נתוני הלמ"ס לחודשים יולי-אוגוסט 2024 מראים לכאורה התמתנות בעליית מחירי הדירות, הדירות החדשות עלו ב1.3%, והמדד הכללי למחירי הדירות חדשות ויד-שנייה עלה רק ב-0.3%. העלייה השנתית המצטברת במדד, 6.3%.
ייתכן שהסיבות להאטה בהתייקרות, של דירות החדשות בעיקר, קשורות להפסקת מבצעי הקבלנים בתנאים אטרקטיביים, ירידה משמעותית בהיקף רכישות המשקיעים, ועוד.
מהשוואת העסקאות שבוצעו בתקופה הנוכחית לעומת התקופה המקבילה ב-2023, המחוזות הבולטים בעליות המחירים היו: חיפה - 10.2%, ומחוז מרכז - 8.8%.
במחוזות: צפון - 6.3%, דרום - 5.7%, ירושלים - 5.1%, ותל-אביב - 3.3%.
השפעת התרחבות הלחימה לחיפה ולערים במחוז הצפון, תבוא כנראה לידי ביטוי שלילי בהיקף העסקאות והשינוי במחירים בדו"ח הבא.
ירידה תלולה בהיצע הדירות הגדולות להשכרה במיוחד בירושלים ובחולון
חוסר הוודאות הביטחונית והכלכלית במדינה, היא אחד הגורמים המרכזיים המשפיעים באופן שלילי על רבים שחשבו לעבור דירה, לשדרג, או לרכוש דירה חדשה בימים אלה, מה שבא לידי ביטוי גם בשוק השכירות. אם נוסיף את הרכישות המאסיביות של דירות חדשות "על הנייר" שיהיו מוכנות רק בעוד כמה שנים, לא מפתיע ששוק השכירות בביקוש מוגבר.
לפי נתוני חברת Wecheck שעוקבת מידי חודש אחר נתוני השכירות של עשרות אלפי דירות, מסתבר שיש ירידה משמעותית בהיצע הדירות בכל הארץ ובדירות הגדולות להשכרה (4-5 חדרים), במיוחד בירושלים - כ-28%, ובחולון כ- 25%.
רמי רונן, מנכ"לWecheck: "נתוני חודש ספטמבר ממשיכים את מגמת הירידה הארצית שראינו גם בחודש אוגוסט. לאחר שבחודש אוגוסט האחרון ראינו עלייה קלה של 1.5% בהיצע הדירות הארצי בהשוואה ליולי, החודש שוב חלה ירידה של 14.2% בהיצע הדירות להשכרה בהשוואה לחודש שעבר. גם מחירי הדירות להשכרה ממשיכים לרדת, ספטמבר מציג ירידה נוספת מחודש אוגוסט האחרון בשיעור של 0.6% בהיבט הארצי, ובהשוואה לספטמבר 2023 מדובר על ירידה של 4.5% במחירים הארציים".
סך היצע הדירות- דירות גדולות 4-5 חדרים\1,000-15,000 ₪ - הטבלה מציגה את החודש העדכני ביותר (ספטמבר 2024) בהשוואה לחודשים קודמים ובהשוואה לספטמבר אשתקד.
מחירי השכירות נותרו ללא שינוי משמעותי למרות הביקוש להשכרה
למרות נתונים סותרים מצד הלמ"ס על עלייה בשוק השכירות, בשטח המצב דווקא מצביע שהמחירים ללא שינוי משמעותי ואפילו על ירידה בחלק מהמקומות.
אין ספק שלתקופה השפעה מכרעת ברוב המקרים על החלטות מעבר דירה בכלל ובפרט על החלטות לעבור מדירה שכורה לדירה שכורה אחרת. כאשר מדובר בחידוש שכירות של שוכר בדירה בה הוא גר, בדרך כלל בחידוש הוא ישלם תוספת של עוד כ4%- 5%, ואם יש לו בהסכם סעיף אופציה הוא לא ישלם תוספת והשכירות תימשך באותם תנאים ומחיר.
לעומת זאת בהחלפת שוכרים בעל הדירה בדרך כלל יעלה את מחיר השכירות לעיתים גם ב10% ויותר, תלוי בביקוש לנכס.
לפי נתוני משרד הבינוי והשיכון בשנת 2023, התגוררו בשכירות 29% מכלל משקי הבית המדינה, היקף שוק השכירות באותה שנה מוערך בכ-42 מיליארד שקל. על אף ששוק השכירות מהווה חלופה מהותית לבעלות על דירה, השוק בישראל לא מפותח בהשוואה למדינות מפותחות אחרות. הביקוש לדיור בכלל, ולדיור בשכירות בפרט, עולה על ההיצע הקיים. כבר שנים מדברים על שכירות לטווח ארוך, מה קורה בפועל? ממש לא הרבה, ובנייה להשכרה לטווח ארוך כמעט ולא מתבצעת בעיקר בגלל שיקולי כדאיות של היזמים.
נתון שכר דירה ממוצע לחודש-דירות קטנות 1-3 חדרים\1,000-15,000 ₪
הטבלה מציגה את החודש העדכני ביותר (ספטמבר 2024) בהשוואה לחודשים קודמים ובהשוואה לספט' 23.(נתונים: Wecheck)