נְגִישׁוּת

גודל טקסט

גדול קטן רגיל

ניגודיות גבוהה במיוחד

הפעל רגיל

גופן קריא

הפעל רגיל

טקסט מודגש

הדגש רגיל

הדגשת קישורים

הפעל בטל
דווח

בעקבות טיפול רשות שוק ההון: כ-29 מיליון שקלים הוחזרו לציבור מאת הגופים המוסדיים

כ-16 אלף פניות ציבור התקבלו וטופלו ברשות שוק ההון בשנת 2023, גידול של כ-9% לעומת 2022 •• בעקבות טיפול הרשות הוחזרו לציבור מהגופים המוסדיים כ-29 מיליון שקלים •• מי החברה שקיבלה את המספר הגבוה ביותר של התלונות?

 

 
דוח שוק ההון - תלונות על חברות ביטוח / תמונה: Dreamstimeדוח שוק ההון - תלונות על חברות ביטוח / תמונה: Dreamstime
 

קרן מרדכי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
31/12/2024

מדוח פניות הציבור 2023 של רשות שוק ההון עולה כי בשנה זו התקבלו וטופלו ברשות כ-16 אלף פניות ציבור - גידול של כ-9% לעומת 2022.

בעקבות טיפול הרשות הוחזרו לציבור מהגופים המוסדיים כ-29 מיליון שקלים.

להלן הנתונים המרכזיים מהדוח

בשנת 2023 התקבלו וטופלו על ידי רשות שוק ההון 15,957 פניות ציבור בעקבותיהן הוחזר לציבור סכום כולל של 28,739,793 שקל. כך עולה מדוח פניות הציבור לשנת 2023, שמפרסמת היום רשות שוק ההון. כשליש מהפניות הן בנושא שירות לקוי מצד הגופים המפוקחים.

על פי הרשות, בפניית ציבור שמגיעה לטיפול המחלקות המקצועיות ברשות, מוסמכת הרשות להורות לגוף המוסדי, אם בהסכמה ואם באמצעות הכרעה משפטית, לתת סעד לפונה – להשיב לפונה כספים שנגבו ממנו ביתר, לבטל פוליסה בדיעבד, להשיב פוליסה שבוטלה, לבטל החרגות בפוליסה ועוד.

למעלה מ-3,730 פניות נמצאו מוצדקות וניתן להם סעד. והם קיבלו החזרים מתוכם 3,163. התחומים בהן ניתן סעד למתלונן בעקבות הפנייה לרשות:

  • ביטוח - כ-28% מהפניות.
  • גמל - כ53% מהפניות.
  • פנסיה - כ-59% מהפניות.
  • ביטוחי החיים ואובדן כושר עבודה משולב חיסכון - כ-44% מהפניות, קיבלו סעד מהרשות.

כמות הפניות שהתקבלו ברשות לפי סוג הפנייה בשנים 2021-2023

מקור: רשות שוק ההון

ביטוח 

ביטוח רכוש: כ-2,000 תלונות הוגשו לרשות. בבדיקת שיעור הפניות שהגיעו לרשות ביחס לנתח השוק של החברה בלטו לרעה החברות: ביטוח ישיר, שלמה, הכשרה ו- AIG. בלטו לטובה החברות הפניקס, כלל ומגדל. 

דוגמה מהדוח לפיצוי לרכב שנפגע

"התקבלה פניית ציבור של תביעת צד ג' בביטוח רכש רכוש. על פי המתואר בפניה משאית לפינוי אשפה של קבלן מטעם העירייה הפילה בטעות על חומת ביתו של הפונה פח אשפה מוטמן, כתוצאה מכך נהרסה חומת ביתו ונגרם נזק לרכב שחנה במקום. הפונה (נפגע צד ג(' פנה לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון לאחר שתביעתו לפיצוי בגין נזקים שנגרמו לרכוש על ידי המבוטח שולמו באופן חלקי על ידי חברת הביטוח בהסתמך על דוח השמאי מטעמה. חברת הביטוח הסכימה לשלם פיצוי כספי חלקי של 24,448 שקל שהוגדר על ידה כסכום שאינו שנוי במחלוקת. לאחר בחינה של כלל החומר המצוי בתיק לרבות תמונות של הנזקים שנגרמו לרכוש המבוטח התקיים שיח עם החברה בו הובהר לחברה כי עליה לשאת בהוצאות התיקון במלואן.
בעקבות התערבות הרשות - החברה העבירה לזכות המבוטח את יתרת התשלום בסך 15,055 שקלים".

מקור: רשות שוק ההון

ביטוחי חבויות: בבדיקת שיעור הפניות שהגיעו לרשות ביחס לנתח השוק של החברה בתחום ביטוחי החבויות בלטו לטובה החברות: הראל, מנורה,כלל ומגדל.

בביטוח ישיר ושלמה בלט כי שיעור הפניות שהגיע לרשות גדול מנתח השוק של החברה בתחום זה באופן משמעותי.

ביטוחי בריאות: בבדיקת שיעור הפניות שהגיעו לרשות ביחס לנתח השוק של החברה בתחום ביטוחי הבריאות בלטה לטובה חברת הראל.

ביטוחי חיים: בבדיקת שיעור הפניות שהגיעו לרשות ביחס לנתח השוק של החברה בתחום ביטוחי החיים בלטו לטובה החברות כלל ומגדל. לעומת זאת, בחברות מנורה והכשרה, שיעור הפניות שהגיע לרשות גדול מנתח השוק של החברה בתחום.

ביטוחי אובדן כושר עבודה: בלטו לטובה החברות הראל והפניקס. לעומת זאת בחברות מגדל, כלל ואיילון בלט כי שיעור הפניות שהגיע לרשות גדול מנתח השוק של החברה בתחום.

בתחום ביטוחי הנסיעות לחו"ל בלטה לטובה חברת פספורטכארד (דייויד שילד.) לעומת זאת בחברות כלל וAIG- בלט כי שיעור הפניות שהגיע לרשות גדול מנתח השוק של החברה בתחום.


חיסכון פנסיוני וגמל – סלייס בולטת בתלונות עליה

פנסיה: בבדיקת שיעור הפניות שהגיעו לרשות ביחס לנתח השוק של החברה בתחום הפנסיה בלטו לטובה החברות מנורה, כלל והראל פנסיה. לעומת זאת בחברות מיטב דש ואלטשולר שחם שיעור הפניות שהגיע לרשות גדול מנתח השוק של החברה בתחום.

גמל: בלטו לטובה החברות: ילין לפידות, מור גמל ופנסיה, אלטשולר שחם, הראל, כלל ואנליסט. לעומת זאת בחברת מנורה בלט כי שיעור הפניות שהגיע לרשות גדול מנתח השוק של החברה בתחום.

מנתוני הדוח עולה, כי 25.4% מתוך כ-3,500 תלונות על גופי הגמל, היו על נגד סלייס גמל. הרשות מציינת בדוח, כי "התנהלות החברה מחד, ופעולות הרשות מאידך, הובילו באופן טבעי, להיקף פניות חריג ביחס לנתח השוק של החברה בתחום. בעקבות התנהלות חברת סלייס גמל בע"מ – בשנת 2023 פתחה הרשות בשורת פעולות אכיפה וביקורת כנגד החברה, במרכזן, מינוי מנהל מורשה, הוראה על עצירת הצטרפויות עמיתים להשקעה בקרנות אסורות, והטלת עיצומים כספיים ודרישה להשבת כספי העמיתים בגין הוצאות ישירות".

מקור: רשות שוק ההון

שירותים פיננסיים מוסדרים – טריא מובילה בתלונות נגדה

החל משנת 2017 הרשות מפקחת על שירותים פיננסים מוסדרים בעקבות כניסתו לתוקף של חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים, התשע"ו.2016- החוק קובע כי הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון בתפקידו כמפקח יעניק היתרים ורישיונות לפי חוק זה.

תחת פיקוחה:

- נותני שירות בנכס פיננסי - חברות פינטק העוסקות בהעברות בין לאומיות, ארנקים דיגיטליים, נותני שרות במטבעות וירטואליים וחלפני כספים-צ'יינג'ים.

- נותני אשראי מורחב ובסיסי - אשראי לעסקים, ליחידים, סולו אל מול בטחונות, ניכיון שיקים ופקטורינג.

-  מפעילי מערכת לתיווך באשראי - ,P2P המעמידות אשראי ליחידים ולתאגידים בסכומים המותרים בחוק.

-  נותני שירותי פיקדון ואשראי - בהיקפים המנויים בחוק.

 

מקור: רשות שוק ההון

סוכנויות וסוכני ביטוח - "וובי" מובילה משמעותית במספר התלונות נגדה: 140 תלונות

בשנת 2023 התקבלו ברשות 1,651 פניות כנגד סוכנים וסוכנויות. זהו גידול של כ-9% בהשוואה לשנת 2022.מנתוני רשות שוק ההון עולה, כי מספר הפניות הרב ביותר ובאופן בולט, התקבל נגד סוכנות הביטוח "וובי" – כ-140 תלונות.  במקום השני נמצאת מבטח סיימון עם 47 תלונות. 71% מהפניות הן נגד סוכנויות ו-29% נגד סוכני ביטוח עצמאים.

אחת הסיבות הנפוצות לתלונות נגד סוכנויות וסוכני ביטוח הוא בגין טעויות שנעשו מצד הסוכנות בעת הצירוף לביטוח.

לדוגמה, בתלונה שהתקבלה ברשות שוק ההון, הפונה הלין על כך שמבירור שערך עם הסוכנות טרם רכישת פוליסת ביטוח רכב נמסר לו כי העברת הרכב על שם קרוב משפחה לא תשפיע על פרמיית הביטוח, וזאת על אף שלקרוב המשפחה האמור לא היה אישור עבר ביטוחי כנדרש לצורך קבלת הנחת "העדר תביעות". הפונה הלין על כך שעקב הייעוץ שקיבל מנציג הסוכנות, ביצע את העברת בעלות ברכב וכעת יידרש לשלם תוספת לפרמיה בשנים הבאות.

בעקבות בירור התלונה ברשות, הסוכנות התחייבה לפצות את הפונה עבור התוספת לדמי הביטוח בשנים הבאות, בשל אופן הצגת הדברים על ידי הנציג טרם הצירוף.

מ-Wobi נמסר בתגובה: ״כסוכנות הביטוח האלמנטרית הגדולה והמובילה בישראל, Wobi מתחקרת באופן מקיף כל תלונה, בבד בבד עם שאיפה לטיפול מיידי. מספר התלונות שהוגשו השנה הינו שיעור נמוך ושולי ביחס לסך לקוחותינו ויש לציין כי בהשוואה לשנת 2023 מספר התלונות ב-2024 ירד ב- 60% וזאת על אף אתגרי השנה החולפת. Wobi פועלת ותמשיך לפעול על מנת להעניק את השירות הטוב ביותר ולצמצם את מספר התלונות ככל הניתן״.

x