ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, קיימה היום (ב') דיון נוסף בהצעת חוק ההתייעלות הכלכלית, בנושא הפטור ממס במשיכת קצבה פנסיונית. הוועדה אישרה את פיצול החלק הנוגע למשיכת הקצבה הפנסיונית מיתר חלקי החוק, וסיכמה על מתווה לאישורו בהמשך.
החל משנת 2012 הוחל מתווה לעלייה הדרגתית של שיעורי הפטור ממס במשיכת קצבה פנסיונית, כך ששיעור הפטור יגדל בהדרגה מ– 35% עד לשיעור של 67% בשנת 2025. במסגרת הצעת החוק הנוכחית מוצע לקבוע כי שיעור הפטור יעמוד על שיעורו הנוכחי - 52% מעתה ואילך, ולא יעלה לפי המתווה ההדרגתי האמור.
בדיון הקודם בוועדה, הציע שר התיירות חיים כץ, כי המתווה יחול, אך באופן מדורג, אשר יגיע להבשלה בסכום שהיה אמור לחול בינואר הקרוב, רק בשנת 2028. לבקשת יו"ר הוועדה, ניהל כץ שיח מול האוצר על מנת להגיע לסיכומים בנושא.
בפתח הדיון היום, הציגו באוצר הסכמות אליהם הגיעו עם השר כץ, במסגרתם תתפרש תקופת העלייה בפטור, כך שבשנת 2028 יושלם מתווה הטבות המס עד לשיעור של 67%: בינואר 2025 הפטור יעלה ל-57%, בינואר 2026 ל-57% וחצי בינואר 2027 ל-62%, ובינואר 28 ל-67%. יש לציין, כי היום על פי החוק, מי שהגיעו לגיל פרישה בהתאם לחוק גיל פרישה (65-62 לנשים, 67 לגברים), זכאים לקבל פטור על סכום הקצבה המזכה. הפטור המרבי הניתן כיום עומד על סך של 52% מסכום תקרת הקצבה המזכה, והוא היה אמור לעלות. מדובר בסכום פטור חודשי מרבי של כ-4,500 שקל.
השר כץ: "הגענו להסכמה אחרי דיונים רבים ומתוך אמונה שהפעם הם לא יפרו את הבטחתם. אני מקווה שזה יבוצע, הפריסה אורכית, אני מקווה שלא יהיה להם תאבון לא לשלם את זה, ושההסתדרות לא תיתן יד לא לשלם את זה".
האוצר: יידרש מקור תקציבי להפסד ההכנסות
יואב הכט, אגף תקציבים באוצר: "יידרש מקור תקציבי להפסד, ב-25 זה 130 מיליון ₪, הגשנו את התקציב על סמך מימוש מלא שאמור להכניס 400 מיליון ₪ בשנה. מדובר על מתווה שהשר הציע ומקובל על ההסתדרות, נצטרך לנקוט צעדים כדי לגשר על ההפרש הזה".