בעקבות התאמות המניות בקרנות הסל: אלו המניות שהביקושים שלהן יעלו מחר

קרנות הסל יבצעו מחר התאמות משמעותיות בהרכב האחזקות שלהן במניות הבורסה בתל אביב, כחלק מהעדכון החצי-שנתי של המדדים והמשקלות. מומחי תכלית מדדים מבית מיטב מסבירים את ההתאמות בקרנות הסל ומציינים אילו מניות צפויות לככב מחר בביקושים ובהיצעים

 

 
התאמות המניות בקרנות הסל / תמונה: Dreamstimeהתאמות המניות בקרנות הסל / תמונה: Dreamstime
 

דניאל דותן, עורכת אתר פאנדר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/11/2024

במכרז הנעילה של בורסת ת"א מחר (חמישי), יבצעו קרנות הסל התאמות בהרכב האחזקות שלהן במניות הבורסה בת"א. זאת במסגרת עדכון המדדים החצי-שנתי.

התנועות הצפויות של קרנות הסל בבורסה מגיעות עקב עדכוני הרכב המדדים, כאשר מניות חדשות נכנסות ויוצאות מהמדדים השונים. שינויים במשקל המניות בתוך המדד נגרמים, בין היתר, מעדכונים בכמות המניות הרשומות למסחר, עדכונים בפקטור הסחירות: עלייה או ירידה בשיעור אחזקות הציבור, והתאמות פקטור המשקלים של מניות לצורך מניעת חריגה מהמשקל המקסימלי המותר במדד. שינויים אלו תורמים באופן משמעותי להיקף הביקושים והמכירות של המניות.

נזכיר כי השינוי העיקרי ברפורמת המדדים של הבורסה לניירות ערך, בנובמבר אשתקד, הוא החלפת הקריטריון הקובע אילו מניות יכללו במדדי הדגל של הבורסה. קריטריון 'שיעור אחזקות הציבור' במניות הוחלף בקריטריון 'הסחירות', כשהמשמעות היא שמניות יוכלו להיכנס למדדי ת"א-35 ות"א-90 אם, בין היתר, הן יעמדו בקריטריון הסחירות. מידת הסחירות של מניה עשויה להשפיע על משקל המניה במדד.

שינויים משמעותיים במשקלי המניות במדדים מחייבים את קרנות הסל למכור ולקנות מניות

ההתאמות לפקטור הסחירות מבוצעות בבורסה כל רבעון, ומייצרות שינויים דרמטיים במשקלי המניות במדדים. שינויים אלו מחייבים את קרנות הסל לבצע רכישות ומכירות של מניות בנפחים משמעותיים. 

שוחחנו עם מומחים מ'תכלית מדדים' מבית מיטב, לקראת התאמות אחזקות המניות שיבצעו קרנות הסל מחר. 

"עולם המדדים צמח והתפתח מאוד ב-20 השנה האחרונות", אומרים מומחי תכלית מדדים, "לכל מדד ישנה מתודולוגיה שקובעת באילו קריטריונים נייר ערך צריך לעמוד בכדי להיכלל במדד. בדרך זו, המדד הוא דינמי, כך שמניות שאינן עומדות בקריטריונים יצאו ממנו, וכאלו שהפכו להיות מתאימות יכנסו. העדכון נעשה כל חצי שנה, כדי שמצד אחד, המדד ישקף נכונה את המתודולגיה שעליה הוא נבנה, ומצד שני, לא ייצר תחלופת מניות תדירה כדי לא ליצור השפעות ורעשים".

מה ההסבר לביקושים ולהיצעים במניות הצפויים מחר, בעקבות שינוי משקל המניות במדדים?

"החלק העיקרי והמהותי של היקף הביקושים וההיצעים מוסבר בכניסה ויציאה של מניות ושינוי משקל של מניות במדד. ישנן מגוון סיבות נוספות לביקושים לניירות ערך שאינם קשורים בצורה ישירה לעדכון, לדוגמה, גופים מוסדיים שמנצלים את הנזילות הגבוהה ביום עדכון המדדים על מנת לשנות פוזיציות בניירות".

מהם הגורמים לשינוי במשקל המניות?

"לשינוי המשקל במניות ישנן מספר סיבות, בין היתר, שווי שוק של המניה – מניה ששווי השוק שלה עלה מאז העדכון הקודם, משקלה במדד יעלה בהתאם, וההיפך לגבי ירידה בשווי השוק. הסיבה השנייה היא 
כניסה ויציאה של מניות בעת עדכון המדדים ויצירת 'רשימה חדשה'. סיבה נוספת היא שינוי פרמטרים, כגון אחזקות ציבור או הון רשום".

כיצד הבורסה מדרגת את פקטור הסחירות?

"פקטור הסחירות מודד את המהירות והקלות שבה ניתן לקנות ולמכור מניה, מבלי להשפיע באופן משמעותי על המחיר שלה. הבורסה מדרגת את פקטור הסחירות לפי מספר פרמטרים: מחזור מסחר, ה"ספרייד" (המרווח במחיר בין הקונה למוכר במנייה) ותנודתיות מחיר המניה. ככל שמחזור המסחר גבוה יותר, ה"ספרייד" קטן ותנודתיות מחיר המניה נמוכה יותר - כך המניה תקבל פקטור סחירות גבוהה יותר".

אילו מניות צפויות להתעדכן במדד הסחירות שלהן מחר?

"מניות שפקטור הנזילות שלהן ירד הן: אודיקודס, אופקו, אלקו, אשטרום, ישראכרט, ישראל קנדה, מג'יק, מטריקס, מנורה, רמי לוי. 

"מניות שפקטור הנזילות שלהן עלה הן: דמרי, הבורסה לני"ע, ישרס אחזקות, מניבים ריט, משק אנרגיה, קרסו נדלן, שוב אנרגיה, תורפז".

לאילו מניות ספציפיות צפויים ביקושים גדולים ולאילו צפויים היצעים גדולים מחר, בעקבות השינויים הללו?

"דוגמה למניה שתקבל היצע משמעותי, בין היתר בעקבות ירידת מקדם נזילות, היא אודיוקודס (כ-76 מיליון שקל). מניה שצפויה לקבל ביקוש בעקבות עליית מקדם נזילות היא הבורסה לני"ע (25 מיליון שקל)".

x