רשות התחרות התערבה: פועלים ודיסקונט ישלמו 40 מיליון שקל כל אחד

סכומים אלו ישולמו במסגרת צווים מוסכמים עם הבנקים בפרשת נימה, בגין החזקה בזכויות מיעוט בנימה שעולה לכאורה כדי הסדר כובל. מדובר בסכום הגבוה ביותר שחברה בודדת הסכימה לשלם אי פעם במסגרת צו מוסכם, והוא נקבע בשים לב לכך שהבנקים מכרו את כל אחזקותיהם בנימה

 

 
בנק הפועלים ובנק דיסקונט / תמונות: Dreamstime, עיבוד: פאנדרבנק הפועלים ובנק דיסקונט / תמונות: Dreamstime, עיבוד: פאנדר
 

נטלי גרין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
09/04/2025

הממונה על התחרות מפרסמת היום (שלישי) טיוטות צווים מוסכמים עליהם חתמו בנק דיסקונט ובנק הפועלים, לפיהם כל בנק התחייב לשלם 40,000,000 ש"ח לאוצר המדינה.

מבדיקה שערכה הממונה עלה, לכאורה, כי נימה התחרתה בבנקים במתן שירותים מסוימים בתחום הבנקאות הקמעונאית (לדוגמה, ארנק דיגיטלי המאפשר ניהול חשבון; העברות כספים בינלאומיות; המרת מט"ח; כרטיס חיוב נטען המחובר לחשבון; והעברות P2P), וכי נימה תכננה להציע שירותים נוספים ולהרחיב את פעילותה לקהלים חדשים, באופן שיגביר את התחרות שלה בבנקים.

על רקע זה ועל רקע ריכוזיותו של תחום הבנקאות, החזקה של דיסקונט או הפועלים במניות מיעוט ובזכויות נלוות בנימה, וכן בזכות למינוי דירקטור, עלתה לכאורה כדי הסדר כובל אסור.

בעקבות הבדיקה הממונה סברה בין היתר שהזכויות שהוקנו לדיסקונט או להפועלים עלולות להשפיע על ההתנהלות התחרותית של נימה ושל הבנקים באופן שיקטין את התחרות בין נימה לבין הבנקים.

לאחר דין ודברים עם הבנקים המעורבים, ובשים לב לעובדה שזכויותיהם בנימה נמכרו כך שהמעשים שנבחנו אינם מתקיימים עוד, גובשו הצווים המוסכמים שפורסמו לעיון הציבור היום. 

הממונה טרם גיבשה עמדה סופית באשר לנקיטה בצעדי אכיפה כנגד נימה או בעלת השליטה בה.

הצווים המוסכמים האמורים מצטרפים לצו מוסכם נוסף אליו הגיעה רשות התחרות בתחום הפיננסים בעניינה של חברת הייפ מקבוצת כלל, במסגרתו תשלם הייפ סכום של 11 מיליון ש"ח. 

הייפ מעניקה, בין היתר, שירותי שער תשלום (Payment Gateway) בהם לתפיסת הרשות יש לה מעמד דומיננטי. מבדיקת הרשות עולה לכאורה כי במסגרת פעילותה, ולמרות בקשות הסולקים החדשים, עיכבה ומנעה הייפ את הזיהוי של סולקי כרטיסי חיוב חדשים שנכנסו לשוק במערכותיה, בין היתר, באמצעות הצבת תנאים בלתי סבירים לזיהוי אשר לא נדרשו מסולקים ותיקים. זיהוי כאמור חיוני לצורך פעילותם של הסולקים החדשים בשוק סליקת כרטיסי החיוב ולצורך מתן שירותים בפועל לבתי עסק. 

שוק הסליקה בישראל הוא שוק ריכוזי, הנשלט על ידי שלושה שחקנים עיקריים (ביניהם מקס שהיא חברה אחות של הייפ). 

כניסתם של הסולקים החדשים לשוק הסליקה התאפשרה, בין היתר בזכות מאמצים רגולטוריים משמעותיים שננקטו. לאור בדיקת הרשות, זיהתה הייפ את הסולקים החדשים במערכותיה ולאחר דין ודברים הסכימו הצדדים לסיים את ההליך בצו מוסכם.

מבנק הפועלים נמסר בתגובה: "הבנק הגיע להסכמות עם רשות התחרות בנוגע לצו מוסכם בקשר להשקעה של הבנק בחברת נימה.

"ההשקעה בנימה (כ-35 מיליון ₪) הייתה השקעה בחברת פינטק במהלך העסקים הרגיל של הבנק ובוצעה במסגרת מסלול הטבה מס' 43 של רשות החדשנות, שעודד השקעות של גופים מוסדיים ובנקים בתעשיית ההייטק הישראלית, כדי לחזק את תעשיית ההייטק. הבנק השקיע כ-20% בנימה, היה במעמד של בעל מניות מיעוט וקיבל זכויות מיעוט מקובלות. 

"לאחר פניית רשות התחרות, הבנק החליט למכור את אחזקותיו בנימה ולקדם הגעה לצו מוסכם כדי להגיע לסיום מהיר של הסוגיה. המכירה בוצעה במהלך שנת 2024.

"הצו המוסכם אינו כולל הודאה בחבותו של הבנק והושג על אף שהבנק סבור שפעולותיו היו על פי דין. כפי שעולה מהצו, רשות התחרות לא נדרשה לבדיקת פגיעה בתחרות בפועל".

x