לאורך השנים חלה התפתחות עצומה בשוק המימון לחברות בישראל ובסוגי השחקנים בו. משוק שמתבסס באופן מוחלט על הלוואות מתאגידים בנקאיים, גופים מוסדיים וגיוס חוב מהציבור, השתכלל שוק המימון ושילב יותר ויותר חברות אשראי חוץ בנקאי אשר מציעות לציבור פתרונות מימון מגוונים. התפתחויות שוק המימון בישראל לא באו לידי ביטוי רק בריבוי הגופים המעמידים מימון לחברות, אלא גם בשכלול השוק בין מעמידי המימון השונים בינם לבין עצמם. כך, נוספו מכשירים פיננסיים שונים ומתוחכמים המאפשרים, מחד, ל'שחקנים' השונים להשתתף בסוגי המימון שאינם זמינים להם ישירות, ומאידך, מאפשרים ל'שחקנים' האחרים להגדיל את היקף המימון המועמד על ידם. כך, בין היתר, ניתן לראות בשנים האחרונות עסקאות רבות של מכירת תיקי הלוואות ותיקי משכנתאות, עסקאות CLN (Credit Linked Notes) ואיגוח תיקי הלוואות מגובים בנכסים. בפשטות, איגוח זהו תהליך שבו חברה לוקחת קבוצה של הלוואות שהיא נתנה (למשל, הלוואות לרכב או משכנתאות), מאגדת אותן יחד ליצירת "חבילה" אחת גדולה, והופכת אותה למוצר השקעה חדש.
כאמור, בשנה האחרונה, אנו עדים להתפתחות חדשה ומעודדת שמאפשרת גם לציבור להשתתף במכשירים הפיננסים המתוחכמים, וזאת לאור הפתיחה הצפויה של האפשרות לחברות להציע לציבור בישראל להשתתף (ולסחור בבורסה) בעסקת איגוח בה יונפקו לציבור אגרות החוב מובטחות בתיקי הלוואות מגובים בנכסים. הפתיחה לשוק הציבורי מרחיבה את אפשרויות ההשקעה הזמינות לציבור, שעד לאותה העת היו שמורים לקבוצה סגורה של משתתפים, ובה בעת מציעה שקיפות, נזילות וגמישות גבוהה למשקיעים, הגדלת היקפי הגיוס, ותמחור יעיל של החוב.
לאחר בחינת הנושא במשך השנים, המחוקק והרגולטורים, ובראשם רשות ניירות ערך והפיקוח על הבנקים, אשר מכירים בפוטנציאל הטמון באיגוח ככלי לפיתוח שוק ההון ולהגברת התחרות במערכת הפיננסית, מצויים בשלבים מתקדמים של יצירת מסגרת רגולטורית שתאפשר ותעודד הנפקות איגוח לציבור, תוך שמירה על הגנת המשקיעים ויציבות המערכת הפיננסית.
איגוח ציבורי מציע יתרונות רבים, הן לחברות והן למשקיעים. אחד היתרונות הבולטים הוא הדירוג הגבוה של אגרות החוב המגובות, הודות לפיזור הרחב של תיק הנכסים, אשר מלווה בהליך חיתום סדור, להיקף הגדול של תיק הנכסים המגבים, ולהפרדת סיכון ההנפקה מהסיכון הכללי של פעילות החברה. כך, ציבור המשקיעים ייהנה מחשיפה לתיק נכסים בעל סיכון נמוך יחסית, שבדרך כלל אינו נגיש להם, באמצעות אגרות חוב סחירות שיאפשרו גמישות בתיק ההשקעות שלהם, והחברות ייהנו מאפשרות למימון פעילותן בעלויות נמוכות יחסית תוך שחרור הון והגדלת הנזילות שלהן.
איגוח ציבורי מציע מספר יתרונות נוספים, כגון מבנה עסקה מובנה ושקוף יותר, הגנה משופרת למשקיעים, וגמישות באירועי כשל של הלוואות המרכיבות את תיק הנכסים. חשוב לציין כי עסקת האיגוח אינה פוגעת בלווים המקוריים של התיק אשר ממשיכים להתנהל באופן שוטף מול המלווה המקורי שמנהל את תיק הנכסים ופועל לגביית התשלומים. תנאי ההלוואות נותרים ללא שינוי, והלווים ממשיכים לשלם את החזרי ההלוואות כרגיל ואינם חשופים לסיכון שהחברה לא תפרע את אגרות החוב.
נציין כי איגוח ציבורי אינו רק נחלתן של חברות בעלות תיק נכסים מגבים ארוך טווח, וכי חידוש מעניין נוסף המתאפשר בתחום האיגוח הציבורי לאור האסדרה הצפויה, הוא האפשרות לביצוע "איגוח מתגלגל". בשיטה זו, תיק הנכסים המגבים מתחדש באופן שוטף, כאשר נכסים חדשים מחליפים נכסים שהגיעו לפירעון. איגוח מתגלגל מאפשר התאמה לסוגי מימון שונים ומגוונים, כגון אשראי חוץ בנקאי לטווח קצר, כרטיסי אשראי, הלוואות לרכב או חובות לקוחות מתחדשים או כל סוג אחר של הלוואות לזמן קצר יחסית.
מתוך היכרות מעמיקה עם מכשירי מימון מורכבים, הן במימון פרטי והן בהנפקות חוב מורכבות לציבור, אנו מאמינים שפתיחת שוק האיגוח הציבורי היא שלב חשוב ומשמעותי בצרכי השוק המתפתח שיוביל לחדשנות פיננסית וצמיחה כלכלית בישראל.
את המאמר כתבו עוה"ד רן פלדר ממחלקת תאגידים, ניירות ערך ושוק ההון ועוה"ד איתמר שמעונוביץ ממחלקת בנקאות ומימון ממשרד אגמון עם טולצ'ינסקי