ד"ר לוקה בינדלי, ראש תחום אסטרטגיית השקעות בלומברד אודייר, וביל פאפאדסיק, אסטרטג מאקרו בכיר בבנק פרסמו סקירה על המכסים שמטילה ארה"ב. לדבריהם, אם שיחות הסחר יובילו בסופו של דבר להפחתת מכסים – כפי שאנו מעריכים – הכלכלה האמריקאית עשויה להימנע ממיתון ממושך. תרחיש הבסיס שלנו צופה צמיחה של 1.2% בתוצר הריאלי בשנת 2025, עם התאוששות אפשרית כבר החל מהרבעון השלישי, ככל שהאווירה הכללית תתייצב. עם זאת, אם תחושת אי-הוודאות תימשך, עלול להיפגע אמונם של הצרכנים, שוק העבודה עשוי להיחלש והצמיחה תתמתן בהתאם.
האירועים האחרונים מלמדים על עלייה חדה ברמות המתח בשווקים. המשקיעים עוקבים מקרוב אחר התשואות על אג"ח ממשלתיות של ארה"ב, ובעיקר אחר הקצה הארוך של העקומה – אג"ח ל-10 ול-30 שנה. בדרך כלל, תקופות של חוסר ודאות מובילות לירידות בשוקי המניות ולביקוש מוגבר לנכסי מקלט כמו הדולר, דבר שמחזק את המטבע ומוריד את התשואות. אך הפעם המגמה הפוכה: התשואות הארוכות עלו בקצב מהיר יותר מהקצרות, כאשר התשואה ל-10 שנים טיפסה ב-60 נקודות בסיס לכמעט 4.6%, והתשואה לשנתיים עלתה ביותר מ-20 נקודות ל-3.93%. במקביל, הדולר נחלש ביותר מ-3% מול סל המטבעות DXY , והזהב זינק בכ-10%.
להערכתנו, ההתפתחויות הללו נובעות הן מגורמים פיננסיים והן מגורמים מקרו-כלכליים. עליית התלילות בעקומת התשואות משקפת, בין היתר, חוסר ודאות גובר סביב מימון החוב הממשלתי והיקפי ההנפקות שנדרשות למימון המדיניות החדשה – מה שמוביל לדרישה לפרמיית סיכון גבוהה יותר מצד המשקיעים. במקביל, ההידרדרות ביחסים הכלכליים והמסחריים עם ארה"ב, על רקע כלכלה עולמית מגוונת יותר, עשויה להוביל מדינות רבות לבחון מחדש את אסטרטגיית ניהול יתרות המט"ח שלהן ולהפחית את חשיפתן לדולר. מהלך כזה עלול לכלול גם מכירה של אג"ח ממשלת ארה"ב על ידי מוסדות זרים, ולהסביר את חולשת הדולר. כך למשל, סין צמצמה את אחזקות האג"ח האמריקאיות שלה בינואר 2025 ל-760.8 מיליארד דולר בלבד – כמחצית מהשיא שנרשם בשנת 2013 – תוך שהיא מגדילה את יתרות הזהב שבידיה. בנוסף, משקיעים שהחזיקו פוזיציות ארוכות באג"ח נאלצו ככל הנראה לממשן, מה שתרם לעלייה החדה בתשואות בטווח הקצר.
הלחץ על התשואות צפוי לדעוך בהמשך הדרך, אף שייתכנו תנודות נוספות בטווח הקצר על רקע תנאי נזילות ומדיניות לא ברורה. תוצאות מכרזים אחרונים של אג"ח ממשלתיות מצביעות על ביקושים גבוהים מצד משקיעים – כולל משקיעים זרים – נתון שמעיד על כך שאין מגמה של נטישת השוק האמריקאי. גם פירוק פוזיציות עבר תורם כעת לייצוב התשואות, וייתכן שיסייע גם לדולר לשוב למסלולו לאחר הירידה החדה.
אם בכל זאת המתח יימשך, וירידות הדולר יתלוו לעלייה חדה נוספת בתשואות, שוקי ההון עלולים להיקלע לסיכון ממשי – דבר שעלול להכביד משמעותית על הכלכלה הריאלית, דרך הידוק התנאים הפיננסיים והגברת הסיכונים לצמיחה. במקרה כזה, לבנק הפדרלי יש כלים להתערבות נקודתית בשוק – גם מבלי להוריד את הריבית, מהלך שעלול להתפרש כמוקדם מדי בסביבה שבה המכסים מגבירים את לחצי האינפלציה לטווח הארוך.
לנוכח התמונה הנוכחית, אנו רואים את הלחצים על הדולר ועל תשואות האג"ח כזמניים. שמירה על גישה ניטרלית לסיכון בתיקי ההשקעות היא המהלך המתבקש בעת הזו, תוך המשך היצמדות לחשיפה מנייתית ואג"חית בהתאם למדדים האסטרטגיים. זהו אינו הזמן לצמצם חשיפה – מהלך שעשוי להנציח הפסדים. אנו שומרים על העדפה לאג"ח גלובליות בדירוג גבוה, הן ריבוניות והן קונצרניות, וממשיכים להחזיק בהן ביתר.
גם מבחינת מטבעות, אנו שומרים על גישה חיובית כלפי הפרנק השווייצרי והין היפני, שצפויים להציג ביצועים טובים מול יתר המטבעות המפותחים – כולל הדולר – ומספקים גידור חשוב לתיק בתקופה של תנודתיות. הזהב, יותר מתמיד, ממשיך להיות נכס אסטרטגי חיוני לגיוון תיקי השקעות. תנודתיות השווקים עשויה להימשך בטווח הקרוב – אך גם ליצור הזדמנויות למיקוד מחדש של אסטרטגיות השקעה בעתיד.