משקיעי האג"ח מנסים להפעיל לחץ על הממשלה הנוכחית והעתידית

השוק מתמחר כעת הפחתות ריבית נמוכות יותר מצד הפד •• תשואות אג"ח האוצר עולות לכל אורך עקומת התשואות על רקע הבחירות המתקרבות •• משקיעי האג"ח מנסים להפעיל לחץ על הממשלה הנוכחית והעתידית בארה"ב כדי לעודד מדיניות פיסקלית אחראית - סקירת כלכלני דויטשה בנק לשבוע של ה-28.10

 

 
סקירת כלכלני דויטשה בנק / צילום: Dreamstimeסקירת כלכלני דויטשה בנק / צילום: Dreamstime
 

כלכלני דויטשה בנק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/10/2024

השוק מתמחר כעת הפחתות ריבית נמוכות יותר מצד הפד, בעקבות נתוני מקרו אמריקאים שהיו חזקים מהצפוי. תשואות אג"ח האוצר עולות לכל אורך עקומת התשואות על רקע הבחירות המתקרבות. כעת, כשתשואות האג"ח שוב בעלייה, מדברים על כך שמשקיעי האג"ח מנסים להפעיל לחץ על הממשלה הנוכחית והעתידית, כדי לעודד מדיניות פיסקלית אחראית. אך מי שינצח בבחירות בארה"ב, תוצאה של תקופת צנע אינה צפויה, וההוצאות הממשלתיות ימשיכו ואף עשויות לגדול כדי "לטפל" בבעיות מבניות.

הפרמיה באג"ח לטווח ארוך עולה, מה שמעיד על צמיחה נומינלית חזקה יחסית (ריאלית בתוספת אינפלציה) עם בנק מרכזי שמתמקד בתעסוקה ולא מטפל בסיכוני האינפלציה באופן מונע. בסך הכול, צפויה הרה-פלאציה להמשיך ולשמור על תשואות גבוהות.

עונת הדו"חות נמצאת בעיצומה, כאשר 31% מחברות S&P 500 ו-27% מחברות Stoxx 600 צפויות לפרסם השבוע. השווקים יעקבו אחרי תוצאות הדוחות של 7 הגדולות על רקע המירוץ הצמוד בבחירות בארה"ב ועדכוני הריבית האחרונים. במחירי הסחורות, מחירי הנפט תנודתיים היום בעקבות המתיחות הגיאופוליטית במזרח התיכון.

בינתיים, המפלגה הליברלית הדמוקרטית השלטת ביפן איבדה את הרוב בבחירות הכלליות שהתקיימו בסוף השבוע. תוצאות הבחירות מעלות אי-ודאות לגבי המדיניות והעלאות ריבית מצד הבנק של יפן (BoJ) בשל שיתוף הכוח עם מפלגות קטנות יותר. שער ה-USD/JPY חצה את רף ה- 150 וצפוי להישאר בלחץ כתוצאה מהפער המתרחב בריביות בין ארה"ב ויפן. הבנק של יפן צפוי לשמור על שיעורי ריבית קבועים בישיבת השבוע בשל אי-הוודאות הפוליטית בשוק המקומי והאמריקאי.

1. ארה"ב: נתוני תעסוקה מעוותים

שבוע לפני הבחירות בארה"ב וישיבתה הבאה של ועדת השוק הפתוח של הפד, השבוע נקבל נתוני פעילות חשובים בארה"ב. הבולט בהם הוא דו"ח התעסוקה של אוקטובר (ביום שישי), שצפוי להראות גידול של 115 אלף משרות, בעוד ששיעור האבטלה צפוי לעלות
מ-4.1% ל-4.2%. נתוני המשרות צפויים להיות נמוכים יחסית לספטמבר (115 אלף), בעיקר בשל השפעות שביתת בואינג וההוריקנים "הלן" ו"מילטון". ביום שישי יפורסם גם מדד
ISM בתעשייה, עם צפי לעלייה קלה מ-47.2 ל-47.8, אך עדיין מתחת לרמות ההתרחבות. כמו כן, יפורסם מדד אמון הצרכנים של Conference Board ביום שלישי, שצפוי להמשיך רמות גבוהות. כל הנתונים מצביעים על צמיחה כלכלית יציבה, עם ציפיות טובות לעתיד.

השורה התחתונה: נתוני התעסוקה באוקטובר עשויים להיות נמוכים בשל השפעת ההוריקנים "הלן" ו"מילטון".

2. גוש האירו: תמ"ג רבעון שלישי ומדד מחירים לצרכן באוקטובר

בגוש האירו יפורסמו השבוע נתונים מרכזיים, כולל אומדן ראשוני של צמיחה ברבעון השלישי ביום רביעי ומדד מחירים לצרכן לאוקטובר ביום חמישי. הצמיחה הרבעונית צפויה להישאר יציבה על 0.2% לעומת הרבעון הקודם, תוך שמירה על מגמת האטה שנצפתה במהלך הרבעון השלישי. האינפלציה ירדה ל-1.7% לשנה בספטמבר – מתחת ליעד של הבנק המרכזי האירופי של 2% בפעם הראשונה מאז יוני 2021, בעוד שהאינפלציה הליבתית ירדה ב-0.1 נקודת אחוז ל-2.7%. ביום רביעי יפורסמו נתוני אמון הצרכנים הסופיים של אוקטובר ומדדים כלכליים לתעשייה ושירותים. נתוני האבטלה לספטמבר ומידע כלכלי נוסף צפויים להתפרסם ביום חמישי.

השורה התחתונה: מדד מחירים נמוך על רקע נתונים שמצביעים על האטה בגוש האירו עשוי לחזק את ההערכה שהבנק המרכזי האירופי יפחית שוב את הריבית בדצמבר.

3. יפן: החלטת הריבית של בנק יפן במוקד

השבוע יתפרסמו נתונים כלכליים לספטמבר בנוגע לשוק העבודה, מכירות קמעונאיות, ייצור תעשייתי והתחלות בנייה, הצפויים לאשר כלכלה חלשה. מדד מנהלי הרכש (PMI) המשולב של בנק ג'יבון ירד באוקטובר ל-49.4, מה שמעיד על האטה כלכלית בכניסה לרבעון הרביעי. גם מדד המחירים לצרכן של טוקיו ירד לאחוז שנתי של 1.8%, מה שהוסיף לציפיות שבנק יפן ישאיר את יעד הריבית ללא שינוי בישיבה הקרובה. הסתברות בשוק של כ-22% מטילה ספק אף בהעלאת ריבית בדצמבר. בשווקי המט"ח נרשמה היחלשות נוספת של הין, וכעת עולות חששות מפני התערבות של משרד האוצר כדי לייצב את המטבע.

השורה התחתונה: הנתונים הכלכליים מצביעים על גישה זהירה מצד הבנק, בעוד שהיחלשות הין מציבה אפשרות להעלאת ריבית. רוב השחקנים בשוק מעריכים כי בנק יפן ישאיר את יעד הריבית ללא שינוי בישיבה הקרובה.

4. סין: מדדי PMI לאוקטובר במוקד

השבוע יעקבו השחקנים בשוק אחר ההשפעה הפוטנציאלית של אמצעים שהוכרזו מאז סוף ספטמבר על הפעילות העסקית. מדדי PMI הרשמיים של הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה למגזר הייצור והשירותים צפויים להתפרסם ביום חמישי, ו-PMI לייצור של קייסין ביום שישי. בספטמבר, ה-PMI לייצור הצביע על האטה בהצטמצמות, בעוד שהפעילות בשירותים נותרה נמוכה בהשוואה לאוגוסט. הבנק המרכזי הוריד את שיעורי הריבית ההלוואות לשנה ול-5 שנים ב-0.25 נקודות בסיס בשבוע שעבר, מה שמחזק את התקוות לעידוד נוסף בדרך. פגישת ועד הקבע של הקונגרס הלאומי העממי ב-4-8 בנובמבר עשויה להעניק למשקיעים רמזים על היקף אמצעי הסיוע הפיסקלי.

השורה התחתונה: מדדי PMI לאוקטובר עשויים לספק תובנות לגבי כל שינוי אפשרי בפעילות הכלכלית. הצעדים לעידוד כלכלי עשויים לתמוך בצמיחה בתמ"ג ברבעון הרביעי, אך התאוששות מתמשכת תלויה בשיפור בביטחון הצרכנים והעסקים

תחזית:

סיכון מכסים – מה משמעות העלאת מכסי היבוא האמריקאים עבור התעשיות בגרמניה והאיחוד האירופי?

מרכיב מרכזי בתוכניתו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ הוא הטלת מכס כללי של 10% על כלל היבוא לארה"ב כדי להגן על הכלכלה המקומית ולצמצם את הגירעון המסחרי. טראמפ אף הציע טווח מכס של 10%-20% והוסיף על כך הצעה למכס של 60% על יבוא מסין, במטרה להתמודד עם חוסר האיזון המסחרי ולהגן על משרות הייצור האמריקאיות.

לפי נתונים של מכון ifo ממינכן, 7.3% מערך התפוקה בגרמניה מועבר לייצוא לארה"ב, בעוד ש-0.8% בלבד מתפוקת התעשייה הגרמנית תלויה בביקוש חיצוני מארה"ב. המשמעות היא שכל העלאה במכסי היבוא האמריקאים עשויה להיות בעלת השפעה משמעותית על גרמניה.

צפוי כי עליית מכסים בארה"ב תתחיל מו"מ בילטרלי בין ארה"ב לאיחוד האירופי. ייתכן שהאיחוד ינקוט בגישה של דיאלוג וביצוע ויתורים ראשוניים. במידה שהמו"מ לא יישא פרי, אפשרות נוספת היא לנקוט צעדי נגד ממוקדים. יחד עם זאת, מאחר וכלכלת האיחוד האירופי, ובעיקר גרמניה, תלויה במידה רבה יותר בסחר עם ארה"ב מאשר להפך, עמדת המיקוח של האיחוד חלשה יותר.

x