מעלים הילוך? הזדמנויות של השקעות בתחום הפרופטק

שילוב טכנולוגיות חדשניות בענף הנדל"ן מציגות הווה ואף עתיד שונה ממה שאנו מכירים – עו"ד בלה ברדה ברקת, מומחית להשקעות נדל"ן תוהה על עתיד התחום בשנים הבאות

 

 
בלה ברדה ברקת, צילום: ליה יפהבלה ברדה ברקת, צילום: ליה יפה
 

בלה ברדה ברקת, מומחית להשקעות נדל״ן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
12/12/2024

לפי הנתונים, ההשקעות בתחום הפרופטק (proptech) במגמת עלייה. לא מדובר על נתון מפתיע, כשאנו רואים את שילובה של הבינה המלאכותית (AI) במגוון תחומים ובהם ענף הנדל"ן. על פי דוח המחקר Global PropTech Market Outlook, 2029”" תחזית השוק העולמית של הפרופטק צפויה לחצות את רף ה- 75 מיליארד דולר עד 2029, בהשוואה ל-34.59 מיליארד דולר ב-2023. השוק צפוי לגדול בקצב צמיחה שנתי ממוצע של 15.36% בין השנים 2024-2029. בין החברות הבולטות שמשלבות בין טכנולוגיה לנדל"ן ניתן למצוא את: Zillow, Redfin ו-Trulia. וענקית הנדל"ן JLL שבאופן שוטף שמה דגש על השקעה בטכנולוגיה ובשנת 2021 רכשה את חברת סקיילין בסכום שהוערך בכ- 100 מיליון דולר.

תחום הפרופטק (טכנולוגיות נדל"ן) התפתח בעשורים האחרונים כשחברות נדל"ן חיפשו דרכים יעילות לניהול ההשקעות והפרוטפוליו בין השנים 2012 ל-2020, חברות פרופ-טק גייסו 43 מיליארד דולר ברחבי העולם, כאשר גיוס הכספים הגיע לשיא בשנת 2021, עם המעבר של הענף להתמקדות גוברת בטכנולוגיה בניסיון להתאושש מהקורונה. בתקופה הנוכחית חברות נדל"ן מחפשות לאמץ את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בשביל לשמור על רלוונטיות ולהיות מובילות.

מי שלא יצטרף יישאר מאחור

כשהתחזיות מצביעות על האצה וחיפוש אחר החדשנות. נושא נוסף ומדובר הוא כך שתעשיית הנדל"ן אחראית לכ-40% מצריכת האנרגיה בעולם ולכ-30% מפליטות גזי החממה בעולם. בעקבות כך יותר ויותר חברות מתחייבות לטביעת רגל פחמנית עם רגולציה מחמירות. מכך משתמע כי פתרונות שיושקעו בפרופטק יביאו ליעילות וייתכן שיהוו את המענה היחיד עבור אותן חברות וארגונים אלו. אחרות יישארו מאחור בעוד נתח הקיימות עשוי לגדול.

אם נסתכל על מדינת ישראל – בעידן שבו המודעות לקיימות ולאיכות הסביבה הולכת וגוברת, יש צורך מובהק בהשקעה בתחום הפרופטק. לא מדובר על הצורך להתייפייף אלא בהבנה שיש צורך להיות ריאלים. רק בתחילת השנה (אפריל) החרם של טורקיה על ישראל בנושא ייצוא חומרי בנייה הראה שאנו לא יכולים להישען על הייצוא ממדינה אחרת. השקעות והתמקדות ישראל תוך התמקדות בפיתוח טכנולוגי של חומרי בנייה ירוקים – יספקו עבורה אפשרות להפוך למובילה עולמית בתחום, תוך קידום הכלכלה, ושיפור התחרויות שלה בשוק הגלובלי.

רובוטים שיניחו ריצוף

הבינה המלאכותית תמשיך לשחק תפקיד מרכזי בפרופטק ומה שבעבר היה נראה לנו בסך הכול עוד סצינה מסרט עתידני היום כבר נראה משהו שהוא בר מימוש בין אם מדובר על: רובוטים שיצבעו את הקירות או יניחו ריצוף או חלקים שמודפסים על ידי מדפסות ענק, ובניינים דינמיים-רספונסיביים אשר יגיבו לשינויים מהסביבה –שינויי מזג אויר. נדמה כי תחום הפרופטק ממשיך לצבור פופולריות עם מדינות רבות שמשקיעות ומשפיעות על התפתחותו בין אם מדובר על ארה"ב שמהווה את אחד מהשווקים הגדולים ביותר בתחום עם כמו סן פרנסיסקו, ניו יורק וושינגטון שמהוות מוקדים טכנולוגיים שמניעים את ההתפתחות. בריטניה עם דגש על לונדון שנחשבת למרכז טכנולוגי ופיננסי עולמי ועוד.

פרופטק הוא לא עוד מילת טרנד או משהו שייעלם מהמפה – מדובר על חזון רחב היקפים. על פי התחזיות חברות הנדל"ן ימשיכו להשקיע בטכנולוגיות שיכולות להשאיר אותן כשידם על העליונה וזאת תוך כניסתם של שחקנים חדשים שינסו להמציא פתרונות חוצי יבשות. אין זה יהיה מפתיע עם עוד מדינות יאמצו לחיקם את השילוב בין הנדל"ן לטכנולוגיה בשביל שיהיו המושכות בחוטי המנוע הכלכלי בתחום.

הכותבת היא עו"ד בלה ברדה ברקת, מומחית להשקעות נדל"ן

*אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, על סמך תוכן הכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

x