פאנל קרנות נאמנות היה הפאנל הראשון ב"כנס מהסרטים" של FUNDER נערך בהנחיית אודי אלוני, מייסד שותף ומנכ"ל FUNDER ומשה שלום, מומחה שווקים פיננסים ב-FUNDER, והשתתפו בו בכירים מבתי ההשקעות ומתעשיית הקרנות בישראל: אייל גורן, משנה למנכ"ל, IBI קרנות נאמנות ;אייל חיים, סמנכ"ל איילון קרנות נאמנות; בן מיטמינגר, סמנכ"ל שיווק מערך בנקים, מור בית השקעות; מלי לבייב, מנהלת שיווק קרנות גידור בנאמנות, סיגמא בית השקעות.
הפאנל עסק בקרנות נאמנות ובקרנות גידור בנאמנות - מכשירי השקעה לטווח קצר ובינוני. הפאנל המרתק עסק בקרנות הנאמנות - מכשירי השקעה לטווח קצר ובינוני - על סוגיהן השונים, על התגובות בשוק ההון בעת ירידות, ובאופן כללי. כל אחד מאנשי המקצוע המובילים בתחום שיתף את התובנות שלו.
את הפאנל פתח אודי אלוני בדברים הבאים: "פאנדר נולדה על בסיס הרכבי קרנות הנאמנות. זו הייתה ההתחלה. התחלנו עם מנוע חיפוש של הרכבים ובאותה תקופה אני זוכר שהקרן הכי פופולרית הייתה קרן 80/20 של מגדל, שאף אחד לא ידע מה יש בה.
“אני זוכר שהתדהמה הראשונה שלי הייתה שקרנות נאמנות מחזיקות בין 200 ל- 400 ניירות שונים. אני לתומי חשבתי שהפיזור יהיה בין 20 ל- 30 ניירות וזה פשוט היה משהו אחר לגמרי”.
אלוני ציין כי בזמן שבו FUNDER נוסדה, תעשיית קרנות הנאמנות בישראל הייתה בשווי של כ-100 מיליארד שקל. "היום יש כ-600 מיליארד שקלים בקרנות הנאמנות, וזה אחרי הירידות שהיו היום", הוא אמר והוסיף, "יש קרנות מסורתיות, יש קרנות מחקות, יש קרנות כספיות, והציבור הרחב מגלה בעצם את קרנות הנאמנות בשנתיים האחרונות בעזרת הקרנות הכספיות, ואנחנו רואים את ההתלהבות של הציבור מקרנות נאמנות, כשאנחנו בוחנים את נתוני הכניסות בעמודי הקרנות בלאתר FUNDER ורואים שישנם בין 600,000 ל- מיליון איש יוניקים בשנה. זו כמות אדירה של אנשים שבעצם בודקת את קרנות הנאמנות".
אייל גורן: "השקעות זה 99% פסיכולוגיה"
את השאלה הראשונה הפנה אלוני אל אייל גורן, משנה למנכ"ל, IBI קרנות נאמנות: יש פה הרבה שאלות אבל אתה יודע מה כולנו רוצים לדעת - מה יקרה היום בשוק?
גורן פתח את דבריו בכך ש"היום זה קל לדעת שיבואו ירידות, היום זה פשוט". לדבריו, המשקיעים בשוק ההון נוטים להיסחף אחרי הטווח הקצר, במיוחד כשיש ירידות, והם מושפעים, כי בסוף השקעות זה 99% פסיכולוגיה. "אנשים מתקשים להתמיד בהשקעות, וירידות גורמות לפחד. ב-DNA שלנו לברוח כשאנו חשים פחד. אבל בשוק ההון, זה לא בהכרח המצב", הוא הסביר.
גורן חידד ואמר ש"זה לא אומר שכשהשוק יורד צריך לקפוץ ראש, אבל צריך להסתכל על זה כך: אם האמנו שאתמול השווקים היוו מעניינים להשקעה, אז היום, בהנחה שמעבר לפאניקה הרגעית לא השתנה כלום, התמחור הופך ליותר נוח.
בנוגע לקרנות נאמנות, ציין גורן כי לא כל הכסף של הציבור הישראלי נמצא במניות, ולכן התקופות הללו יכולות להוות הזדמנות עבור קרנות אג"ח ממשלתיות וקרנות כספיות, שמגדרות את הסיכון ומשאירות את המשקיעים בעשייה חיובית".
לשאלה כיצד הגיבו הקרנות לפאניקה ולירידה של כמעט 4% בשוק המניות הוא השיב כי הקרנות המעורבות, כמו קרנות 80/20, ירדו ב-0.3% בממוצע בלבד. "המשקיעים צריכים לחשוב על טווח ההשקעה שלהם ולא להיסחף אחרי הירידות הקצרות".
הוא אף הסביר כי קרנות 90/10, שהן פופולריות במיוחד בישראל, מסייעות למעשה למשקיעים להתמודד עם ירידות שוק בקלות יחסית: "יותר קל לאנשים להתמודד במצבים שבהם הם לא רואים מניה אחת שירדה ב--4% ומניה אחת שעלתה ב-1%. כשהם רואים שאין ירידות לאורך זמן וויש תשואות חיוביות. זו הסיבה לכך שקרנות 90/10 הן מוצר 'פסיכולוגי' שמתאים בכל תקופה, אך בעיקר בתקופה כזו".
מלי לבייב: "קרנות גידור בנאמנות הן בשורה מאוד חזקה לציבור המשקיעים"
השאלה הבאה הופנתה אל מלי לבייב, מנהלת שיווק קרנות גידור בנאמנות, סיגמא בית השקעות: "את פה על תקן נציגת קרנות הגידור. בקרנות נאמנות יש כל שנה-שנתיים סוג חדש של קרנות: מחקות, מסורתיות, עוקבות אחרי בנקים, ועכשיו יש קרנות גידור בנאמנות. מה הסיפור שלהן?
מלי לבייב השיבה כי "קרנות גידור בנאמנות הן בשורה מאוד חזקה לציבור המשקיעים".
היא ציינה כי אחד היתרונות הגדולים של קרנות הגידור בנאמנות הוא שהן מאפשרות למשקיעים להתמיד בהשקעה, גם בתקופות של ירידות שוק. "בסוף הבשורה לציבור היא במוצר הזה. העובדה שהמשקיעים יכולים להיחשף סוף סוף לאסטרטגיות השקעה שהיו שמורות רק למשקיעים כשירים עתירי הון וכל זה עם הפיקוח והבקרה של הרשות לני"ע וזה שהמוצר הזה נסחר פעם בחודש זה יתרון משמעותי עבורו כי זה עוזר למשקיעים להתמיד בהשקעה דווקא בתקופות כאלה".
אייל חיים: "מה שיפה בקרנות נאמנות הוא שזה השוק הכי מפוקח והכי תחרותי שיש"
השאלה הבאה הופנתה אל אייל חיים, סמנכ"ל איילון קרנות נאמנות: איך אתם מסבירים את ההצלחה הגדולה של קרנות הוסטינג?
חיים הסביר את ההצלחה של קרנות ההוסטינג בכך שהן שעוזרות למנהלי קרנות קטנים יותר לנהל את תיקי ההשקעות שלהם במקביל להנחות רגולציה מחמירות. "היתרון של קרנות הוסטינג הוא שהן מאפשרות למנהלי השקעות להתמקד בניהול הקרן מבלי לדאוג להיבטים רגולטוריים", הוא אמר.
חיים ציין כי כיום יש יותר ויותר בתי השקעות קטנים שמתמקדים במנהלי השקעות מסוימים, והדבר מאפשר לכל אחד מהם למקסם את התשואה של קרן הספציפית שבה הוא מתמחה.
"למעשה אם אנו מדברים על איילון אז אנחנו השחקן הגדול ביותר ויש לנו רק בהוסטינג באירוח 30 בתי השקעות שונים, 170 קרנות נאמנות, 26 מיליארד ₪, אז זה בהחלט משהו מאוד רציני.
"לגבי היתרונות של זה, אני חושב שהיתרון של מנהל הוסטינג הוא שזה כל עולמו. יש לו 3-4 קרנות נאמנות והוא נותן את ה-100% שלו עבורן. לא שאנחנו לא נותנים זאת, אבל הוא ממוקד ובדרך כלל גם מתמחה בסוג מסוים של קרנות, יש הוסטינג שיותר חזק באג"ח בחו"ל, יש הוסטינג שיותר חזק בקונצרני בארץ ויש שיותר חזק במניות חו"ל, והם רציניים וטובים".
אייל חיים הוסיף וציין כי "מה שיפה בקרנות נאמנות הוא שזה השוק הכי מפוקח והכי תחרותי שיש. הכל שקוף והכול פתוח וזה היופי שלו".
בן מיטמינגר: "קרנות הגידור תיפקדו באופן יוצא מן הכלל"
השאלה שהופנתה אל בן מיטמינגר, סמנכ"ל שיווק מערך בנקים, מור בית השקעות, עסקה בקרנות גידור. "יש לכם קרן גידור בנאמנות מצליחה מאוד. איך אתה רואה את ההתייחסות של היועצים, של כל הסביבה הבנקאית, לקרן גידור, ומה בעצם היתרון המהותי שלה?
מיטמינגר פתח את דבריו ואמר: "לפני כן, אני אתחבר למה שאמר אייל. גם מור, שמנהלת היום מעל 140 מיליארדי שקלים, התחילה כגוף בהוסטינג, וזו בשורה. יכול מאוד להיות שיצמחו לנו עוד מתחרים רציניים פה מהעסק הזה".
על השאלה לגבי קרנות גידור בנאמנות השיב מיטמינגר כי "אם מסתכלים על חודש מרץ האחרון ורואים גיוסים של מעל 170 מיליון שקל לקטגוריה, כבר אי אפשר להתעלם מזה.
"הרשות לני"ע השיקה לפני שנתיים את קרנות הגידור בנאמנות לכלל המשקיעים - מוצר שהיה נגיש למשקיעים כשירים בלבד. לא פחות חשוב מכך, זה הטיימינג.
"אנחנו סיימנו חמש שנים עם שלל אירועים גיאופוליטיים פיננסיים בשווקים, עם תנודתיות חריגה מאוד, החל מהקורונה, דרך המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, אינפלציה, ריבית, ובהמשך כמובן אירועי 7 באוקטובר והמלחמה, ועכשיו המכסים של הנשיא טראמפ.
"בכל האירוע הזה, הבשורה האמיתית היא בעצם שיש מוצר שיודע לייצר תשואה גם בשווקים כאלה".
לדבריו של מיטמינגר, "אם אני לוקח קטגוריה של קרנות גידור בנאמנות ומחלק אותה לשתי אסכולות, יש אסכולה של Best Return שמכוונת להשיא את התשואה הגבוהה ביותר ומשתמשת באפשרות התשקיף הרחב להשיג זאת. ויש את האסכולה שעליה אנו נמנים, שלוקחת את המילה 'גידור' ושמה אותה בלב המוצר.
"בסוף המטרה העיקרית היא גידור. אם ניקח רק את השנתיים האחרונות, מאז שהקרנות האלה קיימות, היו פה שישה חודשי מבחן כשאפריל מסתמן כחודש מבחן נוסף, וקרנות הגידור תיפקדו באופן יוצא מן הכלל, ובמקרה הטוב עשו תשואה חיובית. זה מוצר שיודע לייצר תשואה בתנאי שוק כאלו וזה משהו שהיה חסר בתיקי המשקיעים".
"בשורה נוספת היא שהמשקיעים הכשירים מקבלים פה מוצר שקוף יותר ואולי גם מביאים איתם מנהלי קרנות גידור שעזבו את תעשיית הקרנות ועכשיו חוזרים בדלת האחורית, בשיתופי פעולה מבורכים באמצעות קרנות גידור בנאמנות".
אייל גורן: "קרנות כספיות - תחליף לנזילות ולפיקדונות"
שאלה בנושא הקרנות הכספיות הופנתה אל אייל גורן: אתה לא רואה זליגה מהכספיות למסורתיות?
גורן השיב שלא. "אני חייב לומר שמדי פעם יש כותרות בעיתונים ש'תם עידן הכספיות' וזה ממש לא נכון. הקרנות הכספיות הפכו להיות פעילות כמו מגזר חדש או חברה חדשה, בכל חברה, ומוצר שהוא לאו דווקא רלוונטי למי שמשקיע בקרן מנייתית או קרן אג"ח".
גורן מסביר בנוגע לקרנות הכספיות, כי מדובר במוצר שעבר ברובו לאנשים שמבינים שיש תחליף לנזילות ופיקדונות והוא יהיה רלוונטי כשהריבית תישאר 4.5 וגם ב-3% וב-1.5%. "הכספיות התחילו לצמוח בשנת 2022 כשהריבית הייתה 1.5, והכסף לא יעבור משם לקרנות 90/10. זה כסף שלא היה בשוק ההון והוא הגיע לשוק ההון. הרוב המוחלט מתאים לסגמנט הזה".
לגבי קרנות 90/10 וקרנוץ 80/20, ציין גורן כי הן תופסות פופולריות. "בעיקר כשנכנסים לתקופה שלא היינו בה הרבה שנים - ריבית גבוהה ללא צפי לירידה בשנים הקרובות ושוקי מניות תנודתיים, ורואים קורלציה הפוכה בין שוק האג"ח לשוק המניות".
לדבריו, "הדבר הזה מאיץ בדרך כלל את הצמיחה ואת הביטחון של אנשים במוצר הזה - קרנות 90/10 או 80/20, בדיוק כמו שהציבור מרגיש בנוח עם קופות גמל במסלול כללי או קרנות השתלמות במסלול כללי, כי גם הן מוצר פסיכולוגי שלא מראה בכל שורה כמה זה עלה וכמה ירד, וכל מניה אם היא ירדה או עלתה.
גורן סיכם את הנושא ואמר: "ככל שאתה רואה את השערים שלך כל יום, במהות לחלק מהלקוחות זה גורם להיות יותר דפנסיביים".
אלו היו עיקרי הדברים מפאנל מעמיק בנושא קרנות נאמנות.
צילום כל התמונות בכתבה: עמי ארליך.