הדיבורים לאחרונה על אפשרות להסכם שמתגבש לסיום המלחמה בצפון, נותנים תקווה מסוימת לעשרות אלפי המפונים, שכבר מעל שנה מצפים לרגע שבו ישובו סוף סוף לביתם.
לפי "מרכז המחקר והמידע של הכנסת", עד 27 ביוני 2024 המספר המוערך של התושבים הזכאים לפינוי היה כ- 143,000 איש. כ- 68,500 מהם מיישובי הצפון וכ- 74,500 מיישובי הדרום, אשר מתחלקים בין השוהים במלונות, השוהים בקהילה ומי שנשארו או שבו לביתם.
הקמת המנהלות, "תקומה" לטיפול בתושבי העוטף ו"אופק צפוני" לתושבי הצפון, היתה אמורה לספק פתרון כולל לטיפול בתושבים המפונים ושיקום היישובים שנפגעו, ושחלקם ספגו נזקים כבדים לבתים ולתשתיות.
כך למשל בצפון, יישובים כמו מטולה, קריית שמונה, שלומי, מנרה ועוד, זקוקים לשיקום יסודי לבתים ולתשתיות כדי שהתושבים יוכלו לחזור לביתם.
כמובן שגם בדרום הנזקים משמעותיים אפילו יותר כאשר יישובים נהרסו כמעט לחלוטין כמו הקיבוצים הקרובים לגבול, אותם יש לבנות מחדש למעשה.
בינתיים המנהלות גם בדרום וגם בצפון לא נתנו תקווה רבה למפונים, והיו בעיקר מקור לבעלי תפקידים שבאו הבטיחו הבטחות לתושבים והתחלפו כעבור זמן קצר.
ועוד לא דיברנו על עשרות אלפי דירות בקווי העימות שאינם ממוגנים, גם למרות התוכניות.
מי יבנה את היישובים והבתים שנפגעו או נהרסו?
ענף הנדל"ן במשבר חמור ומתמשך עוד לפני המלחמה, שהחריף באופן קיצוני עם פרוץ המלחמה, והפסקת עבודתם של כ- 80,000 הפועלים הפלסטינים.
בינתיים הדיבורים והתוכניות של המשרדים השונים למצוא פתרונות למחסור של עשרות אלפי פועלי הבניין, אם ביבוא פועלים זרים והכשרת עובדים לענף הבנייה, כמעט ולא מתקדם. רק אלפי פועלים הגיעו בינתיים, חלקם הגדול לא מיומן ולא מקצועי לעבודות הבנייה, ויידרש זמן להכשירם.
כמובן שיידרשו מאמצים גדולים לדאוג לטיפול ותמיכה בתושבים המפונים שחוזרים, ובוודאי במעטים שנשארו והתעקשו להישאר ביישובים למרות המלחמה והירי ליישובים בכל יום.
הויכוחים בין משרדי הממשלה לבין הקבלים לגבי ייבוא העובדים הזרים חייבים להיפסק, וכולם חייבים לעבוד בשיתוף פעולה, כדי שמלאכת הבנייה מחדש והשיקום המורכב יצליח.
יש חשיבות גדולה לשיקום הדרום והצפון, גם כערך ומסר של המדינה לתושבים שנאלצו להתפנות בגלל המלחמה, וגם פרקטית מציאת פתרונות לתושבים ולקהילות שנפגעו.
Photo Verbaska Dreamstime.com
שנת 2024 שנת ההתאוששות במכירת דירות לאחר הירידה הדרסטית ב- 2023
בשנת 2023 היתה ירידה דרסטית בעסקאות הנדל"ן ומכירת דירות כפי שניתן לראות בטבלה של נתוני הלמ"ס, כמובן בהשפעת המלחמה.
שנת 2024 עדיין לא הסתיימה, אך לפי קצב מכירת הדירות במהלך השנה סביר להניח שעד סופה נגיע או אפילו נעבור את נתוני שנת 2022 שהיתה שנת שיא במכירת הדירות 102,330 דירות, בוודאי ביחס לשפל בשנת 2023 אז נמכרו 66,590 דירות, ירידה של 35% לעומת 22. אבל אין ספק שהנתון הבולט בשנת 24 היו הדירות החדשות שנמכרו ובעיקר המבצעים האגרסיביים של הקבלנים שיצאו במבצעי שיווק ומימון, "שלם עכשיו 20% או אפילו רק 10% והיתרה באכלוס", שבהחלט גרמו לזינוק במכירות הקבלנים, כפי שניתן היה לראות מחודש לחודש במהלך השנה, ובנתונים המוצגים בטבלאות הלמ"ס.
מי יבנה את עשרות אלפי הדירות החדשות שרובן נרכשו על הנייר?
אם עסקנו בתחילת הכתבה בבעיות הקשות בכל הקשור לעשרות אלפי המפונים בצפון ובדרום, במציאת פתרונות קבע לקראת חזרתם לבתיהם ביישובים שספגו נזקים כבדים ושחלקם נחרבו כמעט לחלוטין, מדובר בפרויקט שיקום נירחב שגם אם המנהלות יתפקדו במהירות ויעילות (מה שכרגע לא עושה רושם במיוחד), הרי פעילות השיקום שיפוץ ותיקון הבתים והתשתיות, תדרוש עבודה מאסיבית של אלפי פועלי בניין מיומנים שיעסקו בכך.
אם כך מי יבנה את הדירות החדשות שנרכשו על הנייר מהקבלנים?
ומה עם בניית אלפי הדירות של הזוכים בהגרלות מחיר למשתכן וכו' ? כפי שציינו רק מעט ומאוחר מדי נעשה בכל הקשור לטיפול במשבר המרכזי בענף הנדל"ן - המחסור בעובדים.
ממוצע הזמן הנדרש לבניית הדירות שנרכשו עומד על לפחות 3.5 שנים ועשוי להגיע גם ל- 5 שנים, תלוי בשלב הפרויקט, האם ואיזה היתרים הושגו? שלב הליווי ע"י הבנקים, מה מצב התשתיות שאמורות לקום ע"י הרשות המקומית והמדינה, במקביל לבניית הדירות, ועוד.
כמעט אין ספק שיהיו איחורים במסירת הדירות לרוכשים, תלוי כאמור בפרויקט ובמיקום, אבל ספק אם המדינה בקצב ההתנהלות הנוכחי, תמצא פתרונות יעילים בזמן לחלץ את ענף הבנייה מהמצוקה עקב המחסור הגדול בפועלי הבניין.
זה אומר שבשלב המידי צריכים לייבא עשרות אלפי עובדים מקצועיים, כדי לעמוד במועדי האכלוס שנקבעו.
כיום המדינה מתעקשת לייבא את העובדים בעזרת חברות שיאושרו, מול דרישת הקבלנים למיין לייבא ולהכשיר את העובדים ישירות ללא מתווכים. מי ינצח במאבק הזה לא ברור, אבל מי עלול להפסיד והרבה זה די ברור, הרוכשים שיסבלו מאיחורים ואולי הפרת הסכמים.
Image by wal_172619 from Pixabay