
כולנו שקועים ביום יום ובתנועות קצרות הטווח של המדדים. לא כל יום הגיוני לעשות מעשה, ולעבור על הטווח הארוך. אבל, כאשר קורים אירועים יוצאי דופן, כמו שינוי יסודי בסדר הסחר הבינלאומי, וכוונה של החזרת הגלובליזציה אחורה, בהחלט מתאים הזמן לעשות ניתוח כזה. לפני הגרף עצמו, כמה מילים כלליות על חלקי יסודי בו:
ראשית, הגרף הוא גרף חודשי שבו כל נר מייצג פעילות של חודש מסחר שלם.
שנית, על גבי המחיר מושמים רק שני אינדיקטורים טכניים פשוטים מאוד וידועים מאוד: קווי מגמה, וסרגל Fibonacci. זה האחרון אמור לתת לנו הערכה לגבי המיקומים שבהם יש סיכוי סביר שתיקון יורד, או עולה, ייעצר. במקרה שלפנינו, יהיה זה תיקון יורד.
ושלישית, קביעת נקודת ההתחלה של הסרגל, עד השיא, כמובן קריטית לניתוח. וכאשר אנו עוסקים בטווח הארוך באמת, אין אלא לקבוע נקודת התחלה של המגמה החיובית רק במקום אחד: סיום המערכה השלילית של הסאב-פריים: מרץ-2009 (666). הגרף בתצוגה לוגריתמית.
אז הנה הגרף, שנעשה בעזרת TradingView:
אתחיל בציון כמה נקודות טכניות מעניינות מאוד, המתגלות מן הגרף ומן המפגש בין המחיר של המדד והאינדיקטורים עבורו. חשוב לזכור: אין כאן שום ציון של סיבות או הסברים אלא ציון עובדות שקרו בנקודות מסוימות במהלך ההיסטוריה של המדד. וזאת, מאז התחתית של 2009 ועד עכשיו. כמו כן, כאשר מדברים על רמת מחיר, הכוונה לאזור קרוב של פלוס-מינוס כמה נקודות מדד סביב אותה רמה. אין לצפות לדיוק "על הנקודה" למרות שאלו קורים לפעמים. וכך:
- הירידות האחרונות החלו בדיוק כאשר המדד הגיע לגבול העליון של התעלה הגדולה. תעלה שנוצרה על ידי חיבור השפל של 2009 (1), עם השפל של הקורונה (4), ומתיחה של קווים מקבילים עליון ופנימי.
- במשבר האירופי של 2011 (2), במשבר של ניסיון העלאת הריביות על ידי הפד שנכשל ב-2018 (3), ובנרמול הריביות של 2022 שהצליח (5), המדד עצר קרוב מאוד לקו המקביל הפנימי.
- כאשר שמים את סרגל ה-Fibonacci מהתחתית של 666, ועד השיא האחרון של 6147, אזורי סיום תיקון אפשרי של 38.2% (4053), 50% (3406), ו-78.60% (1838) הינם גם אזורי תמיכה היסטוריים חשובים מאוד.
- הירידות האחרונות נעצרו בינתיים (07-04) בשפל התוך יומי של 4835. דהיינו כ-18 נקודות מדד בלבד מן התיקון הראשון (23.6% - 4853).
מה כל זה אומר ומה הוא התסריט הטוב מול הגרוע ביותר?
ראשית, התגובה הנוכחית לרמת התיקון הראשונה אומרת שהשוק מתייחס לסרגל שלפנינו כאלמנט של תגובה במסחר. וזה מחזק מאוד את ההשערה האפשרית שלפנינו הסרגל ה"נכון". מהו זה? זהו הסרגל האומר לנו מהי המגמה המתוקנת כרגע. או, לפחות, זה אומר זאת בסבירות גבוהה יחסית.
שנית, למרות התחושה הקשה שיש לנו לגבי הירידות הנוכחיות, כל עוד הן בתחום שבין הגבול העליון וקו המגמה הפנימי, מקסימום הנזק נמצא כנקודה על קו הפנימי הזה. דהיינו באזור 4400-4600. שם, כפי שתיארתי לעיל, בשלושה מאורעות חמורים מאוד, הגיבו ועלו חזרה להמשך המגמה החיובית ההיסטורית הכוללת.
שלישית, במידה והקו הפנימי יישבר מטה, יעד התנועה יהיה רחוק יותר: השילוב של הגבול התחתון ורמת התיקון של 38.2% (4053).
לבסוף, רביעית, וכאן התסריט הגרוע ביותר שניתן להעלות על הדעת: במידה והגבול התחתון יישבר, המשבר הנוכחי יהיה בעיני השוק חמור מן הסאב-פריים ומן הקורונה, ויחייב הגעה די מהר לשלב הבא: שילוב ה-50% (3406) המהווה גם תמיכה חזקה.
אפסיק כאן כי כבר מובנת לכם המשמעות של אי עצירה במקום ההוא... כל הנאמר כאן אינה נבואה לגבי העתיד. הוא תצוגה של מפת דרכים של "מה שיכול לקרות אם" אירועים טכניים יקרו, כמו שבירת קוו מגמה, רמת תמיכה היסטורית או דינאמית. מתישהו, וזה כנראה גורל שלא ניתן לברוח ממנו, המגמה החיובית שבתעלה הגדולה הזו (ואולי המשכה בעתיד...) תתוקן באחוזים ניכרים של חצי או שני שליש. כמו מקרים בעבר. האם מעשי טראמפ יהוו את הטריגר לכך? בינתיים, זה לא נראה כך. אבל, מלחמות הסחר של שנות ה-30 של המאה הקודמת היו לגורמים מכריעים לשפל הכלכלי הגדול, ולמלחמת העולם השנייה. יחד ננצח ובגדול!
לידיעת הקוראים:
הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן– בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.
במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.
אנחנו עושים מאמצים גדולים לאתר בעלי זכויות בצילומים, סרטונים, גרפים, או כל חומר מתפרסם אחר. יצירות שבעל זכות היוצרים בהן אינו ידוע, לא אותר, או לא הושג נעשה לפי סעיף 27 (תיקון מס' 5) תשע"ט 2019 ל"חוק זכויות יוצרים". אם זיהיתם צילום, סרטון, גרף, ואתם חושבים שאתם בעלי הזכויות עליהם, יש לפנות ל [email protected] בכל מקרה והתוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך, מצאת שגיאה בכתבה או מאמר, או נתקלת בפרסומת לא ראויה? אנא דווח/י לנו לאימייל [email protected]