החל מינואר 2025 וכמדי שנה, עודכן הרכב התצרוכת של משקי הבית שמהווה את הבסיס לסל משקלות של מדד המחירים לצרכן במחירי 2024. משקלים אלו מחליפים את המשקלים הקודמים שחושבו על סמך סקר הוצאות משק הבית לשנת 2021 במחירי 2022=100.
רקע על עדכון משקלות המדד
מדד המחירים לצרכן מחושב על סמך סל צריכה שמבוסס על הוצאות משקי הבית. עדכון הנתונים של הסל, משנה לשנה, מבוסס על סקר הוצאות משק הבית ומקורות נוספים, התאמות למחירים של 2024, וחלוקה לפי חמישוני הכנסה - תחתון, אמצעי ועליון.
הנתונים הותאמו בנוסף, לשינויים בדפוסי הצריכה בעקבות המלחמה. סעיפים מסוימים חוו שינויים משמעותיים, ולכן נדרש לעדכן את משקלותיהם. אם בתקופות קודמות סעיפים מסוימים היו דומיננטיים יותר (למשל, תחבורה או פנאי), כעת המשקל שלהם עשוי לרדת ולהשפיע במשקל שונה על המדד.
שינויים שנערכו במדד לשנת 2024
בשלב הראשון הוצאו מהמדד סעיפי הוצאה בודדים מן התצרוכת שאינם רלוונטיים לשנה זו.
בשלב השני נעשתה התאמה של נתוני סקר הוצאות משק הבית 2022 עבור סעיפים שחלו בהם שינויים ניכרים בדפוסי הצריכה בשל מלחמת חרבות ברזל' ולקבצים מינהליים נוספים.
בשלב השלישי הותאמו ההוצאות לתקופת הבסיס של המדד (ממוצע 2024), קרי: שינוי החמישונים.
הגורם המרכזי שמשפיע על חישוב המדד: השינוי בחמישונים
בהתאמות למחירים החדשים (על בסיס שנת 2024), החל מתחילת 2025, הגדרו מחדש החמישונים אשר למעשה קובעים את המשקל של כל קטגוריה במדד.
החמישון התחתון נקבע על שיעור של 13,709.92שקל.
החמישון האמצעי נקבע על שיעור של 18,060.64 שקל.
החמישון העליון נקבע על שיעור של 25,652.33 שקל.
עדכון זה קובע את הבסיס למדד, כך שהשפעות עליות מחירים שונות יתבטאו במדד באופן שונה בהתאם לחלקן היחסי בהוצאות של כל חמישון.
לצורך השוואה, סך ההוצאות הכלולות בסל המדד לשנת 2023 הסתכמו ב-10,799.1 שקל בחמישון התחתון, 15,529.3 שקל בחמישון האמצעי ו-23,682.4 שקל בחמישון העליון.
כיצד שינוי בסיס החמישונים משפיע על תוצאות המדד החודשי של הלמ"ס?
כל חמישון צורך מוצרים ושירותים בפרופורציות שונות, כאשר המשקלים של סעיפי ההוצאה במדד המחירים לצרכן מחושבים לפי סל ההוצאות המעודכן.
כאשר משקלים אלו משתנים - למשל, הוצאה גבוהה יותר על דיור ופחות על מזון, השפעת עליית מחירים בכל קטגוריה על המדד, משתנה בהתאם.
מאחר והמדד מבוסס על השוואת מחירי סל ההוצאות החודש לעומת החודש הקודם, אם במדד הקודם מחירי המזון השפיעו יותר בגלל משקל גבוה יותר של מזון, אבל כעת משקל המזון ירד, השפעת עליית מחירי המזון על המדד הכללי תהיה קטנה יותר.
לעומת זאת, אם משקל סעיף התחבורה גדל, אזי עלייה במחירי הדלק תשפיע יותר על המדד החדש בהשוואה למדד הישן.
דוגמה לקטגוריות שהשתנו במדד הנוכחי (2025): משקל הדיור במדד גדל בכל החמישונים. משקל התחבורה והתקשורת גדל מעט בחמישונים הגבוהים, משקל המזון (ללא ירקות ופירות) ירד בכל החמישונים.
המשמעות לכך היא שעל אף שמחירי המזון עלו בחודש פברואר ב-0.3%, המשקל של מחירי המזון ירד במדד, ובפועל המחירים עשויים אפילו להוריד את המדד.
מדד מחירי תקשורת עלה ב-0.7%, ומדד מחירי תחבורה עלה ב-0.1%. התייקרו במיוחד הדלק, ההטענה ושמנים לכלי רכב (1.4%) ונסיעה ברכבת (1.2%). מאחר ומשקל מחירי התחבורה והתקשורת גדל רק בחמישונים העליונים, העלייה הזו לא באה לידי ביטוי בעליית המדד כולו.