אסטרטגיית מניות: הערכת הנזק
מדיניות הקצה של ממשל טראמפ בנוגע להטלת מכסים הובילה לנפילה החדה ביותר בשוקי המניות בארה"ב מאז מגפת הקורונה. עונת הדוחות הקרובה תספק רמזים ראשונים לגבי האופן שבו החברות מתכוונות להתמודד עם סביבת המסחר שהשתנתה באופן דרמטי. עם זאת, נראה כי הפגיעה המרכזית בשווקים תהיה דווקא דרך שחיקה במכפילי הערכת השווי. מנגד, ייתכן שכבר הגענו לשיא הדרמה החדשותית סביב המכסים, והשלב הבא צפוי לכלול מהלכים של מדינות בניסיון לנהל משא ומתן עם ארה"ב להפחתת חסמי הסחר. חוסר הוודאות במדיניות ימשיך ללוות את השווקים עוד חודשים קדימה, ותנודתיות גבוהה צפויה להישאר מאפיין בולט בשוקי המניות.
ההכרזה של הנשיא טראמפ על חבילת המכסים ב"יום השחרור" השיגה את מטרתה האסטרטגית – זעזוע והשפעה (shock-and-awe). הירידות בשוקי המניות היו בולטות במיוחד בארה"ב, שם איבד מדד S&P 500 כ-4.8% מערכו ביום אחד – מחיקה של כמעט 2.5 טריליון דולר משווי השוק. מדד הנאסד"ק, שמרוכז בעיקר בחברות טכנולוגיה, ירד ב-5.4%. ברמה הסקטוריאלית, המגזרים הדפנסיביים סיפקו ביצועי חסר נמוכים יותר והובלו על ידי סקטורים כמו מוצרי צריכה בסיסיים, תשתיות ובריאות. מנגד, סקטורים רגישים למחזור הכלכלי – כמו מוצרי צריכה בני קיימא, טכנולוגיה, ונפט וגז – היו בין המובילים בירידות, כאשר האחרון הושפע גם מהודעת אופ"ק על הרחבת תפוקת הנפט.
באירופה, הירידות היו מתונות יותר, עם ירידה של 2.6% במדד Stoxx Europe. גם כאן, המגזרים הדפנסיביים הפגינו ביצועים עודפים ביחס לשאר. לקראת פתיחת עונת הדוחות, החברות יתחילו לפרסם את הערכותיהן באשר לאופן שבו בכוונתן להתמודד עם המכסים החדשים – בין אם דרך העלאות מחירים, שינוי שרשראות אספקה, או קיצוץ בעלויות. עם זאת, האתגר המרכזי הוא ההשפעה בנטו על הביקוש. מעבר לסיכוני הירידה על תחזיות הרווח למניה, נראה כי מכפילי ההערכה יישארו בלחץ כל עוד תימשך אי הוודאות.
נכון לעכשיו, אנו ממשיכים להמליץ להימנע מהשקעה מוקדמת מדי בשוק שבירידה, במיוחד בארה"ב. כל תיקון חיובי קצר טווח במדדי המניות האמריקאיים מהווה הזדמנות למימושים, תוך הרחבת הפיזור הגיאוגרפי והסטת חלק מההחזקות לשווקים מחוץ לארה"ב, דוגמת אירופה וסין.
פיליפ לינהרדט, ראש מחלקת מחקר מניות, יוליוס בר
מדדי מנהלי הרכש (PMIs): סין שומרת על יציבות, גוש האירו זקוק לתמריץ פיסקלי נוכח עננת המכסים
נתוני מדדי מנהלי הרכש (PMIs) לחודש מרץ מציגים תמונה מעורבת ברמה הגלובלית: נתונים חיוביים מהמגזר התעשייתי בסין עומדים בניגוד לחולשה המתמשכת בגוש האירו. מדד השירותים בגוש האירו מציגים עמידות מסוימת עם תיקון קל כלפי מעל קריאת הפלאש, בעוד שמדד השירותים בבריטניה עודכן כלפי מטה. עם זאת, חשוב לציין שהנתונים הללו אינם משקפים עדיין את המציאות הכלכלית החדשה שנוצרה לאחר הכרזת המכסים של ממשל טראמפ ב-2 באפריל ("יום השחרור"), שהייתה חריפה מהצפוי עבור רוב המדינות. לאור זאת, אנו צופים גידול במכשולים חיצוניים, במיוחד עבור מגזרי התעשייה.
בארה"ב, מדד מנהלי הרכש של מגזר הייצור (ISM manufacturing PMI) לחודש מרץ ירד לרמה של 49.0 לעומת 50.3 בחודש הקודם – ירידה המצביעה על התכווצות מתונה. מנגד, מגזר השירותים ממשיך להפגין חוסן, עם עלייה לרמה בריאה של 55.9 לעומת 54.4 בפברואר.
בסין, שני מדדי הPMI למגזר הייצור עלו במתינות, ומעידים על התחזקות התנאים הכלכליים. נתון מעודד במיוחד הוא הצמיחה בתעסוקה לראשונה לאחר 18 חודשים רצופים של ירידה, מה שמסמן שינוי מגמה משמעותי. גם רכיב ההזמנות החדשות, שהוא המרכיב הגדול ביותר במדד, עלה ותומך בשיפור הכולל. מדדי השירותים בסין עלו אף הם מעט, על רקע התאוששות הביקושים המקומיים. זרימה מוגברת של עסקאות חדשות, אשר קיבלה חיזוק ממדיניות הממשלה, תרמה גם היא לשיפור.
בגוש האירו, מדד השירותים למרץ תוקן כלפי מעלה לרמה של 51.0, מעל רמת פברואר (50.6) וגם מעל קריאת הפלאש (50.4). תיקון זה העלה את מדד הPMI המשולב של גוש האירו לרמה הגבוהה ביותר מזה שבעה חודשים של 50.9 לעומת 50.2 בפברואר. על אף השיפור המתון, מגזר הייצור נותר חלש, עם קריאה סופית של 48.6, רמה המעידה על המשך ההתכווצות והאתגרים כלכליים. החולשה בנתוני התעשייה של גרמניה וצרפת נראתה כבר בקריאות המקדמיות, ואיטליה מצטרפת אליהן עם ירידה נוספת במדד הPMI לייצור לרמה של 46.6 במרץ לעומת 47.4 בפברואר – נתון המציין שנה שלמה של התכווצות רצופה במגזר זה. במקביל, מגזר השירותים באיטליה המשיך להפגין עמידות, אם כי בקצב מתון יותר, עם ירידה קלה במדד לרמה של 52.0 לעומת 53.0 בפברואר.
פער הביצועים בין שירותים יציבים לבין מגזר יצרני חלש נשמר ומאפיין את כלכלות גוש האירו הגדולות. יתרה מכך, הפסימיות הנוגעת להשפעת המכסים האמריקאיים צפויה להתגבר בעקבות הכרזת המכסים הדרמטית של טראמפ מה-2 באפריל. בהתחשב בכך שההשפעה השלילית על הסחר והתעשייה עלולה להיות חמורה מהצפוי, גוברת חשיבותה של מדיניות פיסקלית אקטיבית מצד ממשלות אירופה. יישום מהיר ונרחב של אמצעי תימרוץ תקציביים יהפוך כעת להכרחי על מנת לתמוך בהתאוששות כלכלית ולהפחית את הלחצים הנובעים מהשפעת המכסים.
יוליאן שרר, כלכלן, יוליוס בר
עתיד הבריאות: ענף התרופות חומק מהמכסים – בשלב זה
נראה כי לפחות לעת עתה, הבית הלבן בחר שלא לכלול מוצרי פארמה בגל הנרחב של מכסים שהוטלו לאחרונה. מבחינה השקעתית, החרגה זו מספקת רגע של הקלה זמנית לתעשיית הביו-פארמה שהביעה חששות מהאפשרות שמכסים יובילו לעלייה בעלויות הייצור ולשיבושים בשרשראות האספקה.
נכון לעכשיו, מוצרי פארמה יוחרגו מהמכסים הנרחבים שהוטלו על שותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב – מהלך המשפיע על יותר מ-60 מדינות, כולל חברות האיחוד האירופי, שווייץ וסין. לפי רשימת ההחרגות בצו הנשיאותי שנחתם על ידי הנשיא טראמפ, תרופות הן בין קבוצת מוצרים מצומצמת שלא תיכלל בשלב זה במסגרת המכסים ההדדיים הגבוהים יותר. החרגה זו נתפסת כהישג קטן עבור יצרניות התרופות, אשר פעלו מול מקבלי ההחלטות בבקשה להחרגת הענף מהמכסים – בשל החשש מעלויות ייצור גבוהות יותר ושיבושים אפשריים בשרשראות האספקה.
עם זאת, חשוב להדגיש כי נשיא ארה"ב הצהיר בעבר כי בקרוב יוטלו מכסים שיכוונו במיוחד לתעשיית התרופות. אף שמוצרי פארמה מוחרגים בדרך כלל ממכסים במסגרת הסכם של ארגון הסחר העולמי (WTO) עליו חתמה ארה"ב ב-1994, הענף נתון בשנים האחרונות למתקפות רטוריות מצד גורמים הדוגלים בפרוטקציוניזם בארה"ב.
כך למשל, בתגובה להצהרות של אלי לילי וג'ונסון אנד ג'ונסון על השקעות של עשרות מיליארדי דולרים בייצור תרופות בתוך גבולות ארה"ב, אמר הנשיא טראמפ כי "חברות התרופות עומדות לחזור בשאגה". בפועל, כמעט כל החברות הגדולות המייצרות תרופות חדשניות מחזיקות ביכולות ייצור מקומיות מספקות המאפשרות להן לספק את השוק האמריקאי מתוך שטחה של ארה"ב. זאת, בין היתר, בשל דרישות רגולטוריות של מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ורשויות פדרליות נוספות, המחייבות ייצור מקומי של מוצרים מסוימים כגון חיסונים, מוצרי דם, רדיו-פארמה ותרופות יתומות.
לעומת זאת, ההשפעה של מכסים, אם יוטלו, צפויה להיות משמעותית יותר על מחירי תרופות גנריות, אשר מיוצרות בעיקר באסיה. לפי נתוני הFDA, 90% מהמרשמים הניתנים בארה"ב הם לתרופות גנריות. פיטוריו הכפויים של פיטר מרקס, בכיר הFDA שהיה אחראי על תחום החיסונים, מדגישים את חוסר הוודאות שעדיין מאפיין את חברות הביוטכנולוגיה – ובעיקר את יצרניות החיסונים.
דמיאן נג, אנליסט מחקר "הדור הבא", יוליוס בר
הנפט חוטף מכת מחץ כפולה מטראמפ ואופ"ק
מחירי הנפט צונחים בחדות היום בעקבות "יום השחרור" של טראמפ וההודעה המפתיעה של אופ"ק על הגדלת תפוקה. אף שמדינות הנפט החלו רק החודש לשחרר בהדרגה את מגבלות הייצור שהחזיקו במשך שנים, הן כבר הכריזו על העלאת היצע מהירה יותר בחודש הבא. כאשר הביקוש לנפט כמעט ואינו צומח השנה, האפשרות של שוק עם עודף היצע הולכת ומתממשת. התחזית שלנו כי שוק הנפט צפוי לעבור לעודף היצע נראית ודאית.
טראמפ וארגון המדינות המייצאות נפט (אופ"ק) זעזוע ב3 באפריל את הקרקע עליה עומדים מחירי הנפט. מיד לאחר הכרזת המכסים של הממשל האמריקאי, שהייתה חמורה מהצפוי, פרסם אופ"ק ביום חמישי הודעה מפתיעה על הגדלת תפוקה מהירה מהצפוי. נזכיר כי מדינות אופ"ק ובעלות בריתן שמרו בשנים האחרונות על תפוקה ויצוא נמוכים באופן מלאכותי, והחלו רק החודש להחזיר את ההיצע לרמות רגילות באופן הדרגתי. כיום, רמת כושר הייצור הפנוי של מדינות הנפט חריגה ומייצגת כמעט 5% משוק הנפט העולמי, לעומת הממוצע ההיסטורי של כ-2.5%.
בינתיים, לאור הגידול באי-הוודאות הכלכלית בעקבות החרפת הסכסוך המסחרי מצד ארה"ב, המצב של שוק הנפט התדרדר ולא השתפר. עדכנו לאחרונה כלפי מטה את תחזיות הביקוש לנפט. בהקשר זה, ההודעה על הגדלת ההיצע בחודש הבא הגיעה בהפתעה, והצהרת אופ"ק הרשמית מעלה יותר שאלות מתשובות.
מדינות אופ"ק רבות הרחיבו את יכולות הייצור שלהן בשנים האחרונות ודחפו להקלה במגבלות, מה שנראה כהסבר הגיוני לתחילת הנורמליזציה ההדרגתית של ההיצע. בנוסף, מדינות הנפט נדרשות בשלב מסוים לחזור להיצע מלא, לאחר שדחו את סיום האסטרטגיה הזו מעבר למצופה (אסטרטגיה שהתבררה כפחות אפקטיבית מהציפיות). עם זאת, חסר הסבר ברור למפנה האחרון במדיניותן.
ייתכן שמדובר בניסיון של מדינות אופ"ק לנצל את ההאטה בענף הנפט הפצלים האמריקאי כדי לנגוס בנתח שוק עולמי. קידוחי נפט הפצלים נחלשים על רקע ירידת מחירי הנפט והתחזקות האינפלציה בארה"ב, דבר שסביר שיביא לקיפאון בתפוקה וביצוא מהשוק האמריקאי. עם זאת, הסבר זה נותר בגדר השערה מלומדת בלבד.
התחזית שלנו לשוק נפט העובר לעודף היצע נראית כעת ודאית. אנו שומרים על התחזית הנייטרלית אך מעריכים כי מחירי הנפט צפויים להגיע ליעדים שקבענו מוקדם מהצפוי.
נורברט רוקר, ראש תחום כלכלה ומחקר "הדור הבא", יוליוס בר