השותפות הציבורית רא״מ - רותם אנרגיה ומחצבים מדווחת לבורסה בת״א כי בכוונתה להגיש את מיזם הפקת האנרגיה שהיא מקדמת במישור רותם לאישור הוועדה לתשתיות לאומיות.
הדיווח של החברה מגיע לאחר שבמהלך השבועות האחרונים התקיימו דיונים בנושא מול משרד האנרגיה ומול משרד הפנים. בין היתר, בתחילת פברואר 2025 התקיימה פגישה רבת משתתפים בלשכת שר הפנים בירושלים בעניין בחירת מוסד התכנון המתאים ביותר לקידום התוכנית של פרויקט השותפות. פגישה זו התקיימה בעקבות העמדה הרשמית של משרד האנרגיה שקבע כי המיזם שמקדמת השותפות מוגדר כפרויקט "תשתית לאומית" (כמשמעותו בחוק). עוד קבע משרד האנרגיה כי המיזם צריך להיות מטופל ומקודם ברמה הארצית תחת הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל).
בדיווח של שותפות רא״מ לבורסה מצוין כי בפגישה במשרד הפנים השתתפו השר משה ארבל, נציגים בכירים ממשרדו, ההנהלה הבכירה של מינהל תכנון, נציג הוועדה המחוזית דרום, נציגי משרד להגנת הסביבה ,נציגי משרד האנרגיה ונציגי השותפות. ״בתום הפגישה האמורה ולאחר ששמע את עמדת הגורמים הנוגעים בדבר, הנחה השר את מינהל תכנון לעשות את שנדרש על פי החוק על מנת לסווג את הפרויקט כ"תשתית לאומית" ולנתבו להמשך קידום התכנון בות"ל״ נכתב בהודעה לבורסה.
יש לציין כי הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל), שהוקמה בשנת 2002 הינה מוסד תכנון ברמה הארצית, שמטרתו העיקרית לקדם הליכי תכנון של תשתיות המוגדרות "תשתיות לאומיות". לוועדה מוקנות סמכויות המועצה הארצית בענייני תכנון ובניה של תשתיות לאומיות, עריכת תוכנית מתאר ארצית עם הוראות של תוכנית מפורטת ומתן היתר בניה. המשמעות היא כי לוועדה סמכות על כל מוסדות התכנון ועל ההיררכיה שלהם.
לאור הדיווח, שותפות רא״ם מעדכנת כי בכוונתה להגיש בקשה רשמית לות"ל לקידום תכנון הפרויקט כתשתית לאומית (בהתאם לנוהל 2024/3 של מינהל תכנון "נהלי עבודה משלב בקשה לקידום פרויקט תשתית בעל חשיבות לאומית ועד מתן תוקף", שעודכן לאחרונה בתאריך 26.6.2024) לקבל את הפרויקט לטיפולה כפרויקט תשתית לאומית. בשל האמור, ועד שתתקבל החלטה סופית בקשר למסלול התכנון של הפרויקט, השותפות שסיימה בימים אלה את תסקירי השפעה על הסביבה ויתר מסמכי התוכנית, תמתין עם הגשתם, על מנת שיוגשו למוסד התכנון המתאים.
משותפות רא״ם נמסר כי ״משרד האנרגיה וגורמים בכירים במשרד הפנים מבינים היטב את חשיבות המיזם למשק האנרגיה ולעצמאות האנרגטית של מדינת ישראל. לכן, גורמי הממשלה קבעו כי מדובר בפרויקט ׳תשתית לאומית׳ ודורשים לקדם את הקמתו באמצעות הוועדה לתשתיות לאומיות.
״ביום 24.2.2025 הגישה השותפות בקשה רשמית לניתוב קידום תכנון הפרויקט של השותפות לות"ל כ"תשתית לאומית" (בהתאם לנוהל 2024/3 של מינהל תכנון "לאור האמור, ועד שתתקבל החלטה סופית בקשר למסלול התכנון של הפרויקט, השותפות, אשר מסיימת בימים אלה את תסקירי ההשפעה על הסביבה ויתר מסמכי התוכנית, תמתין עם הגשתם, על מנת שיוגשו למוסד התכנון המתאים״.