מדדי המחירים בארה"ב – כצפוי, אבל מראים התעקשות של המחירים

מה אומרים הנתונים של הכלכלה האמריקאית לגבי המשך הורדות הריבית

 

 
מדדי המחירים בארהב  / צילום: Dreamstimeמדדי המחירים בארהב / צילום: Dreamstime
 

משה מימון, מומחה שווקים פיננסיים, FUNDER
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
17/11/2024

בסמיכות קרובה יום אחרי יום התפרסמו מדד המחירים לצרכן ומדד המחירים ליצרן בארה"ב. מדד המחירים לצרכן התפרסם ביום רביעי (13/11) ומדד המחירים ליצרן התפרסם ביום חמישי (14/11). אז הנתונים, כפי שמופיעים בטבלה לפניכם, מראים שמדד המחירים לצרכן (CPI) יצא בערך לפי הצפי, בעוד נתוני מדד המחירים ליצרן (PPI) יצא מעט גבוה מהצפוי. נבחן לעומק את הנתונים.


נתוני מדד המחירים לצרכן/יצרן

כפי שניתן לראות, נתוני מדד המחירים לצרכן, הן המדד עצמו, והן נתוני הליבה, יצאו בהתאם לצפי. הנתון בפועל בשנה האחרונה, בסך הכל מראה יציבות ב-4 החודשים האחרונים, כלומר לא ירידה, אלא יציבות. צריך לזכור שהפד מעוניין להוריד את האינפלציה ל-2%, כאן אנחנו רואים שהיציבות לא נמצאת באזור הזה, אלא סביב 3.3%.

מבחינת נתוני מדד המחירים ליצרן, הוא יצא מעט גבוה מהצפי, אבל צריך לזכור שזה נתון מקדים לאינפלציה, ולא תמיד מנבא נכון את האינפלציה עצמה. מה גם שבפועל הוא עדיין נמוך מהרמה של מדד המחירים ליצרן, כך שפחות יש מה לדאוג.

 

OCT

YoY

 

Expected

Actual

Expected

Actual

CPI

0.20%

0.20%

2.60%

2.60%

Core CPI

0.30%

0.30%

3.30%

3.30%

PPI

0.20%

0.20%

2.30%

2.40%

Core PPI

0.30%

0.30%

3.00%

3.10%


נתוני המגמה – 3, 4, ו-6 חודשים

מבחינת הנתונים השנתיים, כאמור, מדד המחירים לצרכן, ובעיקר מדד הליבה, מראים ב-5 החודשים האחרונים על יציבות סביב 3.3%. 

אם בודקים את הנתונים של החודשים האחרונים, ומנרמלים אותם לשנה, אפשר לראות שנתוני ה-6 חודשים האחרונים, עדיין מראים על תוואי יורד. נתוני ה-3 וה-4 חודשים האחרונים מראים על תוואי אינפלציה עולה. כמובן שיש כאן גם עניין של עונתיות, אבל בכל מקרה זה משהו שיש לקחת בחשבון.
 

 

האם המגמה של החודשים האחרונים משפיעה?

לא ממש. כמה הסברים לכך. ראשית, מדובר במספר חודשים, ויש כאן גם עניין של עונתיות שצריך להביא בחשבון. שנית, ואולי חשוב יותר, הוא ההסבר שנגיד הפד פאוול בעצמו נתן לדברים, וזה שבדרך ל-2% יהיו מהמורות, יתכן ונראה עליות, אבל אנחנו רוצים לראות שהכיוון הוא בסך הכל חיובי. כך לפי פאוול. האמת, די הגיוני.

אגב, אם מסתכלים על הערכת הפד, מתי אמורה המדיניות שלו להשיג את היעד, אנחנו רואים שהצפי הוא לא לפני 2026. כך שיש עוד זמן רב. הפד מבין שהריבית היום גבוה יחסית ומרסנת, ולכן מעוניין להמשיך את ההקלה המוניטארית.
 

מה יהיה קצב הורדות הריבית?

נכון לעכשיו, השוק צופה בהסתברות של 80% כי הפד יוריד עוד הורדת ריבית אחת בדצמבר. לאחר מכן, השווקים מעריכים הורדת ריבית אחת לשתי פגישות. זו ההערכה כרגע עד פחות או יותר יוני, כלומר אמצע שנה הבאה. מן הסתם קשה להעריך מעבר לכך, ויש לבחון את הנתונים שיגיעו, לכשאלה יגיעו.
 

x