סקירת כלכלני דויטשה בנק לשבוע של ה-12.5
השווקים סיימו את השבוע שעבר במגמה חיובית יחסית, ללא תגובה חריפה להצהרת יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, בנוגע להחלטת ה-FOMC (הוועדה הפדרלית לשוק פתוח) להותיר את הריבית ללא שינוי. חששותיו של פאוול בנוגע לאי-ודאות, צמיחה ואינפלציה, גברו על ידי תקוות השוק להפחתת מכסים אפשרית, למשל בעקבות השיחות בין ארה"ב לסין שמתקיימות בשוויץ. גם נתוני הייצוא החלשים מסין בסוף השבוע לא הצליחו להעיב על המגמה החיובית.
שבוע מורכב יותר לפנינו
השבוע עשוי להיות מורכב יותר. סנטימנט השוק צפוי להמשיך ולהיות תלוי מאוד בהתקדמות השיחות בין ארה"ב לסין – חוסר התקדמות בנושא ייתפס כגורם שלילי. בנוסף, המשקיעים ינתחו את ההשפעות של ההסכם בין ארה"ב לבריטניה שהוכרז ביום חמישי.
במהלך השבוע נפרסם גם נתונים כלכליים לאפריל, שיספקו אינדיקציות ראשונות על ההשפעות המעשיות של עליית המכסים על האינפלציה ומצב רוחם של הצרכנים. נתוני ה-CPI (מדד המחירים לצרכן) בארה"ב לאפריל יתפרסמו ביום שלישי, ואחריהם נתוני האינפלציה של גוש האירו ביום רביעי. אך יש לשים לב גם למדדים נוספים, כמו מחירי היצרנים (PPI) בארה"ב שיתפרסמו ביום חמישי ומחירי היבוא בארה"ב ביום שישי. מדדים אלו עשויים לשקף את השפעת המכסים בצורה ישירה יותר.
בנוסף, ייתכן שהאי-ודאות סביב המכסים השפיעה גם על נתוני המכירות הקמעונאיות והייצור התעשייתי בארה"ב באפריל (שני הנתונים יתפרסמו ביום חמישי), כמו גם על מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן (שיתפרסם ביום שישי). השפעת "יום השחרור" עשויה להשפיע על השקעות כמו גם על צריכה, וכבר ישנם דוגמאות לפרויקטים תשתיתיים שהוקפאו. ככל שהשאלות סביב הסכמי הסחר לא ייפתרו, צפויות דוגמאות נוספות לכך בשבועות הקרובים.
ארה"ב: נתונים ממשיים לאשר את חולשת סקרי האמון
השפעת המכסים על הצמיחה העולמית, ובמיוחד על הכלכלה האמריקאית, נותרת גורם עיקרי לאי-ודאות בשווקים. ההכרזה על הסכם סחר ראשוני עם בריטניה בשבוע שעבר מדגישה את נכונותה של ארה"ב להפחית מכסים הדדיים, אך ככל שהשיחות יימשכו, כך יימשכו גם ההשפעות השליליות על הצריכה וההשקעות. למרות שהאי-ודאות באה לידי ביטוי בעיקר בסקרי אמון עד כה, השבוע נוכל לקבל תובנות ראשוניות לגבי מצב הכלכלה האמיתית ברבעון השני, עם פרסום נתוני המכירות הקמעונאיות והייצור התעשייתי לאפריל ביום חמישי, ומדד אמון הצרכנים החדש של אוניברסיטת מישיגן ביום שישי.
הקונצנזוס צופה עלייה של 0.5% במכירות הקמעונאיות, מה שירמז על כך שהצריכה נותרה חזקה. כמו כן, צפויה עלייה קלה בייצור התעשייתי (0.1% עלייה חודשית). לפני נתונים אלו, נזכה לראות את נתוני ה-CPI ביום שלישי ונתוני ה-PPI ביום חמישי, כאשר ה-CPI הליבה צפוי להיות מתחת לרף של 3% (2.9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד).
יו"ר הפד, פאוול, הדגיש בשבוע שעבר כי מכסים ממושכים עלולים להקשות על הפד להשיג את יעדיו, במיוחד כאשר ה-FOMC נותר תלוי בנתונים המאקרו-כלכליים שיגיעו. אי-הוודאות הגוברת מעמידה את הפד במצב של "המתנה ומעקב", ככל הנראה עד לרבעון הרביעי של 2025.
מסקנה: הנתונים שיפורסמו השבוע יתנו הצצה ראשונית למצב הכלכלה האמיתית בתחילת הרבעון השני. למרות התוצאות החלשות בסקרי האמון, ייתכן שנתוני המכירות הקמעונאיות והתפוקה התעשייתית יראו תמונה חיובית יותר, לפחות בשלב זה.
גוש האירו: חוסן לפני מכסי ארה"ב
אי הוודאות הנוכחית לגבי ההתפתחות העתידית של מכסי הסחר של ארה"ב ניכרת בתמונה המעורבת העולה מנתוני הסקרים לטווח קצר. בשבוע שעבר מדדי מנהלי הרכש (PMI) הראו פעילות עסקית שהשיגה צמיחה מינימלית באפריל, כאשר התרחבות שולית בשירותים קיזזה התכווצות - אם כי בקצב איטי יותר - בייצור.
מדד ZEW, מחר, ישפוך אור על סנטימנט המשקיעים בנוגע לתחזית הכלכלה האירופית. בניגוד לנתונים הרכים, נתוני המאקרו בפועל נותרו חסינים. צמיחת התמ"ג המשיכה לעלות על התחזיות גם בתחילת 2025. האומדן המהיר לרבעון הראשון של 2025 הראה צמיחה טובה מהצפוי של 0.4% ברמה הרבעונית. האומדן השני שצפוי ביום חמישי יבהיר את הגורמים הבסיסיים לעלייה בתמ"ג, אך סביר להניח שהוא נבע מיצוא נטו גבוה יותר לקראת מכסי ארה"ב. יום חמישי יביא גם נתוני תעסוקה אירופיים לרבעון הראשון של 2025 וייצור תעשייתי למרץ, שעלה ב-1.1% בחישוב חודשי בפברואר. לא ניתן לשלול עלייה חזקה נוספת במרץ, שכן ייתכן שהתרחשה הקדמה של יצוא לקראת מכסים. נתוני מאזן הסחר האירופי למרץ (יום שישי) עשויים להציע כמה תובנות לגבי העיוותים הנוכחיים בפעילות הסחר עקב המכסים.
המסקנה: נתונים קשיחים צפויים להראות את חוסנה של הכלכלה האירופית לפני הסלמות הסחר. אי הוודאות הנוכחית עלולה להאט את הפעילות בחודשים הקרובים, אך הרחבה פיסקלית חזקה יותר עשויה בהחלט להגביר את הצמיחה בהמשך השנה.
בריטניה: חזרה ליסודות
לאחר ישיבת המדיניות המוניטרית בשבוע שעבר, שבה בנק אנגליה הוריד את ריבית הבנק שלו ל-4.25% כצפוי, וההסכם המסחרי המתוקשר בין ארה"ב לבריטניה, שצפוי לרכך את השפעת המכסים על ידי הענקת מכסות מכס נמוכות יותר ליצוא בריטי מסוים, משתתפי השוק צפויים להתמקד שוב ביסודות הכלכליים. נתוני השבוע יהיו ברובם מבט לאחור, עם נתוני רבעון ראשון לתמ"ג, צריכה פרטית, הוצאות ממשלתיות, יצירת הון קבוע ברוטו, השקעות עסקיות ויצוא/יבוא. אינדיקטורים חודשיים, כגון נתוני שוק העבודה, ייצור תעשייתי ומדד השירותים, כולם נתוני מרץ. מכיוון ששיעורי המכס נדונו בהרחבה, אך לא יושמו לפני 2 באפריל, אנו מצפים שהצרכנים הקדימו רכישות של סחורות אמריקאיות שעלולות להיפגע ממכסים. ההודעה על תשלומי הביטוח הלאומי של המעסיקים עשויה אף היא לתרום להקדמת רכישות. שני גורמים אלה יכלו לתרום לביקוש מוגבר ועשויים לספק נתונים טובים יותר מאשר בתקופות קודמות.
המסקנה: נתוני המאקרו הבסיסיים הנוכחיים עשויים להיות מעט מעוותים כלפי מעלה מכיוון שהם עשויים לשקף פעילות מוגברת לקראת יישום המכסים.
יפן: תחזית הצמיחה צפויה להיפגע ממכסים
יפן תפרסם השבוע נתוני תמ"ג ראשוניים לרבעון הראשון. צפוי שהכלכלה היפנית תראה צמיחה איטית יותר ברבעון הראשון, בהשוואה ל-2.2% בחישוב שנתי לרבעון הקודם.
צמיחת הביקוש המקומי ייתכן שתאט, ככל שההתאוששות בצריכה נרגעה. בינתיים, התחזית הכלכלית של יפן עלולה להיפגע קשות מאז אפריל עקב מכסי ארה"ב הגבוהים יותר. היצוא של יפן לארה"ב כפוף כיום למכס אוניברסלי של 10%, כמו גם למכסים של 25% על מוצרי רכב, פלדה ואלומיניום. בעוד שהמשא ומתן על מכסים בין ארה"ב ליפן נמשך, עדיין אין בהירות לגבי ההסכם בפועל. נגיד בנק יפן, אואדה, הזהיר לאחרונה כי האינפלציה ביפן עלולה להאט באופן זמני בגלל מכסי ארה"ב, ולכן בנק יפן עשוי למתן את קצב העלאות הריבית.
המסקנה: יפן עשויה להיות אחת המדינות האסיאתיות הראשונות שתחתום על הסכם סחר עם ארה"ב. כל הודעה על הסכם סחר עם ארה"ב עשויה להיות זרז למניות יפניות בטווח הקצר. אנו מצפים שבנק יפן יעלה את הריבית פעם אחת בלבד ב-25 נקודות בסיס ב-12 החודשים הקרובים.