מגמת ההתחזקות של הדולר מול השקל נמשכת, כשהדולר נסחר הבוקר (ב') ברמה של 3.69 שקל לדולר. עלייה של 1.09 לעומת השער היציג אתמול (3.65).
השפעות המתיחות האזורית ואי-היציבות הפוליטית בתוך ישראל משפיעים ומחלישים את השקל מול המטבעות הזרים.
אי היציבות בשוק המט"ח ניכר בחודש האחרון במיוחד סביב אי-ודאות באשר לעסקת החטופים, עיכוב בדיוני גיבוש התקציב לשנת 2025 חשש להסלמה בזירה הביטחונית, לאחר פגיעת הטיל שנורה מלבנון במגרש הכדורגל בישוב מג'דל שמס שגרם למותם של 12 ילדים ונערים.
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי-טפחות, אומר כי פיחות השקל הבוקר משקף באיחור של יום את אירועי סוף השבוע.
"השקל נוטה להגיב מהר ובעוצמה לאירועים מכל סוג, והפעם הוא מאבד כאחוז מול הדולר ומול האירו, מה שמצביע על כך שהסיפור כאן הוא מקומי", אומר מנחם.
"עוד סימן לכך שהאירועים המקומיים דומיננטיים יותר הוא שבסוף השבוע עלו שוקי המניות בארצות הברית", מוסיף מנחם ואומר, "בתקופות 'רגילות' השקל נוטה להתחזק כשהבורסה בארה"ב עולה, אך לא הפעם".
מנחם מציין בנוסף, כי "יחד עם זאת, אין למהר ולהסיק מהפיחות הבוקר על ההמשך וזאת מכמה סיבות: ראשית, התנהגות השקל תנודתית מאוד כבר תקופה ארוכה והמנעד רחב. השקל-דולר שינה כיוון מספר פעמים בחודשים האחרונים.
"שנית, יש לזכור כי בחודש האחרון דווקא התחזק השקל ב-2.1% מול הדולר, וביטא אופטימיות מסוימת, יחד עם שוק המניות, שעד הירידות של אתמול דווקא עלה ב-6% מתחילת החודש.
"שלישית, אם הריבית בארצות הברית תרד בקרוב (יחד עם ריביות נוספות שכבר החלו לרדת בעולם) ומנגד הריבית בארץ תתעכב (בנק ישראל מעריך כי הריבית תרד פעם אחת בלבד בשנה הקרובה), הדבר יכול לפעול לטובת השקל.
"רביעית, אמנם המוקד כרגע הינו בחזית הצפונית, אך יש לה קשר גם לחזית הדרום, כך שאם המגעים המתנהלים כעת בקשר עם העסקה לשחרור חטופים יתקדמו, השקל עשוי להגיב לכך מהר ובעוצמה".
לסיכום אומר רונן מנחם, "בשורה התחתונה, יש לזכור כי בלי קשר להסלמה בצפון ובכלל, כבר חודשים ארוכים שהשקל משקף 'פיחות יתר' ביחס לדולר ולסל המטבעות. לכן, אם 'הכוכבים יסתדרו' יש לו לאן להתחזק. במבט לטווח הקצר, נראה כי השקל צופן לנו עוד מאותו דבר: תנודות חדות, יחסית, תפניות וחיפוש כיוון".