במהלך העשור האחרון, אחד התמות הגדולות בתחום התשתיות הייתה ההשקעה בנכסי אנרגיה מתחדשת.
לצד השפעתן המודגשת (בצדק) על הפחתת הפליטות, אנרגיות מתחדשות שימשו גם השקעה טובה עבור יזמים ומשקיעים שיכולים לפתח ולהפעיל בהצלחה את הנכסים הללו. אך מאז הניצחון של הנשיא טראמפ בבחירות בארה''ב, בתחילת נובמבר, מניות חברות האנרגיה המתחדשת צללו, על רקע החשש שטראמפ יפגע בשוק המתחדשות לטובת דלקים פוסילים.מאז תוצאות הבחירות, ה-ETF הגדולה העוקבת אחר שוק המתחדשות - ICLN, ירדה ב-12%. זאת לעומת עלייה של 4.8% במדד ה-S&P.
נכון שטראמפ אמר בנאומיו, במהלך הקמפיין, שיבטל חלקים מה-IRA (החוק למאבק באינפלציה המעניק סבסודים והטבות לתחום האנרגיה המתחדשת), דבר אשר הפחיד את השווקים. אך משקיעים רבים בתחום התשתיות נותרו בטוחים שהשקעות באנרגיה מתחדשת נשארות אטרקטיביות בטווח הארוך. הנה כמה סיבות לשמור על אופטימיות:
1. שלב חיי הפרויקט משפיע על רמת הסיכון שמשקיע חשוף אליה. פרויקטים שעדיין בשלב הפיתוח חשופים יותר לשינוי בחקיקה של טרמאפ, וזה בגלל שהמקומות שטראמפ יכול להשפיע ביותר הינם בהפקת רישיונות פדראליים (בעיקר בתחום הרוח בים) והטלת מכסים על ציוד מאסיה. פרויקט מניב שסיים את הפיתוח והקמה וכבר מייצר חשמל לא צפוי להיפגע מהשינויים בחקיקה שציינו. כמובן השלב בו הפרויקט נמצא משפיע על רמת התשואה השנתית הצפויה שבהשקעה פרויקט בפיתוח התשואה נעה בין 12%-15% ופרויקט מניב צפוי לייצר תשואה שנתית בין 8%-10%.
2. קיימים יסודות חזקים בשוק האנרגיה המתחדשת שהציג צמיחה מתמשכת ב-15 השנים האחרונות, בלי קשר למי שגר בבית הלבן. בכהונה הראשונה של טרמאפ, קיבולת מהמתחדשות בארצות הברית גדלה בכ-32% ! אפשר לזהות 2 סיבות לצמיחה המתמשכת:
a. החקיקה ברמת ה-50 המדינות בארה"ב מעודדת אנרגיה מתחדשת, שם טראמפ לא יכול להתערב. בחלק מהמדינות, מכבים תחנות כוח מפחם וגז, דבר המגביר את הצורך למקורות ייצור חשמל מאנרגיה ירוקה.
b. העלות לייצור חשמל מאנרגיה ירוקה ("LCOE") הפכה ליותר זולה מחשמל מפחם או גז. הוזלת אנרגיה ירוקה מעניקה לה יתרון תחרותי בהשוואה לאנרגיה פוסילית.
3. ארצות הברית עוברת שינוי פונדמנטלי בקצב צמיחת ביקוש החשמל. זה נובע ממספר גורמים, אך הסיבה העיקרית היא תוצאה מהצריכה בתחום הדאטה סנטרס ו-AI. להמחשה, חיפוש עם CHATGPT הוא דורש אספקת חשמל בפי 10 מחיפוש רגיל בגוגל, ומכאן ניתן להבין עד כמה מהפכת ה-AI עשויה לשנות את מפת האנרגיה בעולם. על פי גולדמן זאקס, נתח השוק של AI בצריכת החשמל צפוי לשלש את עצמו! ארצות הברית זקוקה למקורות אנרגיה חדשה בדחיפות ולאור המגבלות בדלקים פוסילים במדינות מסוימות והיתרון התחרותי באנרגיה הירוקה שהזכרנו לעיל, הצורך באנרגיה מתחדשת גדול.
4. יהיה קשה לטראמפ לבטל את החוק לגמרי. חוק ה-IRA נותן מספר הטבות לצרכנים וחברות בטכנולוגיות שונות. כדי לבטל את החוק, טראמפ צריך הצבעת רוב בקונרגס. אמנם יש לרפובליקנים שליטה בקונגרס, אך לא מעט מדינות רפובליקניות (כגון טקסס שהיא היצרן הגדול באנרגיה מתחדשת מכל ה-50 המדינות) קיבלו מענקים מה-IRA לפיתוח פרויקטים. לכן, צפויה התנגדות לא קטנה לביטול החוק והפגיעה עשוי להתמקד יותר בהטבות המוענקות לצרכנים על רכבים חשמליים והתייעלות אנרגטית ביתית.
אנרגיה מתחדשת צמחה במהלך השנים האחרונות לתעשייה חזקה המשולבת היטב עם שוק החשמל. כמובן קיימים סיכונים בשוק. טראמפ כן יכול להאט חלק מסוים מהמומנטום בשוק המתחדשות, אך לא יכול לעצור את המגמה המתמשכת במעבר לאנרגיה ירוקה.