מחירי הזהב והמטבעות הקריפטוגרפיים בעלייה

התפתחויות גיאופוליטיות במהלך סוף השבוע סביב הסכם השלום בין רוסיה לאוקראינה דוחפות את מחירי הזהב כלפי מעלה. במקביל, מטבעות קריפטוגרפיים, כולל ביטקוין, חווים עלייה חדה •• סקירת כלכלני דויטשה בנק לשבוע של ה – 3.3

 

 
סקירת כלכלני דויטשה בנק / תמונה: Dreamstimeסקירת כלכלני דויטשה בנק / תמונה: Dreamstime
 

כלכלני דויטשה בנק
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
04/03/2025

התפתחויות גיאופוליטיות במהלך סוף השבוע סביב הסכם השלום בין רוסיה לאוקראינה דוחפות את מחירי הזהב כלפי מעלה. במקביל, מטבעות קריפטוגרפיים, כולל ביטקוין, חווים עלייה חדה בעקבות צו נשיאותי של טראמפ לכלול אותם ברזרבה אסטרטגית. השווקים באסיה מציגים ביצועים מעורבים על רקע חוסר ודאות גיאופוליטי והשלכות מכסים.  

מכסים הדדיים בשיעור של 25% על קנדה ומקסיקו ו-20% על סין, כולל תוספת של 10% שהוכרזה בשבוע שעבר, ייכנסו לתוקף ב-4 במרץ. בנוסף, מתקרב הדד-ליין של 2 באפריל להחלת מכסים הדדיים על כלכלות נוספות הסוחרות עם ארה"ב.  

אפשרות להשבתת הממשל האמריקאי עולה על הפרק. התקציב הזמני הנוכחי יפוג ב-14 במרץ, ואם בסנאט לא יושגו 60 קולות, עלולה להתרחש השבתה של הממשל. לרפובליקנים יש 53 מושבים, והם נמצאים במחלוקת עם הדמוקרטים בנוגע להכללת קיצוצי ההוצאות שהומלצו על ידי המחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE).  

השפעת השבתות קודמות. בהסתכלות על השבתות מאז 2010, מדד S&P 500 עלה בממוצע בכ-4.7% במהלך ההשבתות, בעוד שהתשואות על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים והדולר האמריקאי נחלשו מעט. עם זאת, הפעם המיקוד עשוי לעבור להאטה בצמיחה בארה"ב, אשר מטופלת באמצעות אפשרות להארכת קיצוצי המס שהנהיג טראמפ בשנת 2017.  

הקלות פיסקליות אינן מוגבלות רק לארה"ב. בגרמניה, הממשל מאיץ את הרחבת מרחב התקציב עבור ביטחון ותשתיות. בסין, הקונגרס הלאומי ה-14 ייפתח ביום רביעי, וצפוי לאשר הגדלה של הגירעון הפיסקלי (ראו הרחבה בעמוד 2). אין זה מפתיע שהעתיד הופך להיות יותר פיסקלי.  

ארה"ב: נתוני ISM ושוק העבודה במוקד  

השבוע הראשון של מרץ יביא עמו סדרת נתונים כלכליים משמעותיים בארה"ב. דו"ח התעסוקה לחודש פברואר, שיפורסם ביום שישי, צפוי להראות גידול של 155 אלף במשרות הלא-חקלאיות, עם שיעור אבטלה יציב של 4.0%. 

נתונים נוספים במהלך השבוע יספקו תובנות נוספות על מצב הכלכלה האמריקאית:  

מדד ISM לתעשייה צפוי לרדת קלות ל-50.5 ביום שני, בעוד שמדד ISM לשירותים עשוי לעלות במתינות ל-53.0 ביום רביעי – אך עם נטייה להיחלשות, לאור נתון מקדים של מדד PMI לשירותים שעמד על 49.7 (המספר הסופי יפורסם ביום חמישי).  

דו"ח ADP (המתייחס למגזר הפרטי) צפוי להראות תוספת של 133 אלף משרות ביום רביעי, לעומת 183 אלף בחודש הקודם. תביעות חדשות לדמי אבטלה יפורסמו ביום חמישי.

ביום רביעי יפורסם גם דו"ח מאזן הסחר לחודש דצמבר, הוא בעל חשיבות מיוחדת על רקע כוונות ממשל טראמפ להטיל מכסים על חלק משמעותי מהיבוא לארה"ב במסגרת מדיניות "אמריקה תחילה".  

מסקנה: לאחר נתונים כלכליים מאכזבים יחסית, דוח התעסוקה לפברואר ונתוני ISM השבוע יספקו תמונה ברורה יותר על מצב הכלכלה האמריקאית, ויעניקו מידע נוסף לפדרל ריזרב בנוגע למסלול המדיניות המוניטרית העתידית. נכון לעכשיו, הסבירות להפחתת ריבית בהחלטת הפד ב-19 במרץ עומדת על 7%.

אירופה: ה-ECB צפוי להפחית את הריבית  

האירוע המרכזי השבוע יהיה ישיבת המדיניות המוניטרית השנייה של הבנק המרכזי האירופי (ECB) לשנת 2025, שתתקיים ביום חמישי. המשקיעים יעקבו אחר מסיבת העיתונאים שלאחר ההחלטה, בחיפוש אחר רמזים לגבי קצב והיקף ההקלות המוניטריות בהמשך השנה. השווקים מתמחרים הסתברות של כמעט 91% להורדת ריבית של 25 נקודות בסיס השבוע, לצד שתי הפחתות נוספות עד ישיבת דצמבר. לפני החלטת הריבית, יתפרסמו נתוני אינפלציה מרכזיים, כולל מדד המחירים לצרכן (CPI) הראשוני לפברואר היום.  

האינפלציה הכוללת בגוש האירו צפויה לעלות ב-0.4% בחישוב חודשי, בעוד שהנתון השנתי צפוי לרדת ב-0.2 נקודות אחוז ל-2.3%. בנוסף, ביום רביעי יפורסם מדד מחירי היצרן (PPI) לינואר, שבדצמבר רשם עלייה חודשית שלישית ברציפות.  

מחר יפורסם שיעור האבטלה בגוש האירו לחודש ינואר, וביום חמישי נתוני המכירות הקמעונאיות, לאחר עלייה של 1.9% בשנה שהסתיימה בדצמבר. ביום שישי יפורסמו נתוני התעסוקה והתמ"ג הסופיים לרבעון הרביעי, כאשר הקריאה השנייה הראתה כי הכלכלה צמחה ב-0.1% ברבעון האחרון של 2024, לאחר צמיחה של 0.4% ברבעון השלישי – הקצב הרבעוני הגבוה ביותר בשנתיים האחרונות.  

היום יפורסמו מדדי PMI הסופיים של פברואר (ייצור) וביום רביעי (שירותים ומדד משולב).  

מסקנה: נתוני המאקרו בגוש האירו מציגים תמונה מעורבת, כאשר האינפלציה נותרת מעל יעד ה-2%, אך יש לשים לב ללחצי מחירים עתידיים (למשל, ממכסים חדשים), שעשויים לגרום ל-ECB לנקוט בגישה זהירה יותר בעתיד.  

בריטניה: סיכון לסטגפלציה  

היום יתפרסמו נתוני הביקוש לאשראי והיצע הכסף לינואר. השוואה שנתית מצביעה על מגמת התמתנות קלה בלחצי האינפלציה ארוכי הטווח. נתוני אישורי המשכנתאות והלוואות מגובות נכסים צפויים להצביע על יציבות בשוק הנדל"ן. מדדי מנהלי הרכש (PMI) הסופיים של פברואר יפורסמו היום (ייצור) וברביעי (שירותים ומשולב), כאשר הנתונים הראשוניים הצביעו על חולשה ניכרת במגזר הייצור. 

ביום חמישי, בנק אנגליה יפרסם את סקר פאנל קובעי המדיניות לפברואר, כאשר תחזיות האינפלציה לשנה הקרובה עומדות על 3%. במצב של צמיחה חלשה ואינפלציה גבוהה, בנק אנגליה צפוי להמשיך בגישת ההקלות ההדרגתית. השווקים מתמחרים הורדת ריבית בחודש מאי.  

מסקנה: הנתונים הנוכחיים מצביעים על סיכון לסטגפלציה, צמיחה חלשה לצד אינפלציה גבוהה. עם ריבית שנמצאת עדיין ברמה מרסנת, בנק אנגליה צפוי להפחית את הריבית במאי.  

סין: 'שתי הישיבות' במוקד 

הוועידה המדינית של הוועדה המייעצת הפוליטית של העם הסיני (CPPCC) והקונגרס הלאומי של העם הסיני (NPC), המכונים יחד "שתי הישיבות", יחלו ב-4 וב-5 במרץ.  הציפיות לשינויים במדיניות גברו בעקבות פגישתו של הנשיא שי ג'ינפינג עם מנהיגים מהמגזר הפרטי ביום שישי האחרון, מהלך שנתפס כאיתות לתמיכה בעסקים, במיוחד על רקע מתחים גוברים בסחר הבינלאומי. 

ההערכה היא כי הדיונים ימשיכו להתמקד במדיניות תומכת בצמיחה, כפי שנראה מאז המושב השלישי של הוועידה ביולי 2024.  

יעד הצמיחה של התמ"ג לשנת 2025 צפוי להיקבע על 5%, ללא שינוי מהשנה שעברה, בעוד שהגירעון הפיסקלי צפוי לעלות ל-4% מהתמ"ג (עלייה של 1 נקודת אחוז).  

צפויות תוכניות נוספות לעידוד הצמיחה כשהדגש יהיה על תמיכה בענפי הנדל"ן והמגזר הפרטי, בייחוד בתחום הטכנולוגיה.  

ביום שישי יפורסם מאזן הסחר לחודשים ינואר-פברואר וייבחנו היקפי הייצוא על רקע אי-הוודאות בנוגע למשטר המכסים.  

מסקנה: "שתי הישיבות" צפויות להכריז על צעדים נוספים לתמיכה בצמיחה, בעיקר בענפי הנדל"ן והמגזר הפרטי, מה שעשוי לתרום לשיפור סנטימנט השוק.

x