מעל 10 מיליון שקלים: בנק ישראל הטיל קנסות על חמישה בנקים ועל חברת ישראכרט

בנק ישראל הטיל קנסות עצומים על חמישה בנקים בישראל בגין הפרות הוראות מכוח חוק איסור הלבנת הון ומכוח פקודת הבנקאות •• בין הבנקים שנקנסו: לאומי, דיסקונט וירושלים •• חברת ישראכרט נקנסה אף היא

 

 
תמונות הבנקים / Dreamstime, עיבוד: פאנדרתמונות הבנקים / Dreamstime, עיבוד: פאנדר
 

נטלי גרין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
29/10/2024

ועדת העיצומים לתאגידים בנקאיים, שהוקמה כחלק מאמצעי האכיפה בכל הנוגע לתחום של איסור הלבנת הון ואיסור מימון טרור, הטילה קנס מצרפי בסך של כ-10,400,000 על חמישה בנקים בישראל.

הוועדה מונה שלושה חברים- יו"ר הוועדה, המפקח על הבנקים מר דניאל חחיאשוילי (להלן- "המפקח"), וחברות הוועדה- ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, עו"ד עילית אוסטרוביץ-לוי, וסגנית המפקח על הבנקים, גב' רויטל קיסר-סטויה. בסמכות הוועדה להטיל עיצומים כספיים על תאגידים בנקאיים (עד לגובה של כ-2.26 מיליוני ש"ח להפרה) בגין הפרות של החוק, הצווים והתקנות שהוצאו מכוחו. 

בנוסף לכך, בסמכות המפקח להטיל עיצום כספי בגין הפרות של הוראות ניהול בנקאי תקין.

במסגרת תהליכי ביקורת שביצע הפיקוח על הבנקים ותהליכי בקרה שנערכו על ידי התאגידים הבנקאיים בהיבטי איסור הלבנת הון ומימון טרור, נמצאו מספר מקרים בהם התאגידים הבנקאיים הפרו חובות מכוח צו איסור הלבנת הון או הפרות של הוראת ניהול בנקאי תקין 411 בנושא "ניהול סיכוני איסור הלבנת הון ומימון טרור (להלן – "ההוראה"). 

חמשת הבנקים שנקנסו: לאומי, דיסקונט, ירושלים, Citibank N.A, ו-HSBC Bank plc

בנק לאומי: עיצום כספי בסך 3,300,000 שקלים

במסגרת תהליכי ביקורת שביצע הפיקוח על הבנקים בנוגע לדיווחים שדווחו לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, נמצאו שתי הפרות של סעיף 8(א)(7) לצו, וזאת משום שהבנק לא העביר, בשתי תקופות שונות, דיווחים לפי גודל הפעולה בהתייחס להעברות מחוץ לארץ, בהן הבנק שימש הן כקורספונדנט והן כבנק הנעבר שהוא יעדו הסופי של סכום הכספים שהועברו מחוץ לארץ לישראל. אי העברת הדיווחים בתקופה הראשונה נבעה מפרשנות הבנק בהתייחס לחובת הדיווח, ובתקופה השנייה נבעה מכשל מיכוני בתהליכי הניטור והבקרה בבנק.

בנק דיסקונט: עיצום כספי בסך 2,400,000 שקלים

במסגרת תהליכי ביקורת שביצע הפיקוח על הבנקים בנושא איסור מימון טרור, נמצאו בבנק מספר הפרות של הוראות הצו. בתוך כך עלה, כי הבנק הפר את הוראות סעיף 2א לצו לעניין "הכר את הלקוח", לנוכח העדר נהלים ותהליכי עבודה המתייחסים לטיפול בצווי תפיסה. בנוסף, נמצאו שתי הפרות של סעיף 13א(3) לצו, שמקורן בשתי תקלות טכנולוגיות נפרדות, אשר הביאו לכך שהבנק סרק את שמות הצדדים הנגדיים בעת ביצוע העברות בינלאומיות אל מול רשימות שאינן מעודכנות.

בנק ירושלים: עיצום כספי בסך כולל של 2,850,000 מיליון שקלים

במסגרת תהליכי ביקורת שביצע הפיקוח על הבנקים בנושא איסור מימון טרור, נמצאו בבנק מספר הפרות של הוראות הצו והפרה של ההוראה. בתוך כך עלה, כי הבנק הפר את סעיף 2א לצו לעניין "הכר את הלקוח", היות ונמצאו שני חשבונות שבהם שאלוני הכר את הלקוח לא שיקפו את הפעילות הקיימת בחשבון. בנוסף, נמצא כי הבנק הפר את סעיף 9 לצו לעניין דיווח על פעילות בלתי רגילה לרשות, בארבע הפרות שונות בהן הבנק לא דיווח על פעולות בלתי רגילות שהתנהלו בארבעה חשבונות, על אף שניתן היה לזהותן ככאלה בהתאם לתבחינים שונים המנויים בתוספת השנייה לצו. כמו כן נמצא, שהבנק הפר שתי הפרות של סעיף 13א(3) לצו לעניין חובת בדיקה מול הרשימה.

בנוסף, נמצא כי הבנק הפר את סעיף 32 להוראה לעניין ניהול מערכת ממוחשבת לאיתור פעילות חריגה בכל חשבונות הלקוחות וכן לפעולות שלא נרשמות בחשבון לקוח, כך שכ-1,200 חשבונות נגרעו ממאגר הלקוחות המנוטרים על-ידי המערכת הממוחשבת של הבנק.

Citibank N.A: עיצום כספי בסך 1,650,000 שקלים 

במסגרת תהליכי בקרה ומעקב פנימיים שביצע הבנק, התגלה כי הבנק מעולם לא העביר דיווח לפי גודל הפעולה בהתאם לסעיף 8(א)(7) לצו בהתייחס להעברות שקליות בין חשבונות של אותה חברה או בין חשבונות של חברות השייכות לאותה קבוצת חברות, זאת כתוצאה מכשל מיכוני בתהליכי הניטור והבקרה בבנק לעניין דיווחים לרשות לאיסור הלבנת הון (להלן – "הרשות"). מדובר בהפרה חמורה ומערכתית, שארעה לאורך תקופה ארוכה.

HSBC Bank plc: עיצום כספי בסך 200,000 שקלים

במסגרת תהליכי בקרה ומעקב פנימיים שביצע הבנק, התגלה כי הבנק לא העביר דיווחים לפי גודל הפעולה בהתאם לסעיף 8(א)(7) לצו בהתייחס לארבע פעולות העברה מחוץ לארץ לישראל, זאת כתוצאה מכשל מיכוני במערכת הדיווחים לרשות. הוועדה קבעה, כי מקור ההפרה הוא בכשל מקומי ומדובר בהפרה בהיקף נמוך.

חברת ישראכרט לא פעלה בהתאם לחובותיה

ישראכרט: עיצום כספי בסך כולל של 2,850,000 מיליון שקלים

במסגרת בקרות שוטפות שביצע הפיקוח במערכת הבנקאית/בחברות כרטיסי האשראי נמצא שחברת ישראכרט (להלן: "החברה") לא פעלה בהתאם לחובותיה ולפיכך הוטל עיצום כספי בסך של 900,000 ש"ח בגין אי-עמידה בהוראות הפיקוח בנושא גביית חובות; ועיצום כספי נוסף בסך של 50,000 ש"ח בשל קשיים בקבלת מענה אנושי במוקד הטלפוני בעת בקשה לסיום התקשרות.

פירוט הליקויים בגינם הוטלו העיצומים הכספיים:גביית חובות – במסגרת בקרה בנושא זה עלו ליקויים בדיווח באי כוח החברה להוצאה לפועל על תקבולים ששולמו על חשבון החוב, וכן עלו מקרים בהם הסדרי חוב עם לקוחות דווחו להוצאה לפועל בזמן שאינו סביר על יד באי כוח החברה. בהתאם לחוק, סכום העיצום הכספי המקסימאלי שניתן להטיל בגין הפרות מסוג זה הינו 2,000,000 ש"ח. לאור פעולות שביצעה החברה לשיפור הליכי הגבייה בטרם מועד התערבות הפיקוח וכן לאחריה, החליט הפיקוח על הבנקים להטיל על חברת 'ישראכרט' עיצום כספי מופחת בסך 900,000 שקלים.

מענה אנושי במוקד הטלפוני – כחלק ממהלכי בקרה שוטפים, ביצע הפיקוח בדיקה בכלל המוקדים של הבנקים וחברות כרטיסי האשראי, במטרה לוודא את פשטות ההגעה למענה אנושי במוקד הטלפוני, ואת העמידה בהוראות החוק המסדירות נושא זה.

ממצאי הבדיקה העלו שהחברה לא עמדה בהוראת חוק הבנקאות , שכן היא לא העמידה ללקוחותיה אפשרות לקבלת מענה אנושי במוקד הטלפוני בכל הנוגע לסיום התקשרות, בסמוך לתחילת השיחה. 

הפיקוח על הבנקים החליט להטיל על חברת 'ישראכרט' עיצום כספי בסך 50,000 שקלים - סכום העיצום הכספי המקסימלי שניתן להטיל בגין הפרה מסוג זה בהתאם לחוק.


 

x