אדמה ממשיכה בתוכנית ההתייעלות ומצמצמת את ההפסד הנקי

אדמה בע"מ מפרסמת את תוצאותיה לרבעון הרביעי ולשנת 2024, וממשיכה בתוכנית ההתייעלות האסטרטגית •• ההפסד הנקי המתואם הצטמצם בכ-43% והסתכם בכ-58 מיליון דולר, לעומת 101 מיליון דולר ברבעון הרביעי אשתקד

 

 
גאל הילי, נשיא ומנכ״ל מיועד אדמה, קרדיט: אדמהגאל הילי, נשיא ומנכ״ל מיועד אדמה, קרדיט: אדמה
 

אדם כהן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
16/03/2025

אדמה בע"מ ("החברה") (SZSE 000553), פרסמה היום את תוצאותיה הכספיות לרבעון הרביעי ולשנה שהסתיימו ב-31 בדצמבר 2024.

עיקרי התוצאות לרבעון הרביעי של שנת 2024:

המכירות ירדו בכ-2% (עלייה של כ-2% במונחי מטבע מקומי) והסתכמו בכ-1,113 מיליון דולר, ומשקפות בעיקר עלייה כמותית של כ-7% שקוזזה על-ידי ירידת מחירים של כ-4% והשפעות שליליות של שערי החליפין.

הרווח הגולמי המתואם עלה בכ-14% והסתכם בכ-280 מיליון דולר, תוך שיפור משיעור של 21.5% ברבעון המקביל אשתקד ל-25.2% ברבעון הרביעי של שנת 2024. העלייה נובעת מירידה בעלויות ושיפור בתמהיל המוצרים.

ה-EBITDA המתואם עלה בכ-45% והסתכם בכ-137 מיליון דולר, המשקף שיפור בשיעור ה-EBITDA מכ-8.3% ברבעון הרביעי של שנת 2023 לכ-12.3% ברבעון הרביעי של שנת 2024.

ההפסד הנקי המתואם הצטמצם בכ-43% והסתכם בכ-58 מיליון דולר, לעומת 101 מיליון דולר ברבעון הרביעי אשתקד. ההפסד הנקי המדווח עמד על כ-149 מיליון דולר, וכולל הוצאות חד פעמיות הקשורות לתוכנית ההתייעלות, בהשוואה לכ-79 מיליון דולר ברבעון רביעי של שנת 2023.

תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הסתכם בכ-126 מיליון דולר, לעומת כ-293 מיליון דולר ברבעון הרביעי של שנת 2023.

תזרים המזומנים החופשי הסתכם בכ-38 מיליון דולר, לעומת כ-130 מיליון דולר ברבעון הרביעי של שנת 2023.

עיקרי התוצאות לשנת 2024:

המכירות ירדו בכ-11% והסתכמו בכ-4,141 מיליון דולר (ירידה של כ-8% במונחי מטבע מקומי), בעיקר בשל ירידת מחירים של כ-8%, תוך שמירה על יציבות בכמויות הנמכרות.

הרווח הגולמי המתואם הסתכם בכ-1,061 מיליון דולר (כ-25.6% מהמכירות) לעומת כ-1,060 מיליון דולר (כ-22.7% מהמכירות) בשנת 2023, ומשקף ירידה בעלויות ושיפור בתמהיל המוצרים.

ה-EBITDA המתואם עלה בכ-15% והסתכם בכ-469 מיליון דולר, תוך שיפור בשיעור ה-EBITDA מכ-8.7% בשנת 2023 לכ-11.3% בשנת 2024, המשקף שיפור באיכות הפעילות העסקית.

ההפסד הנקי המתואם הצטמצם בכ-13% לכ-206 מיליון דולר, לעומת 236 מיליון דולר ב-2023. ההפסד הנקי המדווח עמד על כ-407 מיליון דולר, וכולל הוצאות חד פעמיות הקשורות לתוכנית ההתייעלות של החברה, זאת לעומת כ-225 מיליון דולר בשנת 2023.

שיפור של כ-172 מיליון דולר בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת, אשר הסתכם בכ-528 מיליון דולר בשנת 2024, לעומת כ-356 מיליון דולר בשנת 2023.

שיפור של כ-364 מיליון דולר בתזרים המזומנים החופשי, שהסתכם בכ-217 מיליון דולר, לעומת כ-147 מיליון דולר בשנת 2023.

גאל הילי, נשיא ומנכ"ל אדמה: "בשנת 2024 השקנו את תוכנית ההתייעלות האסטרטגית של החברה, Fight Forward, שכללה שיפור בשיטות העבודה שלנו במטרה להוביל בפלח שוק ה-Value Innovation, בו הלקוחות מחפשים פתרונות איכותיים עם החזר השקעה גבוה. במסגרת התוכנית אנו מייעלים את התפעול שלנו, מתמקדים במוצרים ובאזורים בהם נוכל למקסם את ערך הפעילות שלנו, ומחזקים את התמיכה בשווקים כדי לתת ערך לשותפים שלנו בערוצי ההפצה ולחקלאים בשטח. אני שמח לעדכן שאנו כבר רואים תוצאות ממשיות, כולל שיפור בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת ובתזרים המזומנים החופשי, לצד צמיחה ברווח הגולמי המתואם, ב-EBITDA ובשיעוריהם לעומת השנה הקודמת, וכן בהיקף המכירות בחציון השני של 2024. אני משוכנע שההישגים הראשוניים של תוכנית ההתייעלות מייצרים עבורינו תנופה לקראת הצלחות נוספות בשנת 2025. אני רוצה להודות לכל אנשי אדמה שלקחו חלק בתוכנית והביאו להישגים משמעותיים שעוד נראה את תוצאותיהם בעתיד".   

אפרת נגר, סמנכ"לית הכספים של אדמה: "אני מעודדת מהתוצאות שהשגנו בשנת 2024, הודות, בין היתר, לתוכנית ההתייעלות שהשקנו על מנת להתמודד עם אתגרי השוק תוך כדי שיפור מתמשך בביצועים. במסגרת התוכנית, אנו מתמקדים ומתעדפים פעילויות בעלות רווחיות גבוהה, לרבות מיקוד השקעותינו בפיתוח מוצרים חדשים, שינויים בפריסה הגאוגרפית וחיזוק המבנה הארגוני. מאמצים אלו הובילו לשיפור משמעותי בתזרים המזומנים החופשי ב-364 מיליון דולר בשנת 2024, וכן לעלייה של כ-15% בשיעור ה-EBITDA המתואם שהסתכם ב-469 מיליון דולר – סממנים ראשונים המעידים על יעילות התוכנית ותרומתה לשיפור בפעילות העסקית. אני מאמינה כי עם המשך המיקוד הניהולי ויישום התוכנית, אדמה תמשיך לשפר את ביצועיה הפיננסיים, לעמוד ביעדים ארוכי הטווח ולספק ערך מתמשך ללקוחותיה ולבעלי העניין ברחבי העולם".
 

 
שוק הגנת הצומח הגלובלי 

בשנת 2024, מחירי הסחורות החקלאיות העיקריות נותרו נמוכים, מה שהפעיל לחץ על הכנסות החקלאים, למרות ירידה מסוימת במחירי התשומות החקלאיות. בתעשיית מוצרי הגנת הצומח הגלובלית נרשמה ירידה במכירות במהלך השנה .

בעוד שמצב המלאים בערוצי ההפצה ממשיך להשתפר ולחזור לרמות המקובלות לאחר הצבירה המוגברת בתקופת הקורונה, סביבת הריבית הגבוהה והיצע המוצרים הרחב (כתוצאה מייצור עודף של חומרים פעילים בסין) תורמים לירידת המחירים של חומרים פעילים, וממשיכים לעודד את המפיצים לבצע רכישות בסמוך למועד הצריכה. 

תוכנית Fight Forward

בתחילת שנת 2024, אדמה השיקה תוכנית התייעלות אסטרטגית, שמטרתה להשיג באופן הדרגתי יעדי רווח ותזרים מזומנים משופרים במשך שלוש שנים. 

התוכנית בנויה משלושה היבטים מרכזיים:

1. אופטימיזציה של הניהול הפיננסי: שיפור הבריאות הפיננסית של החברה בטווח הקצר ובטווח הארוך באמצעות צמצום עלויות, מצוינות מסחרית ומצוינות בייצור. בשנת 2024, נרשם שיפור במדדים מרכזיים, כולל בתזרים המזומנים החופשי ובתוצאות הכספיות המתואמות, המשקפים את השפעת התוכנית.

2. ייעול המודל התפעולי: התמקדות בשווקים גיאוגרפיים מרכזיים וריכוז פונקציות גלובליות במטרה למנף את המומחיות של החברה ולמקד את משאבי היחידות המסחריות בצורכי הלקוחות. 

3. התמקדות בפלח שוק Value Innovation: הבאת ערך לפלח לקוחות זה באמצעות שימוש בחומרים פעילים שתוקף הפטנט שלהם פג, אשר שופרו בעזרת טכנולוגיות הפירמול קנייניות של אדמה. טכנולוגיות אלו מספקות מענה לצורכי החקלאים ומסייעות בשדרוג יעילות החומרים הפעילים. טכנולוגיות הפירמול מאפשרות שיפורים כמו עמידות המוצרים בפני גשמים, יכולות חדירה משופרות לעלים ושיפור אופן השימוש, מה שמוביל להגדלת ההחזר על השקעה.

קיימות

בשנת 2024, אדמה המשיכה לפתח פורמולציות חדשניות, אשר משפרות את עבודתם ותפוקתם של החקלאים באופן ידידותי לסביבה, תוך קידום פרקטיקות ייצור בנות קיימא.

קיימות במוצרים

בשנת 2024 אדמה השיקה את Edaptis®, פורמולציה ייחודית המאפשרת יעילות משופרת ושליטה רחבה באוכלוסיות עשבים עמידות. הפורמולציה המתקדמת מבוססת על תרחיף שמן (OD) לפתית, ללא שימוש בפחמימנים המצויים בתרחיפי שמן קונבנציוליים.

Feralla®, חומר פעיל חדש לקטילת חלזונות, קיבל הערכה חיובית מהרשות האירופית לבטיחות המזון (EFSA) לקראת אישורו באיחוד האירופי. הפורמולציה מבוססת על טכנולוגיית Desidro® של אדמה, משפרת את הטעם של המוצר עבור החלזונות ומאפשרת שימוש בפחות חומרים פעילים, מה שמסייע לחקלאים לפעול באופן ידידותי יותר לסביבה. 

אדמה המשיכה להגביר את שיווק המוצרים המבוססים על טכנולוגיית Sesgama™, פלטפורמה קניינית המאפשרת לייצר פורמולציות high-load (פורמולציות בריכוז גבוה במיוחד) ופורמולציות מאתגרות נוספות. טכנולוגיה זו מאפשרת הפחתת השימוש בקו-פורמולנטים, חומרי אריזה ושינוע יותר מוצרים בכל יחידת שטח.

במהלך 2024, אדמה המשיכה לרשות ולהשיק מוצרים המבוססים על טכנולוגיית Asorbital®, המשפרת את חדירת החומר לעלה ומאפשרת תנועה מערכתית אופטימליות של החומר הפעיל בצמח. טכנולוגיה זו מספקת הגנה משופרת לצמח תוך צמצום ההשפעה הסביבתית, וניתן להשתמש בה לצמצום שיעורי השימוש.

קיימות בייצור

פתיחת מתקן חדש לייצור כלור-אלקלי – המתקן מבוסס על טכנולוגיית ממברנות מתקדמת, שהחליפה מערכת מבוססת כספית, מה שתורם להפחתת צריכת האנרגיה ב-40% והבטחת תהליך בטוח וידידותי יותר לסביבה. 

התקנת מחמצן תרמי רגנרטיבי (RTO) – בשנת 2024 הותקנה מתקן לטיהור שכפים של אדמה אגן מערכת לצמצום ריחות ופליטות מזהמים לאוויר. המהלך נועד לשפר את איכות האוויר עבור עובדי המתקן והקהילות הסמוכות לו. המערכת צפויה להיכנס לפעולה ברבעון השני של שנת 2025.

פיתוח סל המוצרים

במהלך 2024, אדמה המשיכה לרשות ולהשיק מגוון מוצרים חדשים ברחבי העולם, תוך הרחבת סל המוצרים המבודלים שלה. במסגרת תוכנית הייעול, החברה מתמקדת בשיפור תמהיל מוצריה כדי לתת מענה לפלח השוק Value Innovation. מוצרים אלה מותאמים לצורכי החקלאים בזכות טכנולוגיות פירמול חדשניות ו/או שילובים ייחודיים של מספר רכיבים פעילים, ומספקים לחקלאים החזר השקעה גבוה.

שיעור המכירות של מוצרים חדשים (שהושקו במהלך 5 השנים האחרונות) מסך המכירות בשנת 2024 הגיע ל-22%. ברבעון הרביעי הושקו בין היתר: 

Forpido®, קוטל חרקים חדשני המשלב Chlorantraniliprole, Fipronil ו- Zinc. מוצר זה מדביר ביעילות אוכלוסיות עמידות של נובר הקנה באורז, תוך שיפור ההתבססות של הגידול בשלבים הראשונים. הפורמולציה כוללת טכנולוגיה המצויה בהליכי רישום פטנט בעלת אפקט מעודד צמיחה.

Edaptis® הושק בפולין, איטליה ויוון, עם תוכניות להתרחבות למדינות אירופאיות נוספות. קוטל עשבים זה משלב בין החומרים הפעילים Pinoxaden ו-Mesosulfuron-methyl, מעניק הדברת עשבים משופרת ומאפשר התמודדות עם אוכלוסיות עמידות. הפורמולציה המתקדמת, המוגנת בפטנט, מייצבת את החומרים הפעילים ומבטיחה יעילות ואמינות.

Matos® הושק בדרום קוריאה עם תוכניות להתרחבות לשווקים נוספים. Matos® הינו קוטל חרקים המכיל את החומר הפעיל Spirotetramat, בפורמולצייה של תרכיז רחיף המבוססת על טכנולוגיית Ayalon™ ליעילות משופרת.

אדמה ממשיכה להרחיב את מספר המדינות בהן נמכרים מוצרים המבוססים על החומר הפעיל פרוטיוקונזול בשילוב עם טכנולוגיית Asorbital® ליעילות משופרת. Forapro®, המשלב בין פרוטיוקונזול ו-Fenpropidin, הושק בצרפת ובמלטה; Maganic®, המכיל תערובת עם Difenoconazole, הושק באיטליה.

Paramer®, קוטל עשבים בפורמולציה גרגירית (WG) הושק בארגנטינה. המוצר מיועד לטיפול טרום-נביטה בדגניים וברחבי עלים בגידולים מרכזיים כגון חיטה, סויה, תירס ושעורה.

הרישויים הנבחרים למוצרים מבודלים ברבעון הרביעי של שנת 2024 כוללים בין היתר:

רישוי בקנדה ל-Cazado™, קוטל עשבים בפורמולציית תרחיף שמן (OD) חדשנית. התכשיר, בעל מנגנון הפעולה הכפול, מציע למגדלי חיטה פתרון יעיל לקטילה של שיבולת שועל ולהתמודדות פרואקטיבית עם עשבים דגניים עמידים.

הרחבת רישויים למוצרים המבוססים על פרוטיוקונזול וטכנולוגיית Asorbital® , כולל Soratel® בהולנד ורומניה, Maganic® בבלגיה, אנגליה וצרפת, Avastel® ביוון, אנגליה, אירלנד וצ'כיה, ו- Forapro® בגרמניה, ספרד ורומניה.

Gilboa™, חומר פעיל חדש של אדמה, הוגש ל-Fungicide Resistance Action Committee (FRAC) על מנת להיות מסווג כבעל מנגנון פעולה חדש לטיפול במחלות בדגניים.

פטנטים שהתקבלו ברבעון הרביעי של שנת 2024 כללו:

סין: התקבל אישור לפטנט עבור Saflufenacil בפורמולציית תרכיז נוזלי (SL). 

אוסטרליה: התקבל פטנט עבור המוצר Quandrant® בעל הפורמולציה הייחודית.

עדכון בדבר המצב הגיאופוליטי: ללא השפעה מהותית

מטה חברת אדמה ממוקם בישראל, ולחברה שלושה אתרי ייצור בארץ. נכון למועד הדוח, למתחים האזוריים אשר הסלימו ב-7 באוקטובר 2023 לא הייתה השפעה מהותית על יכולתה של החברה לתמוך בשווקים שלה או על התוצאות הכספיות המאוחדות.

נתונים כספיים עיקריים    

מכירות: המכירות ברבעון הרביעי ירדו בכ-2% (עלייה של כ-2% במונחי מטבע מקומי) והסתכמו בכ-1,113 מיליון דולר, ומשקפות עלייה כמותית של כ-7% אשר קוזזה על-ידי ירידת מחירים של כ-4% והשפעות שליליות של שערי החליפין. העלייה הכמותית לעומת הרבעון המקביל אשתקד נבעה מהתאוששות הביקוש באזורים רבים עקב שיפור ברמות המלאי בערוצי ההפצה, תוך שהחברה המשיכה לצמצם את המכירות של מוצרים בעלי שיעור רווח נמוך, מה שהוביל לעלייה כמותית במכירות זה הרבעון השני ברציפות. עם זאת, הישגים אלו קוזזו על-ידי מחירים נמוכים יותר כתוצאה מדפוסי רכישה בסמוך למועד הצריכה וסביבת ריבית גבוהה, לצד השפעות מטבע שליליות ופיחות הריאל הברזילאי בפרט.

תוצאות אלה הביאו להכנסות של כ-4,141 מיליון דולר בשנת 2024, ירידה של כ-11% (כ-8% במונחי מטבע מקומי), בעיקר בשל ירידת מחירים של כ-8% מהסיבות שצוינו לעיל, תוך שמירה על יציבות בכמויות הנמכרות.


 

אירופה, אפריקה והמזרח התיכון: המכירות ברבעון הרביעי של שנת 2024 היו ללא הבדל מהותי לעומת המכירות ברבעון המקביל בשנה הקודמת, כשהעלייה בכמויות קוזזה על-ידי ירידת המחירים. לאורך כל השנה, הלחץ על המחירים נותר גבוה, אך רמות המלאי בערוצי ההפצה התחילו להתייצב לאחר שנתיים בהן היו גבוהות. 

צפון אמריקה: 

מוצרים להגנת הצומח לשימושים שאינם חקלאיים: המכירות ברבעון הרביעי ובשנת 2024 עלו בכל פלחי השוק, ושיעורי הרווח נותרו גבוהים. העלייה בביקושים נבעה מגידול בהכנסה הפנויה.

בשוק החקלאי בארה"ב נרשמה עלייה כמותית במכירות שקוזזה בחלקה מלחץ על מחירים. בעוד רמות המלאי בערוצי ההפצה התייצבו, הריבית הגבוהה ומחירים הסחורות החקלאיות הנמוכים המשיכו לעודד דפוסי רכישה בסמוך למועד הצריכה.

בקנדה נרשמו תנאי גידול טובים במהלך השנה שהובילו לשימוש רב בקוטלי עשבים ופטריות. עם זאת, נרשם ביקוש חלש יותר לקוטלי חרקים כתוצאה מעונה חלשה של חרקים. 

אמריקה הלטינית: בברזיל, המכירות בשנת 2024 וברבעון הרביעי רשמו צמיחה איתנה בקוטלי פטריות וחרקים (מוצרים דוגמת Almada®, Blindado® ו-Magnum®), לעומת ירידה במכירות של קוטלי עשבים לא סלקטיביים. עם זאת, לחץ על המחירים וחולשת המטבע השפיעו לרעה על התוצאות. ביתר מדינות אמריקה הלטינית, המכירות ירדו בשנת 2024 וברבעון הרביעי לעומת התקופות המקבילות בשנת 2023, בעיקר כתוצאה מעלייה בתחרותיות ודפוסי רכישה בסמוך למועד הצריכה.

אסיה פסיפיק: המכירות ברבעון הרביעי ובשנת 2024 במדינות הפסיפיק (ללא סין) ירדו כתוצאה מלחץ על המחירים לאורך כל השנה לעומת הרבעון הרביעי ושנת 2023. ההייצע הגבוה של חומרים גנריים מסין תרם לירידות. המכירות בשנת 2024 הושפעו גם ממזג אוויר בלתי צפוי בהודו. עם זאת, נראה שהתמחור התייצב בכמה שווקים מרכזיים כמו אוסטרליה. כמו כן, רישוי מוצרים חדשים בהודו (Bazak®, Forpido®) וההשקה הרכה של Upturn® ברבעון הרביעי השפיעו לטובה.

בסין, המכירות ברבעון הרביעי עלו, כתוצאה בעיקר מעלייה כמותית במכירת החומרים הפעילים ותמחור גבוה יותר של מוצרי הביניים (non-ag business). הרבעון הרביעי אינו העונה למכירת פורמולציות ממותגות. מכירות החומרים הפעילים עלו עקב התאוששות הביקוש באזורים רבים בעולם, לצד שיפור בניהול לקוחות מפתח. מכירות מוצרי הביניים ירדו עקב הגבלות מקומיות שקוזזו חלקית על-ידי המחירים הגבוהים יותר. המכירות במהלך השנה המשיכו לשקף חולשה בביקוש ובמחירים. בתגובה לשווקים האיטיים, בעסק מכירת המוצרים הממותגים קידמו באופן פרואקטיבי מוצרים מבודלים ומוצרים בעלי רווחיות גבוהה, ואילו תחום מוצרי הביניים ביצע התאמות במכירות של מוצרים מסוימים בעלי רווחיות נמוכה, כששני התחומים השיגו שיפור באיכות הפעילות העסקית.

הרווח הגולמי המדווח ברבעון הרביעי עלה בכ-25% והסתכם בכ-274 מיליון דולר (כ-24.7% מהמכירות) לעומת כ-220 מיליון דולר (כ-19.4% מהמכירות) ברבעון המקביל בשנה הקודמת, ובשנת 2024 הסתכם בכ-946 מיליון דולר (כ-22.9% מהמכירות) לעומת כ-968 מיליון דולר (כ-20.8% מהמכירות) בשנת 2023.

התאמות לתוצאות המדווחות: הרווח הגולמי המתואם כולל סיווג מחדש של ירידת ערך המלאי, מיסים והיטלים, ואינו כולל עלויות הובלה מסוימות (המסווגות תחת הוצאות תפעוליות), וכן הפרשה הקשורה לניקוי ושיקום הקרקע ומי התהום במפעלי החברה השונים, בעיקר בישראל.

הרווח הגולמי המתואם ברבעון הרביעי עלה בכ-14% והסתכם בכ-280 מיליון דולר (כ-25.2% מהמכירות) לעומת כ-245 מיליון דולר (כ-21.5% מהמכירות) ברבעון המקביל בשנה הקודמת, ובשנת 2024 הסתכם בכ-1,061 מיליון דולר (כ-25.6% מהמכירות) לעומת כ-1,060 מיליון דולר (כ-22.7% מהמכירות) בשנת 2023.

החברה רשמה שיפור בשיעור הרווח הגולמי הן ברבעון הרביעי והן בתקופת השנה. השיפור משקף בעיקר את ההשפעה החיובית של עלויות נמוכות יותר ביחס למלאי חדש שנמכר, ושיפור במכירות של מוצרים בעלי רווחיות גבוהה יותר בעקבות המיקוד באיכות הפעילות העסקית. הרווח הגולמי עלה ברבעון הרביעי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד גם כתוצאה מגידול הכמויות שנמכרו, מגמה שהחלה ברבעון השלישי והתחזקה ברבעון הרביעי. השפעות חיוביות אלה מותנו כתוצאה מירידת מחירים והשפעה שלילית של שערי החליפין.

ההוצאות התפעוליות המדווחות ברבעון הרביעי וב-2024 הסתכמו בכ-320 מיליון דולר (כ-28.7% מהמכירות) וכ-991 מיליון דולר (23.9% מהמכירות), לעומת כ-247 מיליון דולר (כ-21.8% מהמכירות) וכ-906 מיליון דולר (כ-19.4% מהמכירות) בתקופות המקבילות בשנה הקודמת, בהתאמה.

התאמות לתוצאות המדווחות: ראו ההסבר לעניין ההתאמות לרווח הגולמי בגין עלויות הובלה מסוימות, מיסים והיטלים וירידת ערך מלאי.

במסגרת ההוצאות התפעוליות המדווחות, החברה רשמה סעיפים מסוימים, שאינם תפעוליים, בסך של כ-118 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2024 לעומת כ-49 מיליון דולר ברבעון הרביעי בשנה הקודמת, ובסך של כ-230 מיליון דולר בתקופת השנה לעומת כ-75 מיליון דולר בשנת 2023. סעיפים אלו כוללים בעיקר: (i) הוצאות הפחתה שלא במזומן בגין נכסים שנתקבלו מסינג'נטה במסגרת רכישת סינג'נטה על ידי כמצ'יינה בשנת 2017; (ii) הוצאות (נטו) המתייחסות להפחתה שאינה במזומן של נכסים בלתי מוחשיים, שנוצרו כחלק מעודפי עלות (PPA) קשורים לרכישות, ללא השפעה על ביצועיהן השוטפים של החברות שנרכשו; (iii) הוצאות המתייחסות לתביעות משפטיות; (iv) הוצאות הקשורות לארגון מחדש והוצאות בעבור ייעוץ במסגרת יישום תוכנית ההתייעלות; (v) ירידת ערך נכסים קבועים במסגרת שיפור היעילות התפעולית כחלק מתוכנית ההתייעלות; (vi) ירידת ערך רישויים ועדכון פחת על רישויים. לפרטים נוספים לעניין סעיפים אלו, שאינם תפעוליים, ראו בנספח להודעה שהתפרסמה באנגלית.

ההוצאות התפעוליות המתואמות ברבעון הרביעי של שנת 2024 ובתקופת השנה הסתכמו בכ-205 מיליון דולר (כ-18.4% מהמכירות) וכ-850 מיליון דולר (20.5% מהמכירות), לעומת כ-220 מיליון דולר (19.4% מהמכירות) וכ-918 מיליון דולר (19.7% מהמכירות) בתקופות המקבילות בשנה הקודמת, בהתאמה.

הירידה בהוצאות התפעוליות ברבעון הרביעי ובשנת 2024 נבעה מנקיטת צעדים לניהול הדוק של ההוצאות התפעולית, כולל פעולות שבוצעו במסגרת תוכנית ההתייעלות של החברה, מעלויות הובלה ולוגיסטיקה נמוכות יותר, וכן מהשפעה חיובית של שערי החליפין. 

הרווח התפעולי המדווח ברבעון הרביעי הסתכם בהפסד של כ-45 מיליון דולר (כ-4.1%- מהמכירות) לעומת הפסד של כ-27 מיליון דולר (כ-2.4%- מהמכירות) ברבעון המקביל בשנה הקודמת. בשנת 2024 הסתכם הפסד של כ-45 מיליון דולר (כ--1.1% מהמכירות) לעומת רווח של כ-62 מיליון דולר (כ-1.3% מהמכירות) בשנת 2023. 

הרווח התפעולי המתואם ברבעון הרביעי עלה בכ-208% לסך של כ-75 מיליון דולר (כ-6.7% מהמכירות) לעומת כ-24 מיליון דולר (כ-2.1% מהמכירות) ברבעון המקביל בשנה הקודמת, ובשנת 2024 עלה לסך של כ-212 מיליון דולר (כ-5.1% מהמכירות) לעומת 141 מיליון דולר (כ-3.0% מהמכירות) בשנת 2023. העלייה ברווח התפעולי ברבעון הרביעי ובשנת 2024 נובעת משילוב של עלייה ברווח הגולמי וירידה בהוצאות התפעוליות.

ה-EBITDA המדווח ברבעון הרביעי עלה בכ-36% לסך של כ-117 מיליון דולר (כ-10.5% מהמכירות) לעומת כ-86 מיליון דולר (כ-7.5% מהמכירות) ברבעון המקביל אשתקד, ובתקופת השנה הגיע לסך של כ-369 מיליון דולר (כ-8.9% מהמכירות) לעומת כ-400 מיליון דולר (כ-8.6% מהמכירות) בשנת 2023.

ה-EBITDA המתואם ברבעון הרביעי עלה בכ-45% לכ-137 מיליון דולר (12.3% מהמכירות) לעומת כ-95 מיליון דולר (כ-8.3% מהמכירות) ברבעון המקביל בשנה הקודמת, ובתקופת השנה עלה בכ-15% לכ-469 מיליון דולר (כ-11.3% מהמכירות) לעומת כ-407 מיליון דולר (כ-8.7% מהמכירות) בשנת 2023. 

הוצאות המימון המתואמות ברבעון הרביעי הסתכמו בכ-61 מיליון דולר ובתקופת השנה בכ-285 מיליון דולר, לעומת כ-89 מיליון דולר וכ-348 מיליון דולר בתקופות המקבילות בשנה הקודמת, בהתאמה.

הן ברבעון הרביעי של שנת 2024 והן בתקופת השנה, הוצאות המימון היו נמוכות יותר בעיקר בשל:  (i)השפעת מדד המחירים לצרכן הנמוך יותר, נטו; (ii) תשלומי ריבית נמוכים יותר על הלוואות בעקבות ירידה בהלוואות והתייעלות בניהול מזומנים בזכות התזרים החיובי שהושג, וכן, ביחס לתקופת השנה, תמהיל טוב יותר של הלוואות; (iii) ירידה בהוצאות בגין אופציות מכר (put) הקשורות לזכויות המיעוט בחברות בת. 

הוצאות המס המתואמות ברבעון הרביעי הסתכמו בכ-71 מיליון דולר ובתקופת השנה בכ-133 מיליון דולר, לעומת כ-36 מיליון דולר וכ-30 מיליון דולר בתקופות המקבילות בשנה הקודמת.

על אף שהחברה הגיעה להפסדים לפני מס, נרשמו הוצאות מס ברבעון הרביעי ובשנת 2024 בעיקר משום שההפסדים נוצרו ברובם בחברות בנות אשר שיעורי המס החלים עליהן נמוכים יותר באופן יחסי, כשחלקן לא יצרו נכסי מס נדחים בגין ההפסדים. מנגד, החברות הבנות שהניבו רווח היו כפופות לשיעורי מס גבוהים יותר. 

ברבעון הרביעי ובשנת 2024, החברה רשמה הוצאות מס בשל השפעה שאינה תזרימית של היחלשות הריאל הברזילאי, לעומת הכנסה ממיסים בעקבות התחזקות הריאל בתקופה המקבילה של 2023. 

ההפסד הנקי המדווח ברבעון הרביעי הסתכם בכ-149 מיליון דולר ובתקופת השנה בכ-407 מיליון דולר, לעומת כ-79 מיליון דולר וכ-225 מיליון דולר בתקופות המקבילות בשנה הקודמת, בהתאמה.

בצירוף השפעת ההוצאות החריגות האמורות לעיל, שאינן תפעוליות, ההפסד הנקי המתואם ברבעון הרביעי הסתכם בכ-58 מיליון דולר ובתקופת השנה בכ-206 מיליון דולר, לעומת כ-101 מיליון דולר וכ-236 מיליון דולר בתקופות המקבילות בשנה הקודמת, בהתאמה.

הון חוזר תפעולי: ההון החוזר ליום ה-31 בדצמבר 2024 עמד על כ-2,111 מיליון דולר לעומת כ-2,421 מיליון דולר ליום ה-31 בדצמבר 2023. הירידה בהון החוזר נבעה בעיקר מהירידה במלאי שברשות החברה, כולל מלאי תוצרת גמורה, מסך של כ-1,848 מיליון דולר בסוף 2023 לסך של כ-1,553 מיליון דולר בסוף 2024. הירידה במלאי נבעה מהמשך יישום נוהלי רכש קפדניים, שהתחיל בשנת 2023. עקב שיפור בתנאי התשלום לספקים בעקבות יישום מהלכים במסגרת תוכנית ההתייעלות של החברה, יתרת הספקים שמרה על יציבות והרכש נוהל באופן הדוק. הירידה ביתרת החובות משקפת את הגבייה האינטנסיבית והירידה במכירות.

תזרים מזומנים: תזרים מזומנים מפעילות שוטפת של כ-126 מיליון דולר וכ-528 מיליון דולר נוצר לחברה ברבעון הרביעי ובשנת 2024, לעומת תזרים של כ-293 מיליון דולר וכ-356 מיליון דולר שנוצר לחברה בתקופות המקבילות בשנה הקודמת, בהתאמה. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת היה נמוך יותר ברבעון הרביעי בעיקר בשל הירידה במכירות, לצד תשלומים חד-פעמיים הקשורים לתביעות. בתקופת השנה, על אף הירידה במכירות, תזרים המזומנים מפעילות שוטפת השתפר משמעותית כתוצאה המשך הקפדה על נוהלי רכש הדוקים, גבייה אינטנסיבית ושיפור בתנאי הספקים, אשר משקפים את הצעדים בהן נוקטת החברה במסגרת תוכנית ההתייעלות.

מזומנים נטו ששימשו לפעילות השקעה הסתכמו בכ-40 מיליון דולר ברבעון הרביעי ובכ-162 מיליון דולר בשנת 2024, לעומת כ-108 מיליון דולר וכ-339 מיליון דולר בתקופות המקבילות בשנה הקודמת, בהתאמה. הירידה במזומנים ששימשו לפעילות השקעה ברבעון הרביעי ובתקופת השנה משקפת תעדוף השקעות באתרי הייצור של החברה ואת ההחלטה להתמקד באופטימיזציה של סל המוצרים. ההפרש בתקופת השנה אף משקף את התמורה ממכירת נכס מקרקעין ברבעון השלישי של 2024 ואת התשלום בעבור רכישת AgriNova New Zealand ברבעון הראשון של 2023.

תזרים מזומנים חופשי של כ-38 מיליון דולר ושל כ-217 מיליון דולר נוצר לחברה ברבעון הרביעי ובשנת 2024, בהתאמה. זאת, בהשוואה לכ-130 מיליון דולר ברבעון הרביעי ו-147 מיליון דולר ששימשו את החברה בשנת 2023. משקפים את דינמיקת תזרים המזומנים התפעולי וההשקעה כאמור. 

 

x