יוליוס בר: מהם השינויים שחלו היום בכלכלה העולמית?

כלכלת סין, מניות אירופה, אג"ח קונצרני אסייאתי - כיצד הם יושפעו מבחירת טראמפ לנשיאות?

 

 
מהם השינויים שחלו היום בכלכלה העולמית? / צילום: Dreamstimeמהם השינויים שחלו היום בכלכלה העולמית? / צילום: Dreamstime
 

כלכלני יוליוס בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
07/11/2024

סין: חזרתו של "איש המכס" כמה מודאגים אנחנו צריכים להיות?

מה כהונתו השנייה של דונלד טראמפ עשויה להביא לכלכלת סין? טראמפ אוהב לקרוא לעצמו "איש המכסים". במהלך כהונתו הראשונה, הוא פתח במלחמת סחר חסרת תקדים עם סין, ובקמפיין הבחירות האחרון שלו הוא הציע מכסים של יותר מ-60% על כל היבוא הסיני, לצד מכס אחיד של 10% ואף 20% על כל היבוא ממדינות אחרות. אם האיום הזה יתממש, אנו צופים השפעה שלילית משמעותית על כלכלת סין, שעשויה להתאזן חלקית בלבד על ידי תמיכה פיסקלית נוספת לכלכלה המקומית. במקרה של הסלמה כזו, אנו מעריכים קצב צמיחה נמוך יותר של כ-3.5% בשנת 2025 ו-2026.

בעוד שהצעות המכס שטראמפ העלה במהלך קמפיין הבחירות שלו אינן וודאיות כרגע, אסור להתעלם מהן. יישום מלא של המכסים הללו עשוי לפגוע בצורה חמורה בכלכלה הסינית, שכבר מתמודדת עם ביקוש מקומי חלש ולחצי דפלציה. היצוא היה אחד מהמגזרים התומכים בצמיחת הכלכלה הסינית בתקופות של ביקוש מקומי נמוך. היצוא נטו תרם 2 נקודות אחוז לשיעור צמיחה של 4.6% ברבעון השלישי. אם ייושמו, ההשפעה הכוללת של המכסים, כולל השפעות משניות על השקעות וצריכה, עשויה לגרוע כ-2-2.5 נקודות אחוז מצמיחתה של סין ולהוסיף ללחצי הדפלציה במדינה. חלק מההשפעה השלילית הכבדה הזו עשוי להתמתן על ידי תמיכה פיסקלית נוספת מצד הממשלה. במקרה כזה, אנו מצפים שרשויות סין יגבירו את ההוצאה הפיסקלית כדי לתמוך בביקוש המקומי. אנו גם מצפים שהיואן הסיני ייחלש, כפי שקרה במהלך מחלוקות הסחר עם ארצות הברית בכהונה הראשונה של טראמפ. הבנק המרכזי של סין עשוי להתערב כדי להחליק את תהליך הפיחות, אך לאפשר ליואן לרדת בכ-5%-10% מול הדולר האמריקאי. במבט כולל, אנו צופים צמיחה נמוכה יותר בכלכלה הסינית, של כ-3.5% בשנת 2025 ו-2026.

כמובן, כרגע קיימת מידה רבה של אי-ודאות בנוגע לאפשרות של יישום מכסי יבוא מצד ארה"ב. ההשפעה הכלכלית תלויה גם בתגובתה של סין, שעשויה להפעיל אמצעי תגמול שונים, כולל מכסים ממוקדים על מוצרי חקלאות מארה"ב, ואף לנקוט בצעדים נוספים כמו הגבלת יצוא חומרי גלם או סנקציות על חברות אמריקאיות שמייצרות בסין. עם זאת, ניתן גם לדמיין שלאחר יישום סבב ראשוני של מכסים ותגובה הדדית מצד סין, ניתן יהיה לנהל משא ומתן על הסכם סחר חדש בין ארה"ב לסין. בתרחיש כזה, ההשפעה הכלכלית השלילית תצומצם משמעותית.

הכותבת: סופי אלטרמט, כלכלנית, יוליוס בר

 

אסטרטגיית מניות אירופה: השלכות הסחר של טראמפ

תוצאות הבחירות בארה"ב הביאו להקלה בשווקים, והובילו ל"מסחר טראמפ" שיוצר השפעה מתגלגלת על מניות אירופיות. חברות בעלות חשיפה משמעותית לשוק האמריקאי ונוכחות חזקה בארה"ב מציגות ביצועים טובים, יחד עם מניות בתחום ההגנה. לעומת זאת, מניות בתחום האנרגיה המתחדשת ותעשיות פגיעות למכסים, כמו רכבים, מציגות ביצועים חלשים יותר. סחף רפובליקני עשוי להיטיב עם מניות ההגנה באירופה, שכן ממשל טראמפ עשוי לשנות את סדרי העדיפויות של ארה"ב ולעודד את האיחוד האירופי לקחת אחריות רבה יותר על ביטחונו העצמי. זה עשוי להוביל להשקעות מוגברות בתחום.

בנוסף, ייתכן שגם הבנקים האירופיים ייהנו מסביבת ריביות גבוהה יותר, שתונע על ידי ציפיות לצמיחה חזקה יותר בארה"ב וייתכן שגם אינפלציה גבוהה יותר. עקומת תשואות תלולה יותר עשויה להוביל לשולי ריבית נטו גבוהים יותר, ולהפוך את המגזר לאטרקטיבי יותר למשקיעים. עם זאת, מגזרים מסוימים באירופה, כולל רכבים, מוליכים למחצה וכימיקלים, ניצבים בפני סיכונים משמעותיים עקב מכסים אפשריים שיוטלו על ידי ממשל טראמפ, ברמות של 10% עד 20%.

חששות אלו עשויים להימשך, במיוחד לנוכח איום של מכסים נוספים על יבוא סיני (עד 60%), שעלול להשפיע בעקיפין על מניות אירופיות עם חשיפה לשוק הסיני, כמו אלו בתחום החומרים והרכב. אף שהסנטימנט במגזרים אלו כבר נמצא ברמה נמוכה, אי-הוודאות סביב המכסים צפויה להימשך. חשוב לציין כי השימוש באיומי מכס כאמצעי מיקוח מוסיף לאי-הוודאות, מה שמקשה לחזות את ההשפעה המלאה של מדיניות ממשל טראמפ על השווקים האירופיים. דינמיקת הצמיחה המוגבלת באזור, בשילוב עם חוסר יציבות פוליטית, מצריכים גישה זהירה במצב הנוכחי של נטייה לסיכון. אנו צופים כי השוק האמריקאי המקומי ייהנה מהממשל החדש ויעלה בביצועיו על אירופה בעתיד הנראה לעין.

לאונרדו פלנדיני, מחקר אסטרטגיית מניות, יוליוס בר

 

אסיה: אג"ח קונצרני אסייאתי בדולר נותרו יציבות למרות עלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות

אסיה מתעוררת לשוק שקול יותר לאחר ספיגת ההשפעות של ניצחון טראמפ ביום רביעי. מרבית המדדים באסיה מחקו את העליות ורשמו ירידות בבוקר יום חמישי (היום), על רקע חששות מהמדיניות הפיסקלית והסחר של טראמפ והשלכותיה על היבשת. תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות ל-10 שנים התמתנו בלילה לאחר עלייה של 17 נקודות בסיס ליותר מ-4.4% ביום רביעי, והתייצבו על 4.434% בבוקר יום חמישי. באסיה, חזרתו של טראמפ מתרחשת על רקע כלכלי שונה. הן סין והן אירופה - שותפות הסחר המרכזיות של אסיה, חלשות יותר כלכלית לעומת תקופתו הראשונה של טראמפ, וכעת קשה יותר למדינות אסיה לנתב מחדש את היצוא שלהן. איומיו של טראמפ להטיל מכסים של עד 60% על יבוא מסין ו-10%-20% על שאר העולם יפגע במסחר וישפיע לרעה על התחזית הכלכלית לאזור.

על פי הערכות של בלומברג, הפסדי התוצר הגולמי העולמי עשויים להגיע ל-0.5% בשנת 2028 אם כל שותפי הסחר של ארה"ב ינקטו צעדי תגמול, ו-0.4% אם רק סין תגביר מכסים על ארה"ב. ממשלות אסיה יצטרכו, ככל הנראה, לבחון מחדש את קצב והיקף הפחתות הריבית, שהתאפשרו עד כה בשל התמתנות האינפלציה ותחזיות להפחתות ריבית בארה"ב. יש לקחת בחשבון את הסיכונים לעלייה באינפלציה עקב חולשת המטבע המקומי והפער בתשואות בין המטבע המקומי לאג"ח האמריקאיות. הידרדרות בתנאים הגלובליים עשויה להוביל מדינות להפנות את תשומת הלב לשווקים המקומיים שלהן.

בהקשר זה, אנו רואים אפשרות שסין תרחיב את תוכניותיה הפיסקליות כדי לתמוך בביקוש המקומי במקרה של זעזוע מכסים. ממשלות אסיה עשויות גם לעכב חלק מהוצאות הממשלה, ככל שהפגיעות הפיסקלית עולה ועלויות המימון נותרות גבוהות. חודש אוקטובר הצביע על יציאת כספים מאג"ח במטבע מקומי בשווקים המתעוררים. עבור משקיעי אג"ח אסייאתיים, אף שהרכיב הממשלתי האמריקאי נפגע, מרווחי האשראי הצליחו לספוג חלק מהעלייה האחרונה בתשואות באמצעות הצרה במרווחים. מרווחי האג"ח בדירוג גבוה באסיה הגיעו לרמת השפל האחרונה שנצפתה ב-7 ביוני 2024, של 71 נקודות בסיס. עם זאת, אם השוק יתחיל לתמחר זעזוע סחר וגרעון אמריקאי גבוה יותר, ייתכן שהדבר ישפיע על תמחור חלק מהאג"ח בדולר האמריקאי באסיה, במיוחד קרנות בסיכון גבוה יותר. ככל שהתנודתיות עולה, דבר אחד בטוח – מגזר זה ממשיך ליהנות ממגמות טכניות חזקות (מגמת פירעון נטו של אג"ח דולריות סיניות וריביות נמוכות בסין). ירידות מחירים עשויות עדיין למשוך משקיעים המחפשים תשואות גבוהות שממתינים מן הצד.

הכותבת: מגדלנה טאו, אנליסטית אג"ח אסיה, יוליוס בר

 

פגישת ה-:FOMC צעד נוסף של הקלה צפוי

ה-FOMC (הוועדה הפדרלית לשוק הפתוח) צפויה להמשיך בתהליך הנורמליזציה של ריביות, שהחל עם הורדה נועזת של 50 נקודות בסיס בפגישה האחרונה בספטמבר. בהתאם לגישתה המסתמכת על נתונים כלכליים, ההתקררות בשוק העבודה והירידה ההדרגתית באינפלציה הופכות את הצורך במדיניות מוניטרית מגבילה לפחות דחוף. אנו מעריכים ש- FOMC תאט את קצב ההקלה המוניטרית ל-25 נקודות בסיס, כך שטווח היעד לריבית הקרנות הפדרליות יעמוד על 4.50%-4.75%. גם ריבית הרזרבות העודפות תופחת ב-25 נקודות בסיס. אנו מצפים שהפד ימשיך בגישה זו המבוססת על נתונים, ויצדיק הורדות ריבית נוספות אם שוק העבודה ימשיך להתקרר או שהאינפלציה תמשיך להתקרב ליעד של 2%. במקביל, תוצאות הבחירות בארה"ב, עם האפשרות לניצחון של טראמפ, עשויות לעודד מדיניות צמיחה מחזורית הכוללת קיצוצים במסים במימון גרעוני, דבר המגביר את הסיכון לאינפלציה גבוהה יותר בעתיד. לכן, אנו מעריכים שהפד ינהג בזהירות לאחר הפגישה הנוכחית, יפסח על הפגישה הבאה בדצמבר, וימשיך עם שתי הורדות ריבית נוספות בינואר ופברואר 2025. ריבית הקרנות הפדרליות צפויה לעמוד בטווח מעט מגביל של 4.00%-4.25% בשנת 2025.

הכותב: דייוויד קול, כלכלן ראשי, יוליוס בר

 

ברזיל: הבנק המרכזי מעלה את הריבית ב-50 נקודות בסיס

הבנק המרכזי של ברזיל העלה את הריבית ב-50 נקודות בסיס לרמה של 11.25%, בהתאם לציפיות האנליסטים, בשל אינפלציה גבוהה, ציפיות אינפלציה בלתי מעוגנות ודאגות פיסקליות שפוגעות בתשואות ובמטבע ה- BRL (הריאל הברזילאי). ההחלטות הבאות יתבססו על הנתונים שיגיעו, וקיים סיכוי להאצה בקצב העלאות הריבית. גורמים חיצוניים ופנימיים ישמרו על נכסי ברזיל בתנודתיות. הבנק המרכזי של ברזיל העלה פה אחד את ריבית הסליק ב-50 נקודות בסיס ל-11.25%, בהתאם לציפיות האנליסטים. זוהי ההעלאה השנייה מאז תחילת מחזור ההידוק בספטמבר (אז עם העלאה של 25 נקודות בסיס).

הבנק המרכזי מציין כי חוסר הוודאות בנוגע לתחזית הכלכלית בארה"ב ואתגרים נוספים בסביבה החיצונית, המאופיינים בחוסר סנכרון במחזורי המדיניות המוניטרית בין המדינות, דורשים זהירות מצד כלכלות שווקים מתעוררים. במישור המקומי, הפעילות הכלכלית ושוק העבודה ממשיכים להראות איתנות, בעוד נתוני האינפלציה האחרונים עלו על היעד וציפיות האינפלציה נותרות גבוהות. בנוסף, הבנק ציין כי הסיכונים לאינפלציה נוטים כלפי מעלה, וכוללים ציפיות אינפלציה בלתי מעוגנות, אינפלציה מתמשכת בשירותים, ושילוב של מדיניות כלכלית פנימית וחיצונית המשליכה לאינפלציה דרך היחלשות ה- BRL הבנק עוקב מקרוב אחר ההתפתחויות במדיניות הפיסקלית, אשר השפיעה משמעותית על הנכסים הברזילאים, במיוחד על פרמיית הסיכון ושער החליפין, תוך הדגשת הצורך במדיניות פיסקלית אמינה המחויבת לקיימות חוב. קצב ההתאמות העתידיות תלוי בדינמיקת האינפלציה ובמאזן הסיכונים, דבר שפותח אפשרות להעלאה של 75 נקודות בסיס בפגישה הבאה.

השווקים מתמחרים כיום העלאות של 175 נקודות בסיס במהלך שלושת החודשים הקרובים, ואנו מאמינים כי הקצב יושפע מה- BRL ומהקיצוצים בהוצאות הצפויים להיחשף בשבועות הקרובים.

הוכתבת: איריני צקרידו, אנליסטית הכנסה קבועה, יוליוס בר

x