"המניות הבינוניות בשווייץ גונבות את ההצגה"

יוליוס בר: הבנק המרכזי בצ''''ילה ממשיך להקפיא את הריבית | טורקיה: תנודתיות נוספת באופק

 

 
יוליוס בר: המניות הבינוניות בשווייץ גונבות את ההצגה / תמונה: Dreamstimeיוליוס בר: המניות הבינוניות בשווייץ גונבות את ההצגה / תמונה: Dreamstime
 

כלכלני יוליוס בר
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
25/03/2025

שווייץ: המניות הבינוניות גונבות את ההצגה

המעבר למגזרים דפנסיביים, יחד עם הירידות האחרונות במניות טכנולוגיה, חיזקו את המומנטום במחירי המניות השווייצריות. בעוד שמניות שווייצריות גדולות מספקות יציבות דפנסיבית, מניות בינוניות שווייצריות מציעות הזדמנות מושכת אף יותר בהתחשב באופיין המחזורי ובשיפור בתחזית הצמיחה באירופה. בטווח הארוך, מניות בינוניות שווייצריות עקפו בעקביות גם את המניות הגלובליות וגם את המקבילות להן מקרב המניות הגדולות בשוק המקומי, מה שמדגיש את הפוטנציאל שלהן כנהנות העיקריות מהשינוי המתרחש בשוק.

לאחר שנת 2024 חלשה, המניות השווייצריות חזרו לעצמן באופן מרשים בתחילת 2025, יחד עם שווקי אירופיים נוספים. המעבר למגזרים דפנסיביים, יחד עם הירידות האחרונות במניות טכנולוגיה, חיזקו את המומנטום במחירי המניות השווייצריות, במיוחד לאור החשיפה הנמוכה של מדד הSMI למגזר הטכנולוגיה. למרות חשיפה של 32% מהכנסות של מדד הSMI לשוק האמריקאי (הגבוהה ביותר בין מדדי אירופה), נראה כי סיכוני הרווחים הנובעים מהאי-ודאות במדיניות בארה"ב נותרו מוגבלים. בנוסף, תוצאות חזקות ברבעון הרביעי חיזקו את האמון בשוק השווייצרי, והובילו לתיקוני רווח חיוביים. הקונצנזוס כעת צופה צמיחה של 9.7% ברווחים ב-2025 בהשוואה לשנה הקודמת, נתון שנמצא בקו אחד עם שוקי המניות במדינות המפותחות.

בעוד שמניות שווייצריות גדולות מספקות יציבות דפנסיבית, מניות בינוניות שווייצריות מציעות הזדמנות מושכת אף יותר בהתחשב באופיין המחזורי ובשיפור בתחזית הצמיחה באירופה, הנתמכת על ידי תמריץ פיסקלי נרחב. במצטבר, הן מייצרות כ-60% מהכנסותיהן באירופה הקונטיננטלית. לעומת מקבילותיהן באירופה ובארה"ב, חברות שווייצריות בינוניות שמרו על מאזנים חזקים יותר וסיפקו צמיחה גבוהה יותר ברווחים בעשור האחרון. התרבות המושרשת של חדשנות בשווייץ מטפחת סביבה דינמית המאפשרת לעסקים איכותיים לפרוח, מה שמוביל להחזרים יציבים עבור בעלי מניות. בטווח הארוך, מניות בינוניות שווייצריות עקפו בעקביות גם את המניות הגלובליות וגם את המקבילות להן מקרב המניות הגדולות בשוק המקומי, מה שמדגיש את הפוטנציאל שלהן כנהנות המרכזיות מהשינוי המתרחש בשוק.

מת'יו ראצ'תר, ראש מחקר אסטרטגיית מניות, יוליוס בר

 
צ׳ילה: הבנק המרכזי ממשיך להקפיא את הריבית בשל סיכוני אינפלציה

הבנק המרכזי של צ׳ילה הותיר את שיעור הריבית ללא שינוי בפעם השנייה ברציפות, בעקבות סיכוני אינפלציה מתמשכים. תמחור השוק מרמז כי הריבית תישאר על כנה עד אמצע 2025, כאשר ייתכן קיצוץ של עד 50 נקודות בסיס במחצית השנייה של השנה ככל שהאינפלציה תדעך. אנו מחזיקים בדירוג "החזק / איכות" לאג״ח ממשלתיות של צ׳ילה ובדירוג "עודף משקל" למניות צ׳יליאניות, הודות לצמיחה חזקה ברווחים, הערכות שווי אטרקטיביות וסיכוי למפנה פוליטי מאוחר יותר השנה.

בהחלטה פה-אחד, הבנק המרכזי של צ׳ילה שמר על שיעור הריבית ברמה של 5%, בהתאם לציפיות הקונצנזוס בשוק. קובעי המדיניות חזרו על גישתם הזהירה לנוכח לחצי האינפלציה המתמשכים, והודו כי האינפלציה ממשיכה להתאים לתחזיות הקודמות. עם זאת, הם הדגישו חשש מכך שציפיות האינפלציה לטווח הארוך נותרות מעוגנות מעל היעד של 3%. תמחור השוק הנוכחי מעיד כי שיעורי הריבית עשויים להיוותר ללא שינוי עד אמצע 2025, עם פוטנציאל לקיצוץ של עד 50 נקודות בסיס במחצית השנייה של השנה.

מבחינת פעילות כלכלית, צ׳ילה רשמה צמיחה חזקה מהצפוי ברבעון הרביעי של 2024, כאשר התמ"ג גדל ב-4.0% לעומת תחזיות של 3.7%. למרות שפעילות הכרייה והייצוא התמתנה לאחר ביצועים חזקים בתחילת 2024, הביקוש המקומי המשיך להתאושש בקצב יציב, זאת בשל צריכה פרטית איתנה, השקעות חזקות, וגידול אמיתי בשכר—מעל לממוצע ההיסטורי. מגמה זו צפויה להימשך גם ב-2025, על רקע תנאים פיננסיים מקלים ושיפור בתנאי הסחר.

מבחינת השקעה, אנו שומרים על דירוג "החזק / איכות" לאג"ח הריבוניות של צ׳ילה ומחדשים את ההמלצת ה "עודף משקל" למניות צ׳יליאניות. למרות שמדד המניות המקומי עלה ב-21.8% מתחילת השנה, הרבה מעבר לממוצע בשווקים המתעוררים (5.7%+), אנו רואים פוטנציאל לעליות נוספות, בהתחשב בצמיחה החזקה הצפויה ברווחים, הערכות שווי נמוכות יחסית, ורקע פוליטי מבטיח לקראת הבחירות לנשיאות בנובמבר. נראה כי מגמה פרו-שוקית הופכת לסבירה יותר, כפי שמשתקף מהצעתה האחרונה של המועמדת המובילה אוולין מתאי לקצץ את מס החברות מ-27% ל-18%.

ננאד דיניץ', חוקר אסטרטגיית מניות, יוליוס בר

 
טורקיה: תנודתיות נוספת באופק

טורקיה ממשיכה להתמודד עם אי שקט חברתי וטלטלה כלכלית בעקבות מעצרו של ראש עיריית איסטנבול והמועמד לנשיאות. הלירה מזנקת למרות התערבויות של הבנק המרכזי, המניות צנחו ב-17%, ותשואות האג"ח התרחבו. הבנק המרכזי נוקט צעדים לייצוב השוק, אך חששות בנוגע לשלטון החוק ולחזרה למדיניות מוניטרית לא שגרתית פוגעים באמון המשקיעים, בצמיחה ובתחזיות האינפלציה.

טורקיה ממשיכה להתמודד עם הפגנות בעקבות מעצרו וכליאתו של ראש עיריית איסטנבול, אקרם אימאמולו, חרף האיסור על הפגנות. אימאמולו נבחר להיות מועמד המפלגה הרפובליקנית העממית (CHP)  לנשיאות על ידי יותר מ-15 מיליון אזרחים, אם כי הסיכוי שיתאפשר לו להתמודד נמוך. הנכסים הטורקיים ממשיכים להיחלש, והלירה הטורקית מזנקת, למרות שהבנק המרכזי השתמש בכ-9 מיליארד דולר בניסיון לייצב את המטבע. מניות טורקיה איבדו 17% מאז יום שלישי האחרון (18 במרץ), בעוד שתשואות אג"ח ממשלתיות צמודות ללירה התרחבו ב-450 נקודות בסיס, והCDS (עלות ביטוח נגד חדלות פירעון) הגיעה לשיאים של אפריל אשתקד.

לפי דיווחים, הבנק המרכזי קיים ביום ראשון (23 במרץ) פגישה עם ראשי הבנקים כדי לדון בתנודתיות בשוק ובצעדים הבאים, והכריז על שורת צעדים למניעת תנודות חדות, כולל איסור על מכירות בחסר והקלה בתנאים לרכישות חוזרות של מניות. בשבוע שעבר העלה גם את ריבית הovernight ב-200 נקודות בסיס ל-46% בפגישה שלא תוכננה מראש, והצהיר כי ימשיך להדק את המדיניות המוניטרית במידת הצורך.

טורקיה עומדת כעת בנקודת מפנה, כאשר הבנק המרכזי נדרש לצעדים נחרצים כדי לייצב את השוק והמטבע, לשמר את אמינותו ועצמאותו ולהפחית את ההשפעות על האינפלציה. הפגיעה האחרונה בשלטון החוק, לצד חששות מהחזרה למדיניות לא שגרתית, מהווים סימן שלילי עבור משקיעים זרים ופוגעים בתחזיות הצמיחה של טורקיה, מה שישאיר את הנכסים הטורקיים תנודתיים.

אנו שומרים על המלצת "החזק/ספקולטיבי" כלפי אג"ח ממשלת טורקיה, ועל דירוג "משקל חסר" כלפי מניות טורקיה – דירוג אשר ייבחן מחדש בהתאם להתפתחויות.

אייריני צקרידו, אנליסטית אג"ח, יוליוס בר

ננאד דיניץ', מחקר אסטרטגיית מניות, יוליוס בר

x