עידן אי הוודאות 1.0 - איך הכל התחיל
באופן רשמי סיימנו עם אי הוודאות של “מי הולך להיות נשיא ארה”ב הבא?” ונכנסנו לעידן אי הוודאות האמיתי של “איך הולכים להיראות החיים שלנו בעתיד הקרוב והרחוק?” והאמת, אין לאף אחד מושג מה הולך לקרות.
זה לא שהחיים היו צפויים, טרם עידן אי הוודאות שלפנינו, אלא שהתחושות היו שיש תחזית בגבולות הנורמל. ברגעים אלו אנחנו נכנסים לעולם שבו הכל יכול לקרות ואין “נורמה” להיאחז בה.
אם חייבים להתחיל איפה שהוא אז הייתי רוצה להתחיל בעלייתו של דונאלד טראמפ בפעם הראשונה לשלטון, לתחושתי, זרעי אי הוודאות נולדו שם. אחרי שנים רבות שבהן העולם צעד ממלחמת העולם השנייה אל עולם גלובלי, פלורליסטי, קפיטליסטי, שבו “כל האנשים שווים” (או לפחות זה החזון), הגיע טראמפ שבוחריו ראו בו מושיע למצבם ההולך ופוחת ביחס לשאר העולם.
כניסתו של טראמפ לבית הלבן ב־ 2017 הביאה איתה מלחמת סחר עם סין ומלחמה בהגירה, וזה כבר היה שינוי גדול בדרך שבה הלך העולם שנים רבות.
בשנת 2019 פרצה הקורונה בסין, ולא עבר זמן רב עד שנחתה באירופה ומשם לכל העולם. תאוריה אחת מסבירה את התפרצות הקורונה כך: נגיף הקורונה דלף, ללא כוונה זדונית, ממעבדה בווהאן לאחר שעבר ניסויים שהפכו אותו לקטלני ואלים. לאחר הדליפה סין ניסתה לשמור על סודיות, וברשלנות, יש המעריכים רשלנות מכוונת, הופץ על ידי אלפי תיירים סינים לאזורי התיירות הפופולריים בעולם, כגון איטליה, שהייתה מהראשונות להינזק.
נשאלת השאלה - האם סין הייתה יכולה לעשות יותר על מנת להזהיר את העולם או למנוע את התפשטות הנגיף, והאם מלחמת הסחר שיחקה תפקיד בחוסר היכולת או הרצון הזה למנוע מהעולם את המגפה? השאלות יישארו פתוחות לדיונים בטוויטר X.
״הרצון של טראמפ להעלות את מעמדה הכלכלי והפוליטי של ארה"ב בעולם, מאלץ אותו לדרוש בהפחתת השפעתה של סין על העולם. תרחישי אימה אפשריים, כוללים מירוץ חימוש קונבנציונלי, כימי, ביולוגי וגרעיני. איומים גרעיניים כבר נאמרים מבלי להרעיד את אמות הסיפים (על ידי רוסיה). לאן הולכים מכאן?"״
הקורונה הביאה איתה מיליוני נפטרים וחולים, בסדר גודל שערער את מגמת תוחלת החיים שבה צעד העולם. ההערכות מדברות על שבעה מיליון נפטרים וזה ללא מספרים אמינים מהמדינה שבה נולד הווירוס. ההצלה באה מכיוון החיסון, שלדעת מדענים רבים פותח במהירות שלא תיאמן.
החיסון הציל את העולם המערבי ולא נחת במדינות כמו: סין, רוסיה, איראן, וצפון קוריאה. כן, אולי אתם מתחילים לראות את הקשר. ציר הרשע הוא גם הציר שלא נהנה מהחיסון וחטף ככל הנראה את המכה הקשה ביותר.
החיסון של פייזר ומודרנה אומנם הציל את חולי הקורונה, אולם הכלכלנים בארה”ב ובמערב הצילו את הכלכלה, אם כי ל”תרופה” שבה השתמשו, מענקים, הייתה תופעת לוואי חמורה – אינפלציה.
פסק זמן זמני באי היציבות
כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן ב־ 2021 הנמיכה מעט את אי הוודאות. התחושה הייתה שיש איזושהי יכולת לצפות את מהלכי הממשל: שיתוף פעולה עם אירופה, תמיכה במהלכים למיגור ההתחממות הגלובלית. יוצא מכך שתמיכה באוקראינה נראית טבעית, כמו גם תמיכה בישראל.
הבית הלבן של ביידן הוביל השקעה אדירה בתשתיות בארה"ב תוך שהשתמש בתקציב כמחולל צמיחה ותעסוקה, ולא דאג יותר מידי מאינפלציה. זאת הייתה טעות. החיסון הכלכלי להשפעות הקורונה הוביל לאינפלציה שפוגעת כמו תמיד במעמד הנמוך יותר. עליית טראמפ מוסברת בעיקר על הרקע הזה. אודה שחשבתי שקמלה תזכה על רקע חוקי ההפלות וערעור הדמוקרטיה – זו הייתה תחזית נועזת שלא התממשה, על רקע צניחת ערך הדולר בעיני האמריקאי הפשוט שנכנס לסופר ומצא שמחירי המזון מעל ליכולתו הכלכלית.
עידן אי הוודאות 2.0
עידן טראמפ 2.0 צפוי להביא איתו מהלכים הרבה יותר אגרסיביים בתחום הגיאופוליטי והכלכלי. טראמפ, שזכה בפער של 1.6% בכמות הקולות בלבד, אבל ברוב מוחלט של האלקטורים, וברוב בקונגרס ובסנאט, עלול לשנות את הכיוון שבו צעד העולם בעשרות השנים האחרונות.
הרצון של טראמפ להעלות את מעמדה הכלכלי והפוליטי של ארה"ב בעולם, מאלץ אותו לדרוש בהפחתת השפעתה של סין על העולם.
תרחישי אימה אפשריים, כוללים מירוץ חימוש קונבנציונלי, כימי, ביולוגי וגרעיני. איומים גרעיניים כבר נאמרים מבלי להרעיד את אמות הסיפים (על ידי רוסיה). לאן הולכים מכאן?
שאלות שאין להן תשובה
מלחמת רוסיה־אוקראינה תסתיים כמו בהבטחותיו של טראמפ או שאולי המלחמה תתרחב? קשה לנבא. טייוואן תיכבש או תימסר? ארה"ב תתקוף את מתקני הגרעין באיראן או תאשר לישראל לעשות זאת? ברית נאט"ו תתרחב או תצטמצם? איך סין תגיב למלחמת הסחר מולה (עוד וירוסים)? האם טראמפ יישנה את חוקת ארה"ב לטובת קדנציה שלישית? האם המלחמות יעברו לסייבר, וכל מדינה תחזיק פרוקסיז על מנת להרחיק ממנה אשמה?
אלו קצת מהשאלות הרות הגורל שאין עליהן תשובה, וכל מי שמעז לנבא בהן עלול להיות מהמר או גאון הדור.
הגיליון שאתם מחזיקים בידכם עוסק בפיננסים, בעלייה או ירידה של ניירות ערך, וניהול מוצרים פיננסיים. אולם ניירות ערך, כמו גם מכשירים פיננסים, עולים ויורדים בהתאם למציאות המתהווה בעולם הכלכלי, אשר מושפע מהעולם הגיאופוליטי, הביטחוני והטכנולוגי ולכן כשהעולם הופך לכאוטי, והתחושה היא שהכאוס נוכח והחוקים הישנים כבר אינם כבעבר – הנכסים הפיננסים צפויים אף הם לגלם את אי היציבות הזו.
השאלות בתחום הפיננסי כוללות, בין היתר, מה יקרה למטבע האמריקאי? מה יקרה ליורו ולאיחוד האירופי? האם ייוולד מטבע חדש (מהלך סיני רוסי)? שאלות הרות גורל לגבי הנכסים הפיננסיים בעולם.
מוצר פיננסי אחד, שכבש את העולם, הוא מדד ה־ S&P500 , שמניות הטכנולוגיה שבו, “שבע המופלאות”, המהוות כשליש ממנו, הטיסו אותו לגבהים חסרי תקדים.
המוצר הזה עלול להיות אחד הנפגעים בעידן אי הוודאות. זה לא אומר שהוא יקרוס, אבל צפוי שהוא יהווה סיסמוגרף לרעידות האדמה העולמיות והאמריקאיות שבפתח.
אם יש משהו אחד שלהערכתי אפשר להיות בטוחים לגביו: העולם הולך להשתנות. וזה אומר שגם השווקים עומדים להשתנות. התנודתיות עלולה לעלות כמה מדרגות, ולא רק מדרגה אחת.
מה עושים?
יועצים פיננסים ומנהלי השקעות נהנו בשנת 2024 משנה יוצאת דופן. על אף הריבית הגבוהה ואי הוודאות בבחירות בארה"ב, ובזכות ירידה באינפלציה ותחילת מגמה של ירידת ריבית, רוב הנכסים עלו והרבה - מניות, אג"ח, זהב, קריפטו. השנים הקרובות יהיו להערכתי פחות רוחביות, אפשר שיהיו נכסים שיעלו לעומת נכסים שיירדו, והצורך בפיזור יחזור במלא העוצמה, כמו גם הצורך בניהול אקטיבי ודינמי.
עידן אי הוודאות מעלה את הצורך בגיוון ופיזור, הן בחיים האישיים והן בפיננסים.

אודי אלוני צילום: עמי ארליך


