רקע
1. רשות ניירות ערך (להלן: "הרשות"), מקיימת בחינות רישוי (להלן: "הבחינות") בהן נדרשים לעמוד מועמדים המבקשים לקבל רשיון לפי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה- 1995, וכן מועמדים לקבלת רשיונות מטעם רשות שוק ההון בתחום הביטוח והייעוץ הפנסיוני.
2. במסגרת הבחינות, נדרשים הנבחנים לקיים הוראות שתכליתן מניעת פגיעה במשמעת, לרבות העתקה בבחינות. הרשות מקיימת ביקורות במהלך הבחינות, אשר מטרתן לוודא כי לא מתקיימות הפרות משמעתו העתקות כאמור ולשם שמירה על טוהר הבחינות.
3. במהלך הבחינות במועד מיוחד 2024 נתפסה נבחנת אשר פגעה במשמעת בבחינות באמצעות החזקת אמצעי תקשורת.
המסגרת המשפטית
4 . תקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (בקשה לרשיון, בחינות, התמחות ואגרות), התשנ"ז- 1997 (להלן: "התקנות"), מסדירות בפרק השני את נושא הבחינות. בין היתר, מוסדר נושא הפגיעה במשמעת.
לעניין פגיעה במשמעת, קובעת תקנה 13 כי:
"(א) נבחן שפגע במשמעת בשעת הבחינה רשאי המפקח להפסיק את בחינתו ולהוציאו מאולם הבחינות; לעניין זה, "פגיעה במשמעת" – לרבות הימצאות ספר, רשימה או כתב אחר ברשותו, שהחזקתם לא הותרה, וכן החזקת אוזניות, טלפון סלולרי וכל מכשיר הקלטה או תקשורת, הפרעה כלשהי למהלך התקין של הבחינה או דיבור, העברת חומר לנבחן אחר, היענות לפניה של נבחן אחר, יצירת קשר כלשהו עם אחר או אי מילוי אחר הוראות המפקח.
(ב) נבחן שפגע במשמעת כאמור בתקנת משנה (א), בין אם הופסקה בחינתו והוצא מאולם הבחינות ובין שהוזהר ולא הופסקה בחינתו או לא הוצא, רשאית הרשות לפסול בחינתו; כן 2 רשאית הרשות לאסור עליו להשתתף בבחינה במועדים אחרים, בין באותו נושא ובין בנושאים אחרים.
(ג) הרשות לא תקבל החלטה לפי תקנת משנה (ב) אלא אם כן נתנה לנבחן הזדמנות לטעון את טענותיו."
5. בהתאם לנוהל פסילת בחינות שגיבשה הרשות לצורך הפעלת הסמכות לפי תקנה 13(ב), ואשר מפורסם באתר האינטרנט של הרשות, רשאית הרשות לפסול בחינתו של נבחן שפגע במשמעת ולאסור עליו להשתתף בבחינה במועדים נוספים. מדרג אמצעי המשמעת כולל ארבע דרגות ענישה שונות המותאמות לנסיבות ולחומרת הפגיעה במשמעת:
ענישה קלה - הצעד המשמעתי שתנקוט הרשות במסגרתה הינו מכתב התראה.
ענישה בינונית - הצעד המשמעתי שתנקוט הרשות במסגרתה הינו פסילת הבחינה ובמקרים מסוימים איסור עתידי להיבחן בכל בחינות הרשות במשך מועד בחינה סמוך נוסף אחד או שני מועדי בחינה סמוכים נוספים (סך הכל עיכוב של שנה או שנה וחצי בהתאמה).
ענישה חמורה - הצעד המשמעתי שתנקוט הרשות במסגרתה הינו פסילת הבחינה ואיסור עתידי להיבחן בכל בחינות הרשות במשך שלושה או ארבעה מועדי בחינה סמוכים נוספים (סך הכל עיכוב של שנתיים או שנתיים וחצי בהתאמה).
ענישה בנסיבות מחמירות - הצעד המשמעתי שתנקוט הרשות במסגרתה הינו פסילת הבחינה ואיסור עתידי להיבחן ביותר מארבעה מועדי בחינה סמוכים נוספים (העיכוב ישתרע על פני מספר שנים בהתאמה למספר המועדים שלגביהם נקבע האיסור העתידי להיבחן).
יצוין עוד כי הרשות עשויה לשקול את אמצעי המשמעת בהתאם לטיב הראיות המונח לפניה, להחמיר בעניינו של נבחן שנתפס פוגע במשמעת במועד הבחינה והמשמיע במסגרת ההזדמנות הניתנת לו להשמיע טענותיו טענות סרק המופרכות על פניהן וכן עשויה להקל בעניינו של נבחן בנסיבות אישיות יוצאות דופן.
אירוע הפגיעה במשמעת והעונש שהוטל
6. במהלך הבחינות במועד מיוחד 2024 איתרה הרשות נבחנת אשר פגעה במשמעת בבחינות באמצעות החזקת אמצעי תקשורת; יצוין, כי האיסור על עצם החזקת אמצעי תקשורת שהחזקתו לא הותרה קבוע בתקנות ולמעלה מן הצורך מפורסם באתר הבחינות של הרשות, נכתב במפורש על גבי הלוח בכיתת הבחינה, ואף מוקרא בראשית הבחינה על-ידי המשגיחים.
7. הנבחנת החזיקה בכיסה טלפון נייד, בניגוד להנחיות, עמו יצאה לשירותים בעת המבחן.
8. לאחר שניתנה לנבחנת האפשרות להציג את טיעוניה, דנה הוועדה המוסמכת מטעם הרשות בעניינה, והחליטה לפסול את בחינתה של הנבחנת ובנוסף למנוע ממנה לגשת לבחינות הרישוי למשך שנתיים.
סיכום
9. החלטת ועדת הרשות במקרה המתואר לעיל משקפת את עמדת הרשות לפיה אין לגלות סובלנות כלפי הפרות משמעת מכל סוג שהוא בבחינות הרישוי. סגל הרשות נוקט צעדים, הכוללים שיטות ביקורת שונות ומגוונות לרבות שימוש בנבחנים סמויים ובכלל זה באמצעות כלים טכנולוגיים, במהלך הבחינות ולאחריהן, על מנת לאתר נבחנים שמפרים את המשמעת, לנקוט כלפיהם אמצעי משמעת ולמגר תופעה חמורה זו.