משרד העבודה האמריקאי פרסם היום (חמישי) את נתוני מדד מחירי היצרן (PPI) שהצביעו על ירידה ב-0.2% בחודש מאי, זה הגיע בניגוד לתחזית הכלכלנים שהעריכו שתהיה ירידה קטנה יותר של 0.1%. בשנה האחרונה עלה ה-PPI ב-2.2%, זו ירידה קלה לעומת 2.3% שראינו באפריל. בנוסף כידוע, מדד המחירים לצרכן (CPI) נשאר ללא שינוי בחודש מאי לראשונה מזה כמעט שנתיים ולמעשה הוריד את שיעור האינפלציה השנתי ל-3.3%. גם אינפלציית הליבה – זו שאינה כוללת את מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים, עלתה במידה הנמוכה ביותר מאז אוגוסט 2021.
מדד מחירי היצרן (PPI), גרף מאת TradingView
כמו כן, נתונים נוספים שפורסמו היום מצביעים על כך שגם תביעות האבטלה זינקו לשיא של 10 חודשים של 242,000, מה שמצביע על התקררות בשוק העבודה. לדברי אנליסטים שונים, כל הנתונים האלה למעשה תומכים בהפחתת האינפלציה ומכינים את הקרקע להורדת ריבית פוטנציאלית על ידי הפד עוד השנה. כתוצאה מכך, התשואות על אגרות החוב ל-10 שנים ו-30 שנים ירדו, מה שמשקף את סנטימנט המשקיעים לגבי הצמיחה הכלכלית בהמשך וגם לגבי הסיכויים הטובים לירידה באינפלציה לעבר יעד קרוב ל 2% של הפד.
המשקיעים עוקבים מקרוב אחר תנאי השוק. תשואות האג"ח האמריקאי יורדות כתוצאה מירידת האינפלציה לצד העלייה בתביעות האבטלה. תשואת האג"ח הממשלתי האמריקאי ל-10 שנים ירדה ל-4.24% והתשואה לשנתיים ירדה ל-4.68% (נכון לזמן כתיבת שורות אלה), מה שמצביע על ציפיות המשקיעים לגבי הריביות. מעבר לכך, יש לציין שגם הפער בין התשואות על אג"ח לשנתיים ו-10 שנים עדיין שלילי, מה שמדגיש עדיין את החששות של המשקיעים לגבי הביצועים הכלכליים בעתיד.
הנתונים הכלכליים האחרונים גורמים לאנליסטים לשקול מהם ההשלכות הרחבות יותר על השווקים. ולמרות שאתמול יו"ר הפדרל ריזרב אמר שעל אף הנתונים התומכים בהורדת הריבית, עדיין הוא מעריך שתהיה הורדת ריבית אחת בלבד השנה, בדצמבר. אך חשוב גם לציין שהתחזית הזו לא ניתנה בפה אחד. כלומר, שבעה קובעי מדיניות של הפד מצפים להורדת ריבית אחד השנה, שמונה אומרים שניים, וארבעה מדברים על אפס העלאות ריבית השנה. לצד הנ"ל, הציפיות של השוק להורדת ריבית של 0.25% בפגישת הפד בספטמבר עלו ל-68.5% בעוד שהשווקים של החוזים העתידיים אף מהמרים על הורדות אגרסיביות של 0.45% עד סוף השנה. אך בפועל, הכל יהיה תלוי בנתונים הבאים שיפורסמו, נתונים שעוקבים אחרי הצמיחה הכלכלית והאינפלציה. ובכל מקרה, כדאי לזכור שהנתונים וסנטימנט המשקיעים רחוקים מלהיות משהו יציב: רק לפני כמה ימים, נתונים חזקים על תעסוקה הורידו את הציפיות להורדת הריבית והנה היום הם עלו.
בכל אופן, הזינוק בתביעות האבטלה מצביע על כך ששוק העבודה מתקרר. אנו רואים שכל העלאות הריבית של הפד הצליחו סוף סוף לצנן את שוק העבודה שכזכור היה חם דיי הרבה זמן.
המשקיעים צריכים לפקוח עין על כל האינדיקטורים האלה, כי המשך היחלשות בשוק העבודה, הוא משהו שעשוי לעצב את המדיניות הכלכלית ולכן גם את אסטרטגיות ההשקעה שלנו בעתיד. זאת למרות שלעת עתה, אנו עדים לרווחי חברות שמפתיעים לטובה וכלכלה שיחסית מראה חוסן ולכן אפשר לומר שהתחזית הכוללת עדיין נותרת חיובית. בנוסף, צריך לזכור שהפד כל הזמן הולך על ביצים ומנסה לאזן את המצב, אחרי הכל – זה התפקיד שלו. הגישה הזהירה שלו מדגישה בפנינו עד כמה המורכבות באמת גבוהה:מצד אחד, דחיית הורדת הריבית יותר מדי זמן עלולה לעצור את הצמיחה הכלכלית, מצד שני, פעולה מוקדמת מדי ללא מספיק נתונים תומכים היא מסוכנת מידי.
לסיום, אפשר לומר שכלל הנתונים החיוביים עד כה דיי מחזקים את התקוות לנחיתה רכה בכלכלה האמריקאית. אך יחד עם זאת למרות שיו"ר הפד ציין שהאינפלציה הולכת ופוחתת ללא נזק כלכלי גדול, באותה נשימה הוא גם הדגיש שיש צורך בנתונים תומכים נוספים לפני שהם מתחייבים להורדת הריבית. אז כל שנותר הוא כאמור, לעקוב מקרוב.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי על סמך הנתונים והפרשנות המופיעים בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.