ההכרזה הדרמטית של טראמפ על תוכנית המכסים והשפעתה על ענף הנדל"ן

כ-7% מחומרי הגלם המשמשים לבנייה למגורים בארה"ב מיובאים מחו"ל. מבין היבוא, סין מהווה את המקור הגדול ביותר עם 27%. אחריה מקסיקו עם 11%, וקנדה עם 8%

 

 
תוכנית המכסים והשפעתה על ענף הנדל״ן / תמונה: Dreamstimeתוכנית המכסים והשפעתה על ענף הנדל״ן / תמונה: Dreamstime
 

מוטי קפלן
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
08/04/2025

טראמפ מטלטל את השווקים

עוד לפני שנתייחס לנדל"ן, אי אפשר שלא להתייחס לטלטלה בשווקים בעולם בעקבות פרסום תעריפי המכסים שפרסם נשיא ארה"ב.

ב-2 באפריל 2025, הנשיא דונלד טראמפ הכריז על שורת מכסים חדשים במסגרת מה שכינה "יום השחרור" ("Liberation Day") , ההכרזה כללה מכס בסיסי של 10% על כל היבוא לארצות הברית, בנוסף למכסים גבוהים יותר על כ-60 מדינות, בהתאם למה שהממשל הגדיר כ"פרקטיקות סחר לא הוגנות". להלן טבלה המציגה את שיעורי המכס שהוכרזו עבור מדינות נבחרות:
 

מדינה

 

מכס לאחר ההכרזה -

סין

 

54%

וייטנאם

 

46%

בנגלדש

 

37%

תאילנד

 

36%

טאיוואן

 

32%

אינדונזיה

 

32%

שווייץ

 

31%

דרום אפריקה

 

30%

פקיסטן

 

29%

הודו

 

26%

דרום קוריאה

 

25%

יפן

 

24%

האיחוד האירופי

 

20%


שיעורי המכס החדשים נכנסו לתוקף בשני שלבים:

1. מכס בסיסי של 10% על כל היבוא – החל מה-5 באפריל 2025.

2. מכסים ספציפיים למדינות – החל מה-9 באפריל 2025.

המדינות שהושפעו ביותר כוללות את סין, עם מכס מצטבר של 54% לאחר ההכרזה, ואת וייטנאם, עם מכס של 46%. אם רוצים להמחיש את  הגירעון השלילי מול סין, אלה הנתונים:

הגירעון מול סין: יצוא 148 מיליארד דולר, יבוא 427 מיליארד גרעון = 279 מיליארד דולר.

הצפי התייקרויות חומרי הגלם בארה"ב ובעולם   

כ-7% מחומרי הגלם המשמשים בבנייה למגורים בארה"ב מיובאים מחו"ל. מבין היבוא, סין מהווה את המקור הגדול ביותר עם 27%, אחריה מקסיקו עם 11%, וקנדה עם 8%.

חומרי גלם עיקריים המיובאים כוללים עץ, פלדה, אלומיניום, ומינרלים שונים.  לדוגמה, קנדה היא המקור העיקרי ליבוא עץ, בעוד שסין, מקסיקו, יפן ודרום קוריאה מספקות מגוון רחב של מוצרים, כולל אלקטרוניקה וחומרי בנייה. 

בנוסף, ארה"ב מייבאת מינרלים מסוימים שאינם זמינים בארה"ב  כגון חרסיות, זהב, הליום, גרוטאות ברזל ופלדה, עפרות ברזל, חול וחצץ תעשייתיים, סלניום, ועוד.

הטלת מכסים חדשים על יבוא חומרי בנייה, כגון מכסי "יום השחרור" שהטיל הנשיא טראמפ, צפויה להעלות את עלויות הבנייה בארה"ב.  לפי הערכות אנשי נדל"ן מכסים אלו עשויים להעלות את עלות בניית בתים חדשים, בכ-9,500 דולר בממוצע. 

הגירעון האדיר של ארה"ב כטריגר לתוכנית המכסים

ההכרזה עוררה תגובות חריפות בשווקים הגלובליים, וגרמה לירידות משמעותיות  בבורסות במדדים בארה"ב וברחבי העולם, כולל ישראל כמובן.

טראמפ  והתומכים  במכסים החדשים  מציינים בצדק, כי לפני ההכרזה, שיעורי המכס עבור רבות מהמדינות הללו היו נמוכים יותר או שלא היו קיימים כלל, בהתאם להסכמי סחר קודמים שגרמו לארה"ב להיות במאזן סחר שלילי מול אותם מדינות, והפסדים ניכרים. אך האם הצעד הקיצוני והמידי  של טראמפ הוא הנכון? על כך יש מחלוקת נוקבת.

 אין ספק שהנתונים המאוד ברורים אודות הגירעון המסחרי של ארצות הברית, המייצג את הפער בין היקף היבוא להיקף היצוא, ממשיך להיות נושא מרכזי בכלכלה האמריקאית. מדובר בפער אדיר לחובת ארה"ב, בשנת 2024  הגירעון המסחרי של ארה"ב עמד על כ-918.4 מיליארד דולר, עלייה של 133.5 מיליארד דולר מהשנה הקודמת!

וזה עוד לפני הגירעון הפדרלי של ארצות הברית שעמד בשנת 2024 על כ-1.8 טריליון דולר.

בשנת 2024, הגירעון בסחורות ושירותים עמד על 918.4 מיליארד דולר, עלייה של 133.5 מיליארד דולר מ- 784.9 מיליארד דולר ב-2023. היצוא עמד על 3,191.6 מיליארד דולר, עלייה של 119.8 מיליארד דולר משנת 2023. היבוא עמד על 4,110.0 מיליארד דולר, עלייה של 253.3 מיליארד דולר משנת 2023.
מצ"ב נתוני bea "הלשכה לניתוח כלכלי של ארה"ב" המקבילה  ללמ"ס בישראל, (היבוא לארה"ב מסומן בכתום, והיצוא מארה"ב בכחול).
 


(נתונים bea ארה"ב)


השפעת התוכנית על ענף הנדל"ן בישראל

הטלת המכסים החדשים הכוללים מכס בסיסי של 10% על כלל היבוא ומכס של 17% על מוצרים מישראל, עשויה להשפיע על ענף הבנייה בישראל במספר אופנים:

1. עליית מחירי חומרי הגלם בעולם  עלולים לגרום לעלייה במחירי חומרי גלם המיובאים מארה"ב, כמו עץ לבנייה, מערכות חשמל ואינסטלציה ועוד. זאת מכיוון שהספקים האמריקאים עשויים לגלגל את עלות המכסים על היבואנים הישראליים, מה שיוביל לעלייה בעלויות הבנייה. חומרי גלם מסין צפויים להתייקר במיוחד.

2. השפעה על ייצוא מוצרים לענף הבנייה- הייצוא הישראלי של מכונות וציוד רפואי לארה"ב, אשר עשוי לכלול טכנולוגיות המשמשות בענף הבנייה, עשוי להיפגע מהמכסים החדשים. הדבר עלול להשפיע על הכנסות החברות הישראליות ולצמצם את ההשקעות והפיתוח בענף. 

3. האטה בפעילות הכלכלית - החשש מהאטה כלכלית בעקבות המכסים עשוי להשפיע על היקף הפרויקטים החדשים בענף הבנייה, בשל ירידה בהשקעות ובביקוש. הדבר עלול להוביל לעלייה במחירי הביטוח על מבנים, כפי שנצפה בארה"ב. 

4. חיפוש אחר מקורות חלופיים- כדי להתמודד עם העלויות הגוברות, ייתכן שקבלנים ויזמים יחפשו ספקים חלופיים מחוץ לארה"ב, מה שעשוי לשנות את שרשראות האספקה ולהשפיע על זמינות ואיכות החומרים.

סיכום - המכסים החדשים שהטיל ממשל טראמפ עשויים להוביל לעלייה בעלויות הבנייה בישראל, להשפיע על ייצוא מוצרים לארה"ב, ולהאט את הפעילות בענף. 

בבנק ישראל  פסימיים במיוחד לגבי הייצוא לארה"ב בעקבות תוכנית המכסים, ומעריכים כי ייצוא הסחורות לארה"ב, המהווה כ-13% מסך ייצוא הסחורות והשירותים של ישראל, ייפגע משמעותית כתוצאה מהמכסים שהטיל הממשל האמריקאי, ובנוסף  שאר רכיבי הייצוא יושפעו  לרעה מהפגיעה בסחר העולמי.

מדד תשומות הבנייה שכבר זינק בינואר 25' ב- 2.6% מגיע לקצב שנתי של כ- 6%, עוד לפני ההשפעה של תוכנית המכסים והתיקרויות חומרי הגלם לבנייה הצפויות. המדד צפוי להמשיך ולעלות ולהשפיע על מחירי הדירות במיוחד אלו שנרכשו "על הנייר" ומועד האכלוס שלהן רחוק, כאשר הרוכשים יצטרכו לשלם את עליית מדד תשומות הבנייה.

כל זאת בנוסף לסנטימנט שלילי מחשש למיתון עולמי, שעשוי לגרום לדחיית החלטות לרכישת דירה בטווח הקרוב, ובמיוחד לאור העובדה ששוב הנגיד לא הוריד את הריבית.

x