הזמן הקרוב יהיה קריטי עבור שוקי ההון בישראל ובארה"ב

ההיבט הקריטי נובע מעלייה חדה באי-הוודאות לגבי התפתחויות שעשויות להשפיע משמעותית על הגורמים הבסיסיים

 

 
אבישי קרואני, צילום: גיא הכטאבישי קרואני, צילום: גיא הכט
 

פעילים ניהול תיקי השקעות
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
03/11/2024

עם סיום חודש אוקטובר ותחילת נובמבר, אין ספק שהזמן הקרוב יהיה קריטי עבור שוקי ההון בישראל ובארה"ב. זאת, על רקע עלייה חדה באי-הוודאות לגבי התפתחויות שעשויות להשפיע משמעותית על הגורמים הבסיסיים ((fundamentals.

שלוש שאלות גאופוליטיות מרכזיות עבורנו בישראל הן: האם תושג הסדרה מול לבנון? האם ניתן יהיה להגיע לעסקה להחזרת החטופים? והאם איראן תגיב למתקפה הישראלית מלפני מספר ימים? כידוע, ממשל ביידן זיהה חלון הזמנות להסדרה בלבנון וכתוצאה מכך חלה עלייה משמעותית במאמצים האמריקאים בכיוון הזה. העבודה הדיפלומטית מתמקדת במציאת מנגנונים לחיזוק ויישום יעיל של החלטת 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם. במקביל, נעשים גם מאמצים ליצירת הפסקת אש מסוימת בעזה שתאפשר החזרת החטופים. אשר לאיראן, הדעות המקצועיות חלוקות לגבי כיצד המדינה תגיב, אם בכלל, למתקפה הישראלים מהימים האחרונים.

הצעת תקציב המדינה עולה לדיון בממשלה. באיחור רב יחסית ללו"ז המקובל לדיוני התקציב, הממשלה מתכנסת במטרה לאשר את ההצעה שהוגשה ע"י משרד האוצר. המלחמה יצרה לחצים תקציביים אדירים. מדובר בעיקר בגידול משמעותי בהוצאות הביטחון, גידול שבחלקו הגדול צפוי להיות פרמננטי. בהינתן שהגרעון הממשלתי השנה יחרוג בהרבה מהיעד שנקבע, ועל רקע הניסיון לפעול להחזרת המשמעת הפיסקלית ולמנוע הפחתות דרוג אשראי נוספות תוך עלייה בעלות גיוס מקורות ע"י הממשלה, הצעת התקציב כוללת שורה של קיצוצים וגזירות כלכליות. נדגיש שתכנית האוצר קובעת לשנת 2025 יעד גרעון שלא יעלה על 4% מהתמ"ג, יעד שעלול להשתנות כלפי מעלה בדיוני הממשלה והכנסת. צעדי הריסון המוצעים ע"י האוצר צפויים להוביל לשחיקת שכר, פגיעה בקצבאות, ביטול הטבות לפנסיונרים והעלאת המע"מ באחוז ל- 18%. במקביל, הצעת התקציב כוללת קיצוץ רוחבי של 5% בתקציבי המשרדים, כולל בתחומים רגישים כגון הבריאות והרווחה. גם היקף הקיצוץ הרוחבי שמשמעותו צמצום השירותים שהמדינה מספקת לציבור עלול להשתנות במהלך הדיונים. על פי ניסיון העבר, בזמן ששרי הממשלה יידרשו להצביע על מאות סעיפי תקציב וחוק ההסדרים צפויות מחלוקות אשר בעיקרן שייכות למגרש הפוליטי. כמוכן, חלק מהצעדים המוצעים עלולים לעורר את התנגדות ההסתדרות וגופים אחרים במשק.

לסיכום, אי-הוודאות לגבי תקציב 2025 צפוי להימשך בשבועות הקרובים גם אם הממשלה תאשר השבוע את הצעת התקציב של משרד האוצר

חרף גורמי אי-הוודאות לעיל, האווירה בשוק ההון המקומי המשיכה להיות חיובית. מדדי המניות תל אביב 125 ותל אביב 90 עלו מתחילת אוקטובר בשיעורים של 5% ו- 6% בהתאמה. זאת, בזמן שמדד מניות גלובלי עלה חצי אחוז באותה התקופה. שער החליפין של השקל נותר באוקטובר בתחום בין 3.72 ל- 3.79 שקל לדולר. בולטים במיוחד השינויים בשוק אג"ח, כאשר התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ישראל ל- 10 שנים ירדה באוקטובר
מ- 4.89% ל- 4.76%, כאשר התשואות בארה"ב השתנו בכיוון ההפוך, כלומר עלו מ- 3.74% בתחילת אוקטובר על ל- 4.30% כעת. במילים אחרות, פער התשואות הצטמצם משמעותית מ- 1.15% ל- 0.46%!

זמן קריטי גם בשוק ההון האמריקאי. זאת כתוצאה משלושה גורמי אי-ודאות עיקריים. ראשית, קיום הבחירות ביום שלישי הקרוב, כאשר קיים מרוץ צמוד בין שני המועמדים, האריס וטראמפ. אמנם בשבועות האחרונים סקרים שונים הצביעו על עלייה בסיכוי של טראמפ להיבחר, אך עדיין נותר אחוז גבוה של מצביעים שטרם החליטו בעד מי הם יצביעו. כידוע, קיימים הבדלים חשובים מאד במצע הכלכלי של שני המועמדים, ועם זאת הדבר לא השפיע משמעותית על מדדי המניות העיקריים בוול-סטריט, שהמשיכו לעלות באוקטובר. שנית, ניכרת דריכות רבה לגבי האפשרות של המשך העלייה החדה בתשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים עלייה שנוצרה בין היתר על רקע אותם סקרים שהצביעו על סיכוי הולך וגדל לבחירת טראמפ כנשיא. גורם נוסף שהשפיע על העלייה בתשואות הוא צמצום מספר ההפחתות בריבית הפד מעתה ועד לסוף 2025. נדגיש כי בעוד שבאמצע ספטמבר תשואה זאת עמדה על 3.61% לשנה, בחודש וחצי מאז היא טיפסה ל- 4.30% לשנה. שלישית, עד סוף השבוע יתפרסמו נתוני שוק עבודה חדשים, בדו"ח התעסוקה לחודש אוקטובר, וכן צפויים להתפרסם מדדי אינפלציית ה- PCE לאוקטובר נתונים שעשויים להשפיע על השווקים.

 

x