דריכות בוול סטריט לקראת כניסת טראמפ לבית הלבן

מדדי המניות, האג"ח ושוק המט"ח גילמו מאמצע אוקטובר ציפיות חיוביות בנושא ההסכם מול חמאס •• דריכות בוול סטריט לקראת כניסת טראמפ לבית הלבן, כולל המשך התנודתיות באג"ח ממשלתיות

 

 
אבישי קרואני, מנכ״ל פעילים ניהול תיקי השקעות, צילום: סיון פרג׳אבישי קרואני, מנכ״ל פעילים ניהול תיקי השקעות, צילום: סיון פרג׳
 

מחלקת המחקר של פעילים ופרופ׳ ליאו ליידרמן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
19/01/2025

אווירה חיובית לקראת תחילת הביצוע של ההסכם מול חמאס.

במידה רבה מדדי המניות, אג"ח ושוק מט"ח גילמו מאמצע אוקטובר ציפיות חיוביות בנושא לעיל.

דריכות בוול סטריט לקראת כניסת טראמפ לבית הלבן, כולל המשך התנודתיות באג"ח ממשלתיות.


בהנחה שהשלב הראשון ביישום ההסכם מול חמאס לשחרור החטופים והפסקת אש אכן יתחיל בתחילת השבוע הקרוב, הדבר יתמוך במשק, ובחברה ובשוק ההון בישראל. במבט קדימה, התקווה הגדולה היא לשחרור כל החטופים מוקדם ככל האפשר וסיום המלחמה. בצד התקווה, חשוב להזכיר שיישום ההסכם יהיה תהליך ממושך שעלול להיות נתון לתנודות ולסיכונים מסוימים, במיוחד בהיותנו במזרח התיכון.   

ירידה בשיעור מפתיע של 0.3% במדד המחירים לצרכן בדצמבר שהובילה בהתמתנות האינפלציה השנתית לשנת 2024 ל- 3.4%. בין הסעיפים שתרמו לנתון הנמוך בדצמבר יחסית למרבית התחזיות בלטו הירידות החדות של 9.2% בהבראה ונופש ושל 4.4% במחירי הטיסות. אינפלציית הליבה, שאינה כוללת את סעיפי הדלק, הפירות והירקות, נותרה ללא שינוי ביחס לחודש הקודם: 3.3% במונחים שנתיים. מחירי הדירות לרכישה, שאינם כלולים במדד המחירים לצרכן, רשמו עלייה נוספת לשיעור שנתי של 7.8%, ומחירי השכירות בחודשים מתחדשים, שכלולים במדד, עלו בקצב שנתי של 4%.

נתוני האינפלציה האחרונים לא צפויים להשפיע על תכניות בנק ישראל לתוואי הריבית בחודשים הקרובים. זאת, על רקע הגורמים הבאים. ראשית, סביבת האינפלציה בישראל (כולל מדד הליבה) עדיין גבוהה מהגבול העליון של תחום יעד האינפלציה, קרי 3% לשנה. הדבר נובע, בין היתר, מעליות עדיין משמעותיות במחירי השכירות, הסחורות והשירותים. שנית, על רקע התייקרויות יזומות על ידי הממשלה, צפויה האצה בשיעורי האינפלציה השנתיים שיירשמו בחודשים הראשונים של השנה ונותר לראות האם זאת תשפיע על הציפיות לאינפלציה. שלישית, בבנק ישראל מודעים לעובדה שאנו נמצאים בתקופה של שינויים בלתי צפויים במדדים החודשיים המשקפים נושאים הקשורים לשיטות המדידה של הלמ"ס, כדוגמת ההתפתחות של מדד מחירי הטיסות.

האם ייסוף השקל יימשך? גורם מרכזי נוסף שישפיע על סביבת האינפלציה ועל החלטות הריבית הוא תוואי שער החליפין של השקל. נזכיר כי מחודש אוקטובר עד היום השקל התחזק בשיעור של כ- 7% ביחס לסל המטבעות. לכשעצמה, התפתחות זאת בוודאי צפויה להשפיע בכיוון של התמתנות בסביבת האינפלציה בחודשים הקרובים. ייסוף השקל נבע בעיקר מהשיפור היחסי במצב הביטחוני של ישראל על רקע הסכם ההסדרה מול לבנון, נפילת משטר אסאד בסוריה והציפיות להתקדמות ניכרת בהסכם להפסקת אש מול חמאס. כל אלה הפחיתו את פרמיית סיכון המדינה והגדילו את האטרקטיביות היחסית של השקעות בישראל מנקודת ראותם של המשקיעים בארץ (כולל המוסדיים) ובעולם. גם הגידול ביצוא ההייטק, כולל יצוא ביטחוני, תרם להתחזקות השקל. בטווח הקצר, ייתכן ותחול התחזקות נוספת בערך השקל, בתנאי שתהיה התקדמות ביישום השלבים השונים של ההסכם מול חמאס. חרף כל השיקולים לעיל, חשוב להדגיש שחיזוי שערי חליפין היא משימה מאתגרת מאד בארץ ובעולם.

בתחום הפיסקלי, בשנת 2024 נרשם גירעון ממשלתי של 6.9% מהתוצר, נמוך מהתחזיות המוקדמות. נתון זה הושפע מאד מזינוק בהכנסות המדינה ממסים בדצמבר בעקבות הקדמת קניות על ידי משקי בית וגורמי משק אחרים. בלטו במיוחד העליות בתקבולי הממשלה ממסי קנייה וממשיכת דיווידנדים. ללא ההקדמה לעיל שיעור הגרעון מהתוצר היה מגיע ל- 7.2%. אמנם צפוי גידול ממושך בהוצאות הביטחון של המשק, אך לעת עתה יעד הגרעון ל- 2025, העומד על כ- 4.7% מהתוצר, נראה סביר ואמין.

שיפור באווירה בוול סטריט על רקע נתוני אינפלציה מתונים ותוצאות חיוביות מאד בדוחות הרבעוניים של בנקים גדולים בארה"ב. מתחילת השנה עד סוף המסחר אתמול מדדי דאו ג'ונס, S&P500 ונאסד"ק רשמו עליות של מעט מעל 1%. שיעור עלייה דומה נרשם במדד מניות גלובלי. במקביל, מדד יורוסטוקס 50 עלה 2.8% בעיקר כתוצאה מעליות נאות של מעל 3% בבורסות בגרמניה ואיטליה. על פי נתוני מדד המחירים לדצמבר, שיעור האינפלציה השנתי בארה"ב הגיע ל- 2.9% ואינפלציית הליבה השנתית הגיעה ל- 3.2%. ההתפתחויות לעיל הובילו לירידה חדה ביומיים האחרונים בתשואה לפדיון על אג"ח ממשלתי, מ- 4.81% ל- 4.67%. לעת עתה, השוק מגלם הסתברות גבוהה להפחתה ראשונה בריבית הפד בחודש יולי.

על רקע השיפור בתפיסת המצב הביטחוני והגאופוליטי של ישראל, כולל הציפיות להסכם הפסקת אש ושחרור החטופים עם חמאס, בורסת ת"א רשמה ביצועים מרשימים מתחילת השנה, כולל עלייה של 5.4% במדד תל אביב 125 ושל 6.1% בתל אביב 90. זאת, בהמשך למגמה החיובית שנרשמה מאמצע אוקטובר השקל נסחר כעת ברמה של כ- 3.61% שקל לדולר.

 

x