רשות ניירות ערך מפרסמת טיוטת הוראה לחברות תשלומים ליישום חובות איסור הלבנת הון

רשות ניירות ערך מפרסמת להערות הציבור טיוטת הוראה לחברות תשלומים ליישום חובות איסור הלבנת הון באמצעות טכנולוגיה לזיהוי מקוון; ההוראה נועדה לאפשר לחברות המספקות שירותי תשלום חוץ-בנקאיים לזהות ולאמת לקוח באופן מקוון, ללא הכרח במפגש פיזי עימו, תוך הבטחת אמינות הזיהוי והפחתת סיכוני הלבנת ההון ומימון טרור הנובעים משימוש באמצעים חלופיים אלו

 

 
ענבל פולק, מנהלת מחלקת השקעות ברשות ניירות ערך, צילום: ענבל מרמריענבל פולק, מנהלת מחלקת השקעות ברשות ניירות ערך, צילום: ענבל מרמרי
 

מורן שקד
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
06/11/2024

רשות ניירות ערך, במסגרת סמכותה על פי חוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום להעניק רישיונות ולפקח על חברות שעוסקות בשירותי תשלום, מפרסמת היום להערות הציבור טיוטת הוראה לחברות תשלומים ליישום חובות איסור הלבנת הון באמצעות טכנולוגיה לזיהוי מקוון. סגל הרשות מזמין את הציבור להעיר את הערותיו ולהביע את עמדתו, וזאת עד ליום 8 בדצמבר 2024, בין השאר, בנוגע לסוגיות שמצוינות בסוף דוח הערכת הרגולציה (RIA) המצורף כנספח א' לטיוטת ההוראה.

בהתאם לצו איסור הלבנת הון של חברות התשלומים, שאושר בכנסת באוגוסט האחרון, ותוך התאמה לדרישות המקובלות בעולם ולהתפתחויות הטכנולוגיות, טיוטת ההוראה נועדה לאפשר לחברות התשלומים לזהות ולאמת לקוח באופן מקוון, ללא הכרח במפגש פיזי עימו, תוך הבטחת אמינות הזיהוי והפחתת סיכוני הלבנת ההון ומימון טרור הנובעים משימוש באמצעים חלופיים אלה.

טיוטת ההוראה קובעת מספר הסדרים אשר שונים מהוראות הזיהוי המקוון החלות על הגופים הפיננסיים האחרים במשק, שמטרתם לאפשר פתיחה של אפשרויות שונות ומתקדמות לזיהוי מקוון, תוך הבטחה לזיהוי אמין ומדויק של לקוחות ושמירת תכליות חוק איסור הלבנת הון. כך למשל, מוצע בטיוטת ההוראה לאפשר לזהות באופן מקוון גם מקבל שירות שאינו תושב ישראל, תוך קביעת בקרות מוגברות על זיהוי זה. דוגמה נוספת היא הוספת הגדרה בדבר "טכנולוגיה לאימות מקוון" שתאפשר לחברות התשלומים לאמץ דרכים דיגיטליות חלופיות לצורך אימות זהותו של מקבל השירות, כגון אימות באמצעות שימוש בבנקאות פתוחה או בהעברה בנקאית סמלית. ההוראה המוצעת אף מאפשרת לבצע הליך זיהוי ואימות של מקבל השירות באמצעות שימוש במסמך זיהוי אחד במקום שניים, וכן להצהיר על נהנה ובעל שליטה באמצעי חלופי שיאשר הממונה, שאינו בהצהרה קולית בהכרח.

ענבל פולק, מנהלת מחלקת השקעות ברשות ניירות ערך: "מטרתו העיקרית של חוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום היא לעודד את התחרות בשוק שירותי התשלום באמצעות יצירת אפשרות שווה לגורמים חוץ-בנקאיים, ישראליים ובינלאומיים, להיכנס לתחום זה ולהתפתח בו, לצד השחקנים הבנקאיים הקיימים בשוק, תוך שמירה על עניינם של הלקוחות. כדי להגשים מטרה זו, הוחלט לבסס את החוק על סטנדרטים בינלאומיים, בהתאמות הנדרשות, ובפרט, על שתי הדירקטיבות המסדירות את שירותי התשלום באירופה, PSD2 ו-EMD. טיוטת ההוראה לחברות תשלומים ליישום חובות איסור הלבנת הון באמצעות טכנולוגיה לזיהוי מקוון היא צעד חשוב נוסף בהסדרת שוק שירותי תשלומים מתקדם בישראל".

x