שוק האשראי נפתח לתחרות – עידן המונופול הבנקאי מתערער

הרפורמה החדשה שמובילים משרד האוצר ובנק ישראל מבקשת לערער את אחד ממוקדי הכוח החזקים ביותר במשק הישראלי – המונופול הבנקאי

 

 
יונתן ברנד ורן סיני, אולטרה פיננסים, צילום: אולטרה פיננסיםיונתן ברנד ורן סיני, אולטרה פיננסים, צילום: אולטרה פיננסים
 

יונתן ברנד, מנכ"ל אולטרה פיננסים; ורן סיני, כלכלן ראשי באולטרה פיננסים
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
08/04/2025

"הבנקים בישראל נהנים מתשואה להון מהגבוהות בעולם – הציבור פשוט לא מרגיש את זה בחשבון שלו."

כך נכתב בדוח הצוות לבחינת הגברת התחרות בשוק הבנקאי, שפורסם במרץ האחרון. ואכן, הרפורמה החדשה שמובילים משרד האוצר ובנק ישראל מבקשת לערער את אחד ממוקדי הכוח החזקים ביותר במשק הישראלי – המונופול הבנקאי. שנים של ריכוזיות, חוסר תחרות והיעדר אלטרנטיבות הביאו לכך שכמעט כל שקל שמבקש עסק קטן ללוות בישראל – עובר דרך הבנקים. הציבור, מצידו, משלם ריביות גבוהות על אשראי, מקבל ריביות נמוכות על חיסכון – וצופה מהצד כיצד הבנקים חוגגים רווחים.

נזכיר כי 92% מהאשראי לעסקים קטנים ובינוניים בישראל מגיע מהמערכת הבנקאית בלבד. זהו נתון מדאיג שממחיש את עומק הריכוזיות ואת היעדר האלטרנטיבות. ואכן, בבחינת התשואה להון של הבנקים בישראל, הצוות מצא כי היא מבין הגבוהות ב-OECD –  נתון שמעיד על רווחיות חריגה מהציבור, רווחיות שגדלה בשנים האחרונות הודות להרחבת המרווחים הפיננסיים, ולא כתוצאה מתחרות או שיפור בשירות.

הממצאים מצביעים על כשל שוק עמוק: עליית הריבית של בנק ישראל בתקופה האחרונה לא גולגלה לטובת החוסכים, אלא נוצלה על ידי הבנקים להגדלת המרווחים בינם לבין הציבור. התוצאה – הציבור משלם יותר, אך מקבל פחות. במיוחד מדובר באירוניה כאשר עליית ריבית, שאמורה לתגמל את החוסך, הופכת בפועל למנוע רווח של הבנק.

ניסיון העבר כבר מלמד שהבטחות לרפורמה לא תמיד מתממשות. עשור חלף מאז "מתווה שטרום", שהוביל להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים, אך לא חולל שינוי מהותי בתחרות. המתווה החדש מבקש לתקן את הכשלים ההם, ולבנות תשתית אמיתית לתחרות.

ההמלצות כוללות יצירת מסלול רישוי מדורג שיאפשר לשחקנים חוץ-בנקאיים להיכנס לשוק, תוך התאמת רגולציה להיקף פעילותם, הענקת גמישות במודל העסקי, ומתן אפשרות לגייס פיקדונות מהציבור – מבלי לעבור את כל תהליך הרישוי המכביד שמאפיין את הבנקים המסורתיים. אם יצליח, המתווה עשוי לשנות את כללי המשחק: להוזיל את עלויות המימון, לצמצם את המרווחים ולהעלות את הריבית על פיקדונות – כלי החיסכון המרכזי של משקי הבית בישראל.

אך לצד ההזדמנות קיים גם אתגר: חשש שחברות חוץ-בנקאיות יירתעו מהמהלך בשל עומס רגולטורי או חוסר וודאות. במצב כזה, תישמר הריכוזיות הקיימת, והציבור ימשיך לשלם את המחיר.

לכן, אנו סבורים כי המפתח טמון ביישום מאוזן, מדוד ואמיץ. התחרות היא אינטרס לאומי – לא רק כלכלי, אלא גם חברתי. שוק האשראי זקוק לשחקנים חדשים, אך השחקנים זקוקים לוודאות ומרחב פעולה. זהו רגע האמת. אם המדינה תיקח את ההזדמנות הזו ברצינות – ייתכן שבפעם הראשונה מזה עשורים, הציבור יתחיל לראות שינוי אמיתי. הגיע הזמן לשבור את הריכוזיות. הגיע הזמן לשוק פתוח באמת.

x