הבורסה לניירות ערך (ת"א: ברסה) מודיעה היום על השקת מערכת מסחר חדשה לביצוע עסקאות גדולות מתואמות ומוגנות בבורסה, החל מהיום, וזאת לאחר קבלת אישור רשות ניירות ערך.
המערכת, שבבסיסה פקודה מסוג BLOCK, תאפשר ביצוע עסקאות מתואמות בבורסה באופן כזה שעסקה לא תשפיע על מחיר המניה בבורסה (Price impact) והמידע לא ידלוף לצדדים נוספים שיכולים להתערב בביצועה. בכך מרחיבה הבורסה את הכלים העומדים לרשות המשקיעים ומיישרת קו עם הבורסות המובילות בעולם, בהן קיימים מנגנונים שונים לביצוע עסקאות גדולות ומוגנות בני"ע בבורסה.
על פי המצב הקיים כיום, ניתן לבצע עסקאות שתואמו מראש בשתי דרכים: בבורסה, בכל ניירות הערך הנסחרים בה - עסקה מתואמת, שאינה חסינה מפני התערבות של צד ג' או מחוץ לבורסה (למעט נגזרים), החסינה מפני התערבות צד ג'.
בביצוע של עסקה תואמת (On-Exchange) – לקוחות יכולים לתאם ביניהם ביצוע עסקה בבורסה ולהעביר פקודות קנייה ומכירה באמצעות ספר הפקודות. פקודות תואמות שנקשרו יוצרות עסקה תואמת. בשיטת המסחר הקיימת בבורסה, בה קיימת עדיפות מחיר וזמן, אין הבטחה לביצוע מול הצד הנגדי, כלומר הפקודות התואמות אינן "חסינות" ולפיכך קיים סיכון שהפקודה תופגש מול פקודה של צד ג'.
בעסקה מחוץ לבורסה (Off-Exchange) – לקוחות יכולים לתאם ביניהם עסקה ולדווח עליה באמצעות חברי הבורסה למסלקת הבורסה כעסקה מחוץ לבורסה בניירות ערך, למעט נגזרים.
הכירו את מערכת הבלוק
מתוך רצון מתמיד לשכלל את השוק ובהמשך לפניות של פעילים רבים שהעלו בפני סגל הבורסה את הצורך בעסקאות מתואמות ומוגנות, פיתחה הבורסה מערכת שתאפשר לראשונה ביצוע של עסקאות כאלו גם אם הן מתבצעות בבורסה. למערכת BTF (Block Trade Facility) שבבסיסה פקודה חדשה בשם בלוק, מספר מאפיינים:
- מוגנות - העסקה תתואם בין הצדדים לעסקה ותתבצע ביניהם ללא הפרעה.
- כמות מינימלית לעסקה - הבורסה רואה כערך עליון הגנה על ספר פקודות נזיל ועמוק ולכן נקבע גודל מינימלי לפקודות. ההצעה לכמות מינימלית אמורה להבטיח שרק עסקאות גדולות יעברו בבלוק, כך שגוף מוסדי שמעוניין להעביר פקודה גדולה יוכל לעשות זאת ללא הפרעה.
- מחיר הייחוס (Reference Price) - הינו פרמטר שמבוסס על נתוני שוק ואילו "הרצועה" נקבעת באחוזים, כך שניתן להעביר פקודות מכירה וקנייה רק בתוכה. בבורסה סבורים שבמקרה של עסקאות בלוק יש מקום לקבוע מחיר ייחוס ורצועה, על מנת שמחירי העסקאות לא יסטו בצורה משמעותית מהמחירים העדכניים בספר הפקודות. לגבי נגזרים – בבורסה סבורים כי בדומה למקובל בעולם, בנגזרים אין מקום לקבוע מחיר ייחוס ורצועה בנגזרים מכיוון שהם מתאפיינים בתנודות גדולות במחיר במהלך יום המסחר וכי ניתן כיום לבצע עסקה מתואמת בנגזרים ללא מנגנון של מחיר ייחוס (למעשה מדובר בעסקת בלוק שאינה מוגנת).
- Hidden - הפקודה לא תוצג בספר הפקודות.
- פרסום - העסקה תפורסם במערכות המידע של הבורסה מיד עם הקשרה.
מערכת הבלוק מעניקה יתרונות רבים לביצוע פקודות מתואמות ומוגנות בכל היבט אפשרי, החל מביצוע עסקאות ללא סיכון תפעולי (no execution risk) שקיים ברגע שהפקודות אינן מוגנות ולכן הצדדים חשופים לביצוע חלקי של עסקה, יתרונות רגולטוריים, בשל העובדה שהיא מייתרת את הצורך באישור של ועדת עסקאות מיוחדות של הגוף המוסדי, הנדרשת פעמים רבות כאשר מעוניינים בביצוע עסקאות מחוץ לבורסה. מערכת הבלוק תוכננה באופן כזה שתעניק לגופים המוסדיים יתרונות רגולטוריים משמעותיים לעומת ביצוע עסקה מחוץ לבורסה. בנוסף, מערכת הבלוק מפחיתה סיכון אשראי הכרוך בביצוע עסקאות מחוץ לבורסה והיא מגבירה שקיפות, עם פרסום מיידי של העסקאות.
מתוך שיחות שקיים סגל הבורסה עם פעילי השוק, עלו ערכים נוספים לשוק ההון המקומי –
מחיר היעדר המוגנות - בהיעדר פלטפורמת בלוק מוגנת, נדרשים הברוקרים לתמחר את הסיכון בדרך של פתיחת המרווחים, באופן שמייקר את עלויות הרכישה ללקוח הקצה.
תחרות - מפאת גודל הסיכון הכרוך בעסקה תואמת, חברי בורסה שאינם בנקים אינם מסוגלים לעמוד בחשיפה הכרוכה בהבטחת מחיר, כפי שנדרש על ידי לקוחות זרים ולפיכך התחרות בתחום המסחר אל מול לקוחות זרים נפגעת ולברוקרים שאינם בנקים אין ברירה אלא לבצע עסקאות אלה מחוץ לבורסה, אם בכלל.
מיישרים סטנדרטים עם המקובל בעולם
בורסות רבות בעולם מתמודדות עם הצורך של לקוחותיהן לבצע עסקאות גדולות, בשווי כספי גבוה, באופן כזה שהעסקה לא תשפיע על המחיר בבורסה (Price impact) והמידע לא ידלוף. הבורסות המובילות פיתחו מנגנונים שונים לביצוע עסקאות גדולות במניות ו/או נגזרים המספקים ללקוחות הגנה כאמור.
כך למשל, באירופה בורסות מסויימות מגדירות גודל פקודה מינימלי בפלטפורמות כגון RFQ או בלוק. הרגולטור האירופאי הגדיר פרמטר בשם LIS (Large in Scale) אשר מפריד בין עסקאות גדולות לעסקאות "סטנדרטיות" ברמת נייר. המוטיבציה לקביעת פרמטר זה נובעת מכך שקיים פטור מחובת שקיפות Pre-trade לעסקאות גדולות ובחלק מהמקרים העסקאות עצמן מתפרסמות בעיכוב.
מנייר עמדה שהוכן ע"י בורסת הונג קונג, הכולל ציטוט מחקרים אקדמאיים רלוונטיים, עולה כי עסקאות בלוק (upstairs markets) לא פוגעות במסחר בספר הפקודות (downstairs market), אלא להיפך - הן משלימות אותו. נתוני מסחר שנאספו מבורסות שונות בהן Euronext, טורונטו, ASX ו- NYSE תומכים במסקנה דומה.
כיום מערכת בלוק קיימת בבורסות מובילות בעולם – הן עבור מניות למשל בורסת Euronext האירופאית, בורסת SIX השוויצרית ובבורסת Nasdaq Nordic והן עבור נגזרים, למשל בורסות לנגזרים בארה"ב (CME), אוסטרליה (ASX) וקנדה (TMX).
מהי עסקת בלוק?
עסקת בלוק הינה עסקה שפרטיה מתואמים מראש בין שני צדדים. פרטי העסקה כוללים: נייר-ערך, כמות, מחיר, קוד מזהה .
- לאחר תיאום פרטי העסקה, שני הצדדים שולחים פקודת בלוק לבורסה.
- הפקודות אינן גלויות ליתר הפעילים (Hidden).
- פקודות בלוק שפרטיהן זהות נקשרות ויוצרות עסקת בלוק.
- פקודות בלוק מיועדות לפעילים גדולים, למשל עבור מניות הכלולות במדד ת"א-35, גודל מזערי של פקודת בלוק הינו 2 מיליון ש"ח.
- עסקת בלוק משפיעה על המחזור הכספי של נייר הערך, אך אינה משפיעה על המחיר האחרון שלו.
- העסקה תפורסם במערכות המידע של הבורסה מיד עם הקשרה ובכך תגביר את השקיפות והנגישות בשוק ההון.