הוצאות ההון של ארבע חברות האינטרנט והתוכנה הגדולות - מיקרוסופט, אמזון, מטא ואלפבית אמורות להסתכם בהרבה יותר מ-200 מיליארד דולר השנה, סכום שיא של הוצאות על בינה מלאכותית. המנהלים של החברות הללו הזהירו את המשקיעים שהקצאות הכספים תימשך בשנה הבאה ואפילו תתגבר.
מסע ההוצאות של חברות הביג טק, העלויות והמשאבים העצומים עקב התנופה העולמית בבינה מלאכותית שכזכור, מה שהניע אותה היה הכניסה של ChatGPT לחיינו – רק מתגברת. ענקיות הטכנולוגיה כולן סביב השבבים המתקדמים הנדירים שהן צריכות כדי לבנות את מרכזי הנתונים גדולים שטכנולוגיית AI דורשת. כדי לעשות זאת, החברות קידמו עסקאות עם ספקי אנרגיה כדי להפעיל את המתקנים הללו, וכל אחת ואחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות מנסה לשכנע את וול סטריט שההשקעות הללו יהפכו את העסקים העתידיים שלהן לרווחיים יותר מאלה הקיימים בהווה, כלומר, מכירות של מודעות דיגיטליות, מוצרים ותוכנה.
בשבוע שעבר שמענו את מובילי החברות הללו בפעולה מול המשקיעים, בתהליך פרסום הדוחות שלהן. מנכ"ל אמזון הציג בפני המשקיעים את הבינה המלאכותית כ"הזדמנות של פעם בחיים", כשהוא מאותת לבעלי המניות שבטווח הארוך הם יתוגמלו כראוי.
יום קודם לכן, צוקרברג, מנכ"ל מטא, התחייב לחזק את ההשקעה במודלים של שפות בינה מלאכותית ופרויקטים עתידניים אחרים שהוא כעת מגדיר כליבת העתיד של החברה שלו. על פי ההערכות, ההוצאות של מטא עשויות להגיע ל-40 מיליארד דולר השנה. בשיחת הרווחים צוקרברג הרגיע את המשקיעים כשטען שהשקעות הבינה המלאכותית גם משפרות את העסק העיקרי של החברה, של מכירת מודעות בפייסבוק ובאינסטגרם. אבל המשקיעים של החברה כנראה יישארו מתוחים לגבי כל סימני חולשה בעסקי המודעות, כשהם ממשיכים לחכות לתשואה על השקעות הבינה המלאכותית הגבוהות של מטא.
גם אפל הבטיחה להשקיע בבינה מלאכותית, והציגה חבילת שירותים, כמו Siri שמסוגלת יותר, הנקראת Apple Intelligence. העוזר הדיגיטלי המחודש של Siri שמגיב להנחיות קוליות וטקסט. עם חכמת הבינה המלאכותית הזו, Siri תוכל למשל, לבצע פעולות מדהימות כגון לאחזר מידע מהודעות, מיילים, לוח שנה, תמונות ואפליקציות אחרות. הוא גם יכול לסכם מיילים ודפי אינטרנט ולתמלל שיחות. ועוד כמה דברים נחמדים.
מיקרוסופט הוציאה 14.9 מיליארד דולר ברבעון, שזו עלייה של 50% מהשנה שעברה. ההנהלה אמרה למשקיעים שהחברה תפעל להקים את מרכז הנתונים שלה. בינה מלאכותית חשובה מאד למשקיעים ולכן הם שומרים על חטיבת הענן Azure שמהווה 60% משמעותיים מההכנסות שלה. אבל הם גם עוקבים מקרוב אחר CoPilot AI, ששולבה בחבילת התוכנה של מיקרוסופט (שהם מעין עוזרים וירטואליים המופעלים על ידי בינה מלאכותית במטרה את הפרודוקטיביות והיעילות במקומות עבודה ובהגדרות שונות).
במקביל, גם תקציב ההשקעות של אלפבית הגיע גבוה מהציפיות של וול סטריט, עם תחזית לעליות מהותיות בהוצאות בשנת 2025.
אבל מה המשמעויות של הקצאת המיליארדים לבינה מלאכותית (AI)?
כשהן ממהרות לשים מיליארדי דולרים על מרכזי נתונים חדשים, חברות הטכנולוגיות הגדולות הללו למעשה מהמרות בגדול וב"יקר" על בינה מלאכותית. אם זה לא ישתלם, ההשקעה המוגברת הזו עלולה להכביד על שולי הרווח שלהם בשנים הבאות.
טירוף הבינה המלאכותית אילץ חברות להחליף את התוכניות שלהן לקיצוץ העלויות שלאחר המגפה בהוצאות ענק (שאושרו על ידי משקיעים) על מרכזי נתונים. וכפי שכבר הבנו, נתוני דוחות הרווחים האחרונים מהטכנולוגיות הגדולות שבוע שעבר הראתה שההוצאות רק עולות ועולות. על פי נתונים מ- Citi, הוצאות ההון של ארבעת הענקיות ביותר (מיקרוסופט, מטא, אמזון ואלפבית) צמחו ביותר מ-62% ברבעון האחרון בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, והגיעו ל-60 מיליארד דולר.
כמו כן, אנליסטים ב- Citi מעריכים שהוצאות ההון הכוללות של ארבע החברות יגיעו השנה לכ-209 מיליארד דולר, מדובר בעלייה של 42% לעומת 2023. על פי הבנק, ההערכה היא שההוצאות על מרכזי נתונים מהווים כ-80% מהסך העצום זה.
הוצאות הון של אלפבית, מטא, מיקרוסופט ואמזון. גרף מאת TradingView
אבל יש עניין מרכזי עם כל סוגיית ההוצאות האלה: כשעסק קונה פריט כלשהו במחיר גבוה, הפחת - שזה הערך שהפריט מפסיד בכל שנה נחשב כהוצאה שנתית בשנים שלאחר מכן. משמעות הדבר היא שההשקעה העצומה של הטכנולוגיות הגדולות הללו במרכזי נתונים תופיע בעלייה בהוצאות הפחת בהמשך הדרך, מה שעלול לפגוע בשולי הרווח אלא אם כן ההכנסות יגדלו בסכום שווה (למעקב).
והחברות מודעות לכך, לכן מה שהן עשו כדי לטשטש את העניינים, זה להאריך את החיים המשוערים של השרתים שלהן ל-6 שנים, זה שינוי שהוסיף כמעט 10 מיליארד דולר לרווחי מיקרוסופט, גוגל, מטה ואמזון במהלך 2022 ו-2023. אבל יש גבול עד כמה אפשר למתוח את החבל. למרות שאין תקן תעשייתי לתוחלת חיים של שרתים, סקר משנת 2017 של International Data Corporation מצא שרוב החברות צפויות להחליף שרתים לאחר חמש שנים. במילים אחרות, לא בטוח שהטכנולוגיות הגדולות הללו יכולות להסתמך יותר מדי על מניפולציות חשבונאיות כדי לרכך את המכה מכל הוצאות הפחת האלה...
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של מניית אפל המוזכרת בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.