תגובתו של דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, לפרסום ריבית בנק ישראל:
"החלטת נגיד בנק ישראל להשאיר את הריבית על רמה של 4.5% מובנת לאור העובדה שקצב האינפלציה השנתית עומד כיום על 3.5%, שזה כחצי אחוז מעל הרף העליון שהגדיר בנק ישראל.
קצב האינפלציה הגבוה והריבית הגבוהה בשוק מקשים ומכבידים הן על היזמים בשוק והן על משקי הבית ורוכשי הדירות. למרות זאת, להערכתנו, השארת הריבית על כנה לא תשפיע באופן מהותי על הביקוש לדירות ועל שוק המגורים, שנמצא ממילא בתהליך התאוששות ומעוגן בביקושים גבוהים, הן מצד הרוכשים והן מצד המשקיעים, אשר חזרו לאחרונה לשוק. מתחילת השנה ,שוק המגורים התאושש יפה למרות המלחמה, וניתן לראות רכישות מוגברות מצד משקיעים, זוגות צעירים ומשפרי דיור וזאת בעיקר בגלל הציפיה לעליית מחירים בשוק ולתנאי התשלום הנוחים שמציעים היזמים. אנחנו מעריכים שהמגמה הזו תמשיך גם ב -2025״.
תגובתה של עינב סבינצר, מנהלת מרחב דרום באלדר משכנתאות ובהתאחדות יועצי המשכנתאות, לפרסום החלטת הריבית של בנק ישראל:
"כצפוי, נגיד בנק ישראל הודיע על שמירת רמת הריבית בשיעור של 4.5%. החלטה זו מתקבלת עקב שילוב מספר גורמים. ראשון הגורמים הוא הלחימה המתמשכת, על אף הדיבורים על הפסקת האש קרבה, וזאת לצד האינפלציה (3.5%) אשר ממשיכה להיות מעל טווח היעד של בנק ישראל וגם העלייה במדד המחירים לצרכן בחודש הקודם. גם הצמיחה האיטית יחסית במשק בתקופה האחרונה מהווה את אחד השיקולים בהשארת הריבית על כנה. יחד עם זאת, נגיד בנק ישראל לא יוכל להמשיך להתעלם מהמגמה העולמית של הורדת הריבית והתקווה היא שסיום המלחמה אם וכאשר יתרחש יובילו להתחלת תהליך של הורדת ריבית ע"י בנק ישראל בשלבים מאוחרים יותר של שנת 2025.
בנוסף, התחזקות השקל שאנו עדים לה לאחרונה מחזקת את הבסיס העתידי להורדת הריבית על ידי הנגיד. בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד ₪, נתון נמוך יחסית בהשוואה לחמשת החודשים הקודמים, ניתן להסביר זאת עקב חופשות החגים. בהשוואה לנתוני ספטמבר שנה שעברה, המשכנתאות עלו בכ-17%. רוכשי הדירות ולוקחי המשכנתאות מתמודדים עם אתגר כפול: מחירי הדירות ממשיכים לעלות, ומנגד, שיעורי ריבית גבוהים ואינפלציה שאינה מתמתנת, מה שמקשה על נוטלי המשכנתאות לעמוד בתשלומים החודשיים ובמקביל משקי הבית מתמודדים עם שאר ההוצאות שמזנקות אף הן.
רוני מזרחי, יו"ר ובעלי קבוצת מזרחי ובניו: "הנגיד ממשיך להתנהג כמו "טייס אוטומטי" ומתעקש על ריבית גבוהה, זאת שעה שעמיתיו בארצות הברית ובאירופה החלו להוריד את הריבית. טענת הנגיד שהריבית הגבוהה תמנע אינפלציה הוכחה כלא נכונה בעליל. עליו להוריד אותה באופן משמעותי, מה שיתרום הן לפעילות במשק והן לצמיחה!"
צאלה רוזנבלום עמור, מנכ"לית קבוצת מ. אביב: "הריבית הגבוהה גורמת נזק הן לקבלנים רבים שנאנקים תחת נטל המימון והן לרוכשי דירות רבים שנאנקים תחת נטל המשכנתאות. לאחרונה פורסם כי 46 אחוזים מרוכשי הדירות לוקחים משכנתא בגובה של יותר מ-60 אחוזים מערך הדירה ובשיעור ממוצע של כ-1.6 מיליון שקלים. כאן המקום של מקבלי ההחלטות לסייע הן לקבלנים והן לרוכשי הדירות!"
אמיר רוזנבלום, יועץ מומחה לניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים ובעלי עידן ש.נ.י: "אין ספק שלריבית הגבוהה מרכיב מרכזי בהברחת משקיעים, קל וחומר מזקיעים יהודים מחו"ל. חשוב לזכור כי גלי האנטישמיות ברחבי העולם עשויים להפוך מ"בעיה" ל"הזדמנות", כלומר לגרום לרבבות רבות של יהודים להשקיע בישראל ואף לעלות אליה. לפלא בעיני שנושא זה לא טופל כלל עד עצם היום הזה!"

ריבית ישראל / צילום: Dreamstime


