בנק ישראל מפרסם היום (ב') את סקירת מערך התשלומים בישראל - אוגוסט 2024.
מנתוני הסקירה עולה כי במהלך 24 חודשים ועד לחודש יולי 2023, צמח בישראל היקף התשלומים באמצעות ארנקים דיגיטלים ביותר מפי 13 ל-3.586 מיליארד ש"ח, שמהווה 8.71% מסך ההוצאות בכרטיסי חיוב בחודש זה.
ההוצאה היומית הממוצעת בארנקים דיגיטלים הגיעה לסכום של 115.7 מיליון ש"ח. מדובר בסכום שגבוה פי שישה מממוצע התשלום היומי בארנקים דיגיטלים בחודש דצמבר 2021 שעמד על 19.2 מיליון ש"ח.
היקף התשלום בעסקאות חכמות בתקן ה-EMV
היקף התשלום בעסקאות חכמות בתקן ה-EMV עמד בחודש יולי 2023 על 96.2% מהיקף העסקות בכרטיסי חיוב, דהיינו: 39.6 מיליארד ש"ח מתוך סך של 41.2 מיליארד ש"ח.
הוצאות באמצעות ארנקים דיגיטלים היוו בחודש זה יותר מ-21% מסך ההוצאות של הציבור הישראלי בעסקות באמצעות כרטיסי חיוב בנוכחות פיזית בבית העסק.
65.8% מההוצאות באמצעות כרטיסי חיוב בנוכחות פיזית בבית העסק בכרטיסי אשראי, הרכישות בבתי העסק עצמם בחודש יולי 2023 בוצעו באמצעות עסקות חכמות (עסקות ללא מגע ועסקות בארנקים דיגיטלים ושעונים חכמים) שסכום ההוצאה בהן עמד על 11.218 מיליארד ש"ח.
מה לגבי העלאת שקים ליישומון הנייד?
בנובמבר 2023 בנק ישראל העלה את התקרה של הפקדת שיק ביישומון הנייד מ-50,000 ש"ח ל-100,000 ש"ח.
מדובר בכ-1.65 מיליון שיקים בשנה (ממוצע של כ137,000- שיקים בחודש).
בשנים האחרונות נוקט בנק ישראל צעדים לקידום החדשנות והתחרות בשוק התשלומים לטובת הציבור. צעדים אלו ננקטים תוך מעקב הדוק אחר ההתפתחויות בשוק התשלומים בכלל, ובשוק ארנקי התשלומים הדיגיטלים בפרט, וזאת על מנת לוודא כי קיים האיזון המדויק שיאפשר הזדמנויות לשחקנים שונים לפתח ולהציע חדשנות ותחרות בשוק, תוך הקפדה על התאמת עולם התשלומים בישראל לחזית החדשנות הקיימת בעולם והתאמה למערכת התשלומים הישראלית, זאת ועוד לטובה הלקוח.
בשנת 2021 הושקו מספר ארנקים דיגיטלים, כולל של גופים בין-לאומיים, שמאפשרים תשלום באמצעות הטלפון הנייד על ידי קירוב למסוף ובהתבסס על הפרוטוקול החדש שבנק ישראל הוביל את המשק להטמיע.
היקף ההוצאות והשימוש של הציבור הישראלי בעסקות חכמות
על פי נתוני שבא, הגיע בחודש יולי 2023 היקף ההוצאות והשימוש של הציבור הישראלי בעסקות חכמות באמצעות מערכת ה-EMV ל-96.2% מההוצאות בכרטיסי אשראי והסתכמו ב-39.593 מיליארד ש"ח, מסך הוצאות של 41.177 מיליארד ש"ח.
הצמיחה המהירה בהיקפי השימוש וההוצאות של הציבור הישראלי בתשלום ללא מגע ובאמצעות ארנקים דיגיטלים צפויה להמשך גם בחודשים הבאים, בד בבד עם חובת ההטמעה של מערכת ה-EMV על כלל המשק, לרבות תחנות הדלק, אשר גובש עבורן מתווה הטמעה ייעודי במהלך שנת .2023.
הרחבתם של השירותים הדיגיטלים המתקדמים מבחינת הלקוח
תמיכה ב"תשלום חכם"
המתווה שאותו מוביל בנק ישראל להסבת הפעילות בכרטיסי חיוב לתקן ה-EMV, מיישר קו עם מדינות מתקדמות ומאפשר הצעות ערך חדשניות.
המעבר לתקן ה-EMV מאפשר לנותני שירותי התשלום במשק לפתח שירותים מתקדמים עבור הצרכן ועתה יכול הצרכן לבחור מבין אפשרויות התשלום הללו: תשלום בהצמדת הכרטיס למסוף (תשלום ללא מגע), כאשר סכום התשלום הינו עד 300 ש"ח; תשלום בהכנסת כרטיס החיוב למסוף והקשת קוד סודי כאשר הסכום לתשלום הוא מעל ל-300 ש"ח; תשלום בארנק דיגיטלי בהצמדת מכשיר הטלפון החכם למסוף (תשלום ללא מגע); תשלום באמצעי תשלום לביש (לדוג' שעון חכם); תשלום ביישומוני התשלומים.