עם פתיחת מושב החורף של הכנסת ולקראת ההצבעה הצפויה ביום חמישי בממשלה לאישור התקציב ל2025, מפרסם הפורום למאבק בעוני וארגונים נוספים, תגובה חריפה לתזכיר חוק התוכנית הכלכלית ל2025, המזהיר מפני הפגיעה הצפויה באוכלוסיות המוחלשות.
במסמך מתריעים הארגונים כי טיוטת התקציב המתגבשת באוצר מבקשת להטיל את עלויות המלחמה על האוכלוסיות החלשות ביותר בחברה הישראלית. המסמך מצביע על שורת צעדים בעייתיים בתקציב המתוכנן, ובהם: הקפאת קצבאות הביטוח הלאומי, פגיעה במענק עבודה, אי העלאת שכר המינימום והקפאת מדרגות המס, הזנחת החובה להבטיח ביטחון תזונתי, קיצוצים וצמצומים במגזר הציבורי והעלאת דמי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות.
על המסמך חתומים הארגונים: מזון, מרכזים לצדק חברתי, קול רבני לזכויות אדם, עבודה שווה, קו לעובד, האגודה לזכויות האזרח, רוח נשית, עושות דמוקרטיה ואיתך-מעכי.
בנושא שכר המינימום, מדגיש הפורום למאבק בעוני כי הקפאתו תפגע בעיקר בעובדים המוחלשים ביותר במשק. "מדובר בפגיעה קשה בעובדים שבעוד שהמחירים עולים והשירותים הציבוריים מצטמצמים, שכרם למעשה יורד", נכתב במסמך, "הקושי של המגזר העסקי להתמודד עם המלחמה ברור, אך לא ייתכן שבמקום לתמוך במעסיקים, תצפה המדינה מהעובדים בשכר מינימום לממן את ההידרדרות במצב הכלכלי".
לטענת הפורום למאבק בעוני "הקצבאות בישראל הן בסכומים נמוכים מאוד שכבר היום לא מספיקים לקיום בכבוד". כך למשל, קצבת הבטחת הכנסה ליחיד עומדת על 1,961 ש"ח בלבד, ולזוג עם שני ילדים - 3,285 ש"ח. קצבת נכות כללית למי שדרגת נכותו 75% עומדת על 4,291 ש"ח, וקצבת זקנה ליחיד עם השלמת הכנסה על 4,132 ש"ח".
בנושא הביטחון התזונתי מציין המסמך כי על אף התחייבות המדינה לבג"ץ להעביר את התקציבים לתווי מזון ממשרד הפנים למשרד הרווחה, אין בתקציב התחייבות לתמוך במיזם לביטחון תזונתי. זאת למרות שלמעלה מ-250,000 משפחות מצויות בחוסר ביטחון תזונתי חמור.
המסמך מתייחס גם לטענות משרד האוצר ומפריך אותן: "הטענה כי 'פיזרנו את עלות המלחמה על כל העשירונים' רק ממחישה עד כמה מדובר בפגיעה בכבשת הרש - לכאורה, הכול מוקפא, אך למעשה הפגיעה במי שתלויים בקצבאות לקיומם או מתפרנסים משכר נמוך היא גבוהה לאין שיעור".
במענה לבקשת הפורום למאבק בעוני, בדקו במרכז אדווה מיהן האוכלוסיות שצפויות להיפגע מהקפאת הקצבאות וקבעו שאלו בעיקר אוכלוסיות שנמצאות בעוני וחוסר ביטחון תזונתי: מסקר ביטחון תזונתי של משנת 2021 של הביטוח הלאומי עולה כי 46% ממשפחות המקבלות קצבת הבטחת הכנסה ו-36% מהמקבלות קצבת נכות של הביטוח הלאומי חיים באי ביטחון תזונתי. מדו"ח העוני האחרון של הביטוח הלאומי לשנת 2022 עולה כי תחולת העוני של משפחות בקרב מקבלי הבטחת הכנסה ומזונות שיעור העניים גבוה במיוחד: כ-54% וכ-40% בהתאמה.
"חוסנה של חברה נמדד ביכולת שלה לחזק את החוליות החלשות שבה", קובע הפורום למאבק בעוני, "מתפקידי עובדי משרד האוצר ובייחוד נציגי הציבור השרים בממשלת ישראל לחזק את האוכלוסיות המוחלשות בעת משבר, בעוד החקיקה המוצעת והתקציב המוצע עלול להעמיק את הפערים החברתיים ולהחליש עוד יותר את מי שכבר היום מתקשים לשרוד", מסכם המסמך.