אם יש מסר אחד, שאותו אני מנסים להעביר, בכתיבות השונות שלי על השווקים המקומיים שלנו, זהו המסר הפשוט הבא: שער החליפין הוא המגדלור של סנטימנט הקובעים בשוקי ההון שלנו. הן עבור המניות, וגם, במידה פחות גלויה אך קורלטיבית, עבור שוק האג"ח. אגב, תאמרו שלשער החליפין יש קשר ישיר לריבית ותצדקו אבל לא ברמה היומית.
בכל אופן, היום (03-05) קיבלנו עוד הוכחה לקשר הגורדי בין מה שקורה במוחם של הקובעים בשוק והדולר-שקל. כאשר נאם הנשיא ביידן, ביום שבת, ו"גילה" לעולם את ההצעה הישראלית ככזו שיכולה להביא לסיום המלחמה, ידענו דבר אחד: אחרי המהומה הראשונית של תחילת השבוע (פוליטיקה וכו...) ועם פתיחת זירת המט"ח במלואה, נקבל רמז עבה מהדולר על מה שחושבים המשקיעים על הסיכוי למימוש העסקה.
וזה באמת לא איחר לבוא: ירידה דרמטית של יותר מ-1.3%, לקרוב ל-3.65, מאזור ה-3.71, שבו הוא נע בסוף השבוע שעבר. אז, הכול נראה ללא סיכוי עבור החטופים: רפיח במלוא מרכז העניין של התמרון המחודש, הצפון בוער, והחמאס לא מוכן לדון על שום דבר עד שלא נפסיק וניסוג. הבמה הבינלאומית שעליה הונחה ההצעה ה"חדשה" היוותה עכשיו את עיקר העניין:
למרות שאין בה משהו חדש באמת ממה שהיה על השולחן לפני שבועיים, עכשיו, מפאת לחצי מעצמות ומדינות, אי אפשר להתנגד לה כל כך. ואם יש אכן סיכוי להצלחה לאותה מסגרת ישנה-נושנה, בגלל לבושה השיווקי החדש, אז מה המשמעות עבור שוק ההון הישראלי? כאמור, הדולר הוביל והשאר ברור: פרמיית הסיכון של מדינה ירדה עם שער החליפין, המניות עלו בחדות (בהובלת הבנקים – 3.03%) והאווירה שונתה ב-180 מעלות.
ממצב של פיגור אחרי וול-סטריט, הראנו חוזק יתר מולה. אגב, העובדה שהבנקים עלו כמעט יחידים בצורה חדה מאוד מוכיחה שוב שמי שנכנס חזרה לשוק הם משקיעים אסטרטגיים ו-או זרים. כאלו שצריכין להמיר דולרים כדי לקנות מניות פיננסיות מקומיות. אבל מעבר לעניין השינוי הזה באופטימיות של הטווח הקצר, מה מצב הדולר-שקל מבחינה טכנית? מה הן הרמות המעניינות כרגע? הנה גרף יומי שלו:

(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת
TradingView)
כפי שכתבתי כאן פעמים רבות, הדולר-שקל נמצא בתחום של החלטה רחב מאוד כבר הרבה מאוד זמן. אחרי הפריצה ל-4.10, בשיא חוסר הוודאות של ימי אוקטובר 2023, הוא חזר מטה במהירות ונסחר בין 3.58 ו-3.80 כאשר 3.65 היווה אזור תמיכה משמעותי באותו תחום רחב. זה המקום שבו אנו נמצאים כרגע.
האם זה סוף הירידות אם ניכנס לביצוע העסקה? כנראה שלא. יש עדיין אזור 3.58 ושפל 3.53 להתייחסות היסטורית של הטווח הקצר. יותר מזה, איננו רוצה לציין, כי זה כבר מנבא שקט ארוך טווח שלא ברור איך יושג בחזית הצפונית. אני יודע שציינתי בזירה הזו מבנה של ראש וכתפיים הפוכים. וזה עדיין בתוקף, אבל, הנסיבות... כמו כן, רק ירידה מתחת ל-3.53 מבטלת לגמרי את התבנית.
בכל אופן, ההיגיון אומר כך: במידה והעסקה תכנס לתוקף, אני חושב שהדולר-שקל יבקר בהחלט באזורים עם קידומת 3.5. אחרת, ובמיוחד אם נראה ירידות בוול-סטריט, הדולר יחזור לכיוון ה-3.7 בואכה 3.8. סיכויים? מכיוון שהתשובה נמצאת בידיו של סינוואר האכזר קשה מאוד לדעת מה יקרה למרות שמהצד שלנו אני מניח שרוב המעורבים דוגלים עכשיו ביישום אותה עסקה. ואם מדברים על נכס המביע עניין של פחד או רוגע סביבתי, פיננסי או גיאו-פוליטי, נזכור את הזהב ככזה במפורש. הנה הגרף היומי שלו, ומה אנו למדים ממנו:

(הגרף בוצע בעזרת פלטפורמת
TradingView)
מאז אמצע אפריל, היה שינוי מגמתי מובהק במהלך הזהב (המוצג כאן על ידי תעודת הסל שלו –
GLD). הפריצה המהירה מ-180 מעלה הראתה תיאבון גדול מצד המשקיעים הגדולים כלפי המתכת. יש האומרים שהבנקים המרכזיים היו הקונים הגדולים. והנה, ההגעה ל-230 היוותה מחסום להמשך. פסגה כפולה ובנייה של סטייה שלילית ברורה בין המחיר למומנטום. שבירת קו המגמה, סביב 220, הייתה עוד סימן של שינוי סנטימנט כלפי הנכס הזה.
נכס שכאמור מהווה סמן של פחד, ונמצא בקורלציה ישירה נגד הדולר, דהיינו בקורלציה ישירה עם התשואות של האג"ח הממשלתי האמריקאי. חשבו רגע: האם המשקיעים רוצים להגן על עצמם מפני עלייה מהירה ובלתי מרוסנת של התשואות על האג"ח הממשלתי? התשובה עד אמצע אפריל הייתה "כן" רבתי.
עכשיו, הצפי הוא לירידה בהן, ולכן הסכנה הזמנית הזו נעלמה במקצת, וזה מתבטא היטב בשינוי במגמה בזהב. לסגירת המעגל של שני הנשואים אומר: ייתכן מאוד שסימני סיום המלחמה אצלנו מתקבלים גם כעניין מרגיע עבור אלו שרואים בזהב הגננה מפני אירועים פתאומיים בזירה הגיאו-פוליטית. יחד ננצח, למרות הכול, ובגדול!