איתן ויצמן, סמנכ״ל שיווק, הכשרה: "החוסך יכול לבחור בכל רגע נתון את הגוף שינהל לו את הכסף" פאנל פוליסות חיסכון, כנס FUNDER מהסרטים

איתן ויצמן, סמנכ״ל השיווק של חברת הכשרה, השתתף בפאנל פוליסות חיסכון בכנס מהסרטים של FUNDER, ובין היתר הסביר את יתרונות המוצר ואת האפשרויות השונות שמספקת הכשרה: "אתה יכול לנהל עד תשע אסטרטגיות שונות בתוך אותה פוליסת חיסכון. אתה יכול לבחור את מסלול ההשקעה שלך, ובכל רגע נתון לשנות מסלול וגוף השקעה, ואין אירוע מס כשאתה עובר"

 

 
מימין: אסף בנאי, איתן ויצמן, ואודי תייר / צילום: עמי ארליךמימין: אסף בנאי, איתן ויצמן, ואודי תייר / צילום: עמי ארליך
 

נטלי גרין
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
20/04/2025

פאנל פוליסות חיסכון בכנס מהסרטים של FUNDER, נערך בהנחיית אודי אלוני, מייסד שותף ומנכ"ל FUNDER, ודניאל דותן, עורכת אתר FUNDER ועורכת משנה מגזין FUNDER, ובהשתתפות: איתן ויצמן, סמנכ"ל שיווק, הכשרה ביטוח ופיננסים; אסף בנאי, מייסד ומנכ"ל משותף, פרופיט; ואודי תייר, מנכ"ל חברת ניהול תיקים של מיטב.

הפאנל עסק במוצר פוליסות החיסכון שתפס תאוצה בשנים האחרונות, סקר את המוצר ועסק ביתרונותיו וחסרונותיו לחוסכים.

אודי אלוני פתח את הפאנל במידע מעניין: "פוליסות חיסכון הפכו להיות מוצר השקעה פופולרי מאוד בשנים האחרונות. אני זוכר כשהתחלנו את פאנדר והיינו ממוקדים בקרנות נאמנות, פוליסות החיסכון היו בגדר 'הס מלהזכיר'. המוצר היה אז 'במחשכים' והגישה אליו הייתה סגורה אז לא היו לנו נתונים של המוצר. בהמשך, ככל שהיכרתי את תעשיית הגמל, הפנסיה והסוכנים, נחשפתי יותר ויותר לפוליסות החיסכון וגם ליתרונות שלהן והבנתי שיש כאן מוצר לגיטימי, רציני, ומפוקח, ומן הראוי להביאו לפרונט.

"בשנתיים האחרונות אנו עוקבים אחר הפוליסות הללו. היקף פוליסות החיסכון היום עומד על בין 100 ל- 150 מיליארדי שקלים. בפאנל הזה נשפוך אור על היתרונות והחסרונות של המוצר".

איתן ויצמן: "אפשר לבחור בין 24 מסלולי השקעה ברמות סיכון שונות ולעשות קומבינציה ביניהן"

את השאלה הראשונה הפנה אלוני לאיתן ויצמן, סמנכ"ל שיווק, הכשרה ביטוח ופיננסים:

דיברנו על יתרונות וחסרונות. מה היתרונות של פוליסות החיסכון?

איתן ויצמן השיב כי "פוליסת החיסכון היא בעצם כלי לניהול כסף נזיל, אבל לטווחים בינוניים. המוצר נזיל בכל זמן. זו פוליסה שאנו מנהלים בהכשרה ואנחנו מארחים בה 6 גופי השקעה מובילים בשוק: אלטשולר, מיטב, מור, ילין לפידות, אנליסט וכמובן הכשרה. החוסך יכול לבחור בכל רגע נתון את הגוף שינהל לו את הכסף. כמו כן, אפשר לבחור בין 24 מסלולי השקעה ברמות סיכון שונות ולעשות קומבינציה ביניהן".

ויצמן מסביר את היתרון בבחירת הגוף המנהל ואפשרות הקובינציות: "אתה יכול לנהל עד תשע אסטרטגיות שונות בתוך אותה פוליסת חיסכון,  והיא מאפשרת גם וגם. אתה יכול לבחור בגופים הגדולים שינהלו לך את הכסף, לבחור את מסלול ההשקעה שלך, וגם בכל רגע נתון אפשר לשנות מסלול וגוף השקעה, וזה לא עולה כסף. כל עוד הכסף יושב בתוך הפוליסה, אין אירוע מס כשאתה עובר".

אסף בנאי: פוליסת חיסכון מתנהלת כמו קופת גמל, אלא שהיא נזילה לכל דבר ועניין

השאלה הבאה של אלוני הופנתה לאסף בנאי, מייסד ומנכ"ל משותף, פרופיט: "מהי הפעילות חברת פרופיט, והאם תוכל להסביר מהי בדיוק פוליסת חיסכון?

אסף בנאי השיב כי "פרופיט היא סוכנות ביטוח ברישיון. בפועל, החברה כוללת כ-300 מתכננים פיננסיים והיא נחשבת למפיץ המוצרים הפיננסיים הגדול בישראל".

לגבי פוליסות החיסכון, לדבריו זה מוצר שהיה קיים מאז ומעולם. "תמיד הייתה אפשרות להקים פוליסה, וזו למעשה פוליסת פרט. התוכנית אינה מוכרת כקופת גמל ולכן עליה שום מגבלות והטבות מס בין זיכוי וניכוי".

אודי אלוני: שזה בעצם דומה מאוד לקרן נאמנות.

"זו קופת גמל נזילה", אמר בנאי. "ב-2004 רעננו את המוצר במנורה ונתנו לו את השם Top Finance. בהמשך פתחו עוד ועוד מסלולי השקעה בכל המוצרים. פוליסת חיסכון מתנהלת כמו קופת גמל, אלא שהיא נזילה לכל דבר ועניין. וזה מוצר נוח מאוד.

"נשאלתי מדוע הפוליסות יקרות – אני חושב שהמוצר מאוד זול ביחס לאלטרנטיבות, אם לוקחים מסלול כללי משלמים כ-0.7-0.9% - נסו למצוא מחיר כזה בקרן נאמנות".

לדבריו מדובר במוצר תחרותי ש'מנער את הענף'. "כמה שיותר שחקנים וגופים ינהלו אותו וככל שהתחרות תגדל, יהיה לחוסכים יותר טוב".

דניאל דותן הפנתה אף היא שאלה לבנאי: סוכני הביטוח הפכו בשנים האחרונות להיות 'יועצי השקעות'. אתה חווה את זה גם אצלכם בפרופיט? אתם מעשירים את סוכני הביטוח בידע בעקבות זאת?

בנאי השיב כי פרופיט שונה מעט בהתנהלות שלה. "רוב האנשים אצלנו הם יועצי השקעות שהוכשרו להיות מתכננים פיננסיים. זהו לא מוצר שהוא מוכר רגולטורית, ואולי הגיע הזמן לכך. סוכנות פרופיט  לא דומה לסוכנות ביטוח בשום צורה - אנחנו לא מוכרים ביטוחים. אנחנו מאוד 'מונחי פיננסיים', וכולם אצלנו באים מהתעשייה הפיננסית המובהקת".

אודי תייר: "רואים צמיחה מחודש לחודש"

את השאלה הבאה הפנתה דניאל לאודי תייר, מנכ"ל חברת ניהול תיקים של מיטב.

ועדת הארביטראז' לצמצום פערים רגולטוריים במכשירי החיסכון - קרנות נאמנות, פוליסות חיסכון וקופות גמל להשקעה - המליצה על חשבון השקעות אחד שדרכו יבוצעו ההשקעות בכל אחד מהמכשירים, וקבעה שיש לבטל את הבדלי המיסוי וההפצה בין המכשירים. מהם לדעתך היתרונות בכך?

אודי תייר השיב: "אני לא יודע מה יקרה עם המלצות הוועדה, אבל בסוף, כל דבר שמעיר את השיח הציבורי על כסף פנוי, הוא טוב בעיניי. בעבר חששנו משינויים וגם מהרפורמות הקודמות, לדוגמה הרפורמה של המסלקה הפנסיונית - רבים חששו שזה יהיה מסובך ושלא יצליחו להחתים לקוחות לפני ואחרי - ובסוף זה עשה טוב. הרפורמה הביאה לשקיפות, והמתכנן הפיננסי מגיע עם הרבה יותר מידע לפגישה והוא הרבה יותר מוכן.

"כל דבר שמעיר את השיח הציבורי הוא נכון. אפיק ההשקעה הכי פופולרי בישראל היום הוא לא ניהול תיקים, לא פוליסות חיסכון ולא קופות גמל, הוא כסף שלא עושה כלום. וכל מה שיגרום לאנשים להוציא משם את הכסף, הוא טוב".

אודי אלוני: אתה מנכ"ל חברת ניהול תיקים. מדוע המוצר הזה פחות נפוץ היום כמו קרנות נאמנות, גמל להשקעה או פוליסת חיסכון? 

אודי תייר השיב: "זה חוזר לשאלה הקודמת. מתכנן פיננסי שיושב עם לקוח צריך לזהות מה הכאב מבחינתו,  ומהי הנקודה שתגרום לו לקחת החלטה ולהשקיע אל הכסף במוצר שמתאים לו. יש את המוצרים הסטנדרטיים, אם זה גמל להשקעה, שם יש הטבות המס שעדיפות ללקוח אבל יש תקרות מסוימות, וזה לא מספיק לכל הכסף הפנוי. יש מוצר מצוין, פוליסת חיסכון שאנחנו בניהול תיקים חלק משמעותי ממנו תחת הפלטפורמה המצוינת של הכשרה, ואנו מנהלים מספר מסלולים בהצלחה רבה ומובילים בכל טווחי ההשקעה במסלול הכללי והמנייתי. 

"אפשר לראות את התשואות - תוכלו אחר כך להיכנס לראות באפליקציה".

אסף בנאי: "בהחלט מאשר את נושא התשואות".

אודי תייר: "זה חלון ראווה שאין לבתי השקעות ולחברות ניהול תיקים במוצר שנקרא פוליסת חיסכון, שהוא לא בדיוק 'פוליסה' אלא אפיק נוסף להשקעה, בדומה לקופת גמל ועם הטבות מס שונות. 

"בניהול תיקים, יש הרבה מאוד לקוחות שרוצים את הכסף בבנק ולא רוצים להוציא את הכסף מהחשבון מאלף ואחת סיבות, התחייבויות, משכנתאות, נוחיות וכו'. בניהול תיקים אתה רואה את הכסף בחשבון שלך, אתה רואה מה אנחנו קונים או מוכרים. והכול שקוף מבחינתך והכסף נשאר בחשבון הבנק של הלקוח.

"בנוסף, זה הפתרון הכי טוב לחברות שצוברות מזומן, המון חברות לא עושות כלום עם הכסף שיושב בעו"ש וזה צריך להיות חלק מניהול העסק! במיטב ניהול תיקים אנחנו בהחלט רואים צמיחה מחודש לחודש, גם אצל לקוחות פרטיים וגם בחברות, ואנחנו חברת ניהול התיקים הגדולה בישראל בזכות המוניטין המצוין שרכשנו בתחום לאורך זמן".

איתן ויצמן: "מילות המפתח הן פיזור סיכונים"

את השאלה הבאה הפנתה דותן לאיתן ויצמן: "יש לי שאלה שמתחברת למה שקורה עכשיו עם טראמפ, המכסים והשווקים שנופלים בארה"ב וכתוצאה מזה גם בישראל: יש מסלולים שונים בפוליסות החיסכון, יש מסלולים שצמודים למניות, בהכשרה יש 24 מסלולי השקעות לטעמים שונים, לפי בחירה, מה היתרון למי שמחפש ראש שקט ופחות זעזועים בתקופה הזו?

ויצמן השיב: "את כדור הבדולח כמעט כולנו שמנו בצד וקשה לחזות. להערכתנו יש קצת יותר ממיליארד שקל במסלולים האלה, לא הרבה יחסית. מרבית השוק בסוף הולך למסלולים הכלליים".

מה היית ממליץ לעשות היום?

ויצמן הדגיש כי מילות המפתח הן "פיזור סיכונים". "בבסט אינווסט אתה יכול לבחור בהתאם לטעמך. יש מסלולים סולידיים בלי הרבה תנודתיות ועם השקעות אלטרנטיביות, ויש פתרונות למי שמחפש היום את היציבות – יש מסלול אשראי, ואג"ח שעשה 6% בשנה האחרונה".

ויצמן הוסיף ואומר כי "היתרון הגדול בפוליסת החיסכון הוא שהיא מאפשרת לעשות שינויים - אפשר לשנות את המסלול ואת גוף ההשקעה בקלות דרך האפליקציה באזור האישי - זה נגיש וקל. הלקוח יכול לעשות את זה בעצמו, ולקבל ייעוץ מהמשווק הפיננסי".

ולא משלמים מס במעבר בין מסלול למסלול?

ויצמן: "בבסט אינווסט זה מנוהל כמו חשבון סגור ולכן אין תשלום מס במעבר בין מסלולים. זה יתרון של בסט אינווסט על פני חלופות אחרות".

אסף בנאי: "תשואה גבוהה לאורך הזמן - 5-6% בממוצע רב-שנתי"

אודי הפנה את השאלה הבאה לאסף בנאי: הטרנד החדש, חברות ביטוח שמביאות לארץ גופים בינלאומיים גדולים כמו בלקרוק, פידליטי, וסטייט סטריט שינהלו פוליסות חיסכון – מה דעתך על כך?

בנאי השיב כי כל החברות שפתחו את המוצרים לניהול הגופים הבינלאומיים עשו זאת בגלל שלא היו להם תשואות טובות, וזו אבן שואבת. גם הכשרה פתחו את בסט אינווסט עם מנהלי השקעות אחרים, ולהכשרה באותה תקופה לא היו תשואות טובות, כך שיצא מזה הרבה טוב.

"מה שחשוב לי לומר, שאני חסיד של מסלולים כלליים ולא כל מיני הרפתקאות כאלו ואחרות, מהטעם הפשוט – אני יודע שההחלטות של אנשים משתבשות כתוצאה משלושה גורמים: אגו, פחד, ותאווה. התאווה שיש לך כשהשוק עולה, מטשטשת אותך. הפחד מביא להיסטריה במצבים כמו עכשיו עם המכסים, לפני זה המלחמה, ולפני כן, הקורונה. האגו מביא אותך לחשוב ששום דבר מהדברים שמשפיעים על השוק לא ייגע בך. בסוף הדברים האלו גורמים למשקיע להיכנס בשיא ולצאת בתחתית, ככה תמיד זה קורה".

בנאי ציין כי מסלול כללי נותן את התוצאה הכי טובה - מייצר חיים פשוטים, ותשואה גבוהה לאורך הזמן - 5-6% בממוצע רב-שנתי.

אודי תייר: "כל פעולה נעשית בחשבון של הלקוח. זה מייצר יתרון בתקופות שבהן יש פחות נזילות"

השאלה הבאה הופנתה לאודי תייר: "אתם מנהלים את ההשקעות בפוליסות חיסכון מיטב, בהכשרה, מה ההבדל בין תיק השקעות מנוהל על ידי מישהו פרטי לבין פוליסות חיסכון?

לדברי תייר, בהיבט העניין הטכני - קנייה ומכירה -  זה די דומה לקנייה ומכירה של מניות ואג"ח.

אבל בפוליסות יש לכם אפשרות לנכסים לא סחירים.

אודי תייר: "המסלול היחיד עם נכסים לא סחירים בהכשרה הוא של הכשרה בעצמם. לכל שאר החברות יש מסלולים סחירים בלבד.

"מבחינת העניין הטכני של הניהול, אין הבדל משמעותי בהיבט של קנייה או מכירה של איגרות חוב ומניות. ההבדל העיקרי הוא שחשבון בפוליסת חיסכון, בדומה לקופת גמל או קרן השתלמות, מנוהל בחשבון כללי של כלל העמיתים עם מסלולים מובנים כמו כללי או מנייתי, ובניהול תיקים, הכסף מנוהל בחשבון על שם הלקוח וכל פעולה נעשת בחשבון פרטי על שמו בבנק או במיטב טרייד.

"בניהול תיקים יש לנו גמישות יותר מהירה בתגובה, במיוחד בתקופה תנודתית כמו שאנו חווים כעת, ולא כל קנייה או מכירה צריכה להיות רוחבית. המוצר אישי יותר, וניתן לבנות ללקוח מדיניות השקעה גמישה יותר שמתאימה לו ספציפית, למשל תיקי מט"ח או תיקי אג"ח, תיקי אג"ח לפידיון ועוד. כפי שציינתי קודם, יש הבדל מיסוי בין המוצרים".

אלו היו עיקרי הדברים מפאנל מעמיק בנושא פוליסות החיסכון.

צילום כל התמונות בכתבה: עמי ארליך.

 

 

x