנייני האומה בירושלים, אמר ארז בן אליעזר, מתכנן מחוז ת"א: ״בלי המטרו אפשר להעביר את כל המטרופולין לעבוד באונליין. הבסיס זה התחדשות המרקמים הקיימים. כל מי שגר ליד הקו האדום - כבר לא נשען על רכב פרטי. זה לא מדע בדיוני, הכל בתהליכי ביצוע. העתיד שלנו, מודל של עיר ללא רכב. כמובן עם תשתיות תומכות. הקו הסגול בביצוע והירוק בחפירות מתקדמות. אבן גבירול מתפקד 24/7 גם כשבונים מתחתיו. מפעל בטון פועל בלב הערים ועדיין אנשים רוצים לגור במרחבים האלה, אנשים מבינים שהדבר הבא זה תחבורה ציבורית. סוגיית איחוד רשויות או איחוד כלכלה נדרשים, הדבר ישפיע על תשלומי מודל הארנונה שיאפשרו שכונות טובות ותעסוקות טובות. הגיע העת שרשויות מקומיות ידעו לשתף פעולהלעשות הסכמים ביניהם״.
אביעד מור, מהנדס העיר חולון: ״הקו האדום יביא תוך שנה לשינוי באורחות החיים. אנחנו מעדיפים בחולון להיות הראשונים בתוכנית המתאר שמבוססת על פרויקטי תמ״א 70. מערכת הסעת המונים היא כלי מדהים לצמצום פערים בחברה, לתעסוקה, לבילוי. יש לזה השפעות גם על תל״ג. ולכן כמדיניות אנחנו רוצים עיר מאוד צפופה. לצד זה אי אפשר להעלים את החניות מהתושב״.
אמיר לוטן, סמנכ״ל התחדשות עירונית לוינשטין: ״תחנות מטרו לא יעלו את מחירי הנדל"ן, בנקודת הזמן הזו מבחינת היזמים, התחדשות עירונית מדובר באיום. פרויקט שצמוד למטרו יש בו כל כך חוסר וודאות, כשהציעו לי פרויקט צמוד למטרו, לא הבנתי מה אני יכול לבנות. אולי בעתיד, בעוד 15 שנה, כשהכל יהיה גמור ומושלם, זה יהיה אחר. כרגע אנחנו סובלים, אין יכולות בנייה כמו בסין. היו צריכים להגיע לכאן כוח אדם במכפלי ענק. המכרזים היו צריכים להביא לכן תחרות שלא התממשה.
גילי פייגלין, סמנכ"לית התחדשות עירונית צמח המרמן: ״סיוט הפקקים רק ילך ויחריף. מדובר בתהליך ארוך טווח. מי שרכש דירה ליד המטרו יהנה בעתיד גם מתשואה ועליה בערך הנדל"ן.
יש להוביל לתקן אפס חניות בכל המרכז. לא משנה אם זה קרוב למטרו או רכבת קלה. כדי לשנות את התודעה של האנשים יש למנוע חניות בבניינים חדשים, כשכולם יצטרכו לנסוע בתחבורה ציבורית, הכל ישתנה ובמהירות גבוהה הרבה יותר״.
נתי גלבוע, סמנכ״ל התחדשות עירונית שיכון ובינוי: ״להרים תשתית בישראל זה אתגר מטורף. אנחנו בתל״ג כמעט של 8 מיליון ומבחינת תשתיות ותחבורה אנחנו במדינת עולם שלישי. הגודש בלתי סביר. למשל בעיר כמו נתניה, ביציאה ממנה, יש לנקוט בצעדים של בעל הבית השתגע, מי שירצה לעלות על הכביש ישלם. מי שלא, יסדרו לו שאטל בנתיב המהיר. צריך לקחת רעיונות קיימים וליישם אותם מחר בבוקר".
עמית אופק, יו"ר ועדת ערר במחוז דרום ויו"ר הועדה לפיצויים למיזם המטרו: ״חוק המטרו ייצר פרנסה לעורכי דין, שמאים, מתנהל מירוץ לפיצויים. ולא בכדי, יש היבטיים עקומים שלא ניתנו עליהם הדעת. יום הדיונים הראשון יהיה ביולי, כאשר אין סדרי דין לעבודה נכונה לקביעה בכל נושא הפיצויים לגבי צמצום הפגיעה של המטרו והשפעה במועד הקבוע לירידת ערך של הקרקע, אנחנו על הדרך נידרש להחליט. הגענו לנקודה שבה בשלה העת לבחון הרבה הנחות יסוד שקיימות היום במערכת החוקית ומערכת התכנון והבנייה. כל החלטה שמתקבלת כעת אינה מבוססת על קרקע בטוחה".
ערן רולס, יו״ר מרכז הבנייה הישראלי: ״זו שנה נוספת שאנו מקיימים את כנס הנדל״ן בירושלים ולא בכדי. ירושלים מובילה במדדי התחדשות עירונית תוך הבנה בצורך הרב שיש בכך. תוכן הועידה השנה חשוב אף יותר משנים קדומות ואני מקווה שהמדינה ונציגי הממשלה שיקחו חלק, ישכילו לקצר תהליכים על מנת ליצור הצפה של דירות, הורדת מחירים ומתן אפשרות לזוגות צעירים לקנות בית במדינת ישראל.״