נפט: הקלה זמנית במתיחות הסחר
הפחתת המתיחות בין ארה״ב לסין תרמה כמובן גם לעלייה זמנית במחירי הנפט. עם זאת, ההתאוששות צפויה להיות קצרה. היחלשות תחזיות הצמיחה הכלכלית הפעילה לחץ על המחירים, ואליה מצטרפת התחזית לצמיחה ניכרת בהיצע מצד מדינות דרום אמריקה ומדינות הנפט. התחרות הגוברת על נתחי שוק ליצוא צפויה להמשיך ולהכביד על מחירי הנפט ולהעפיל לבסוף על ההקלה שהגיע בעקבות הרגיעה במתיחות הסחר, זאת בצד הנזק שכבר נגרם לכלכלה.
ההפוגה במתיחות הסחר בין ארה״ב לסין הטיבה אתמול עם מחירי הנפט, אך הרגיעה הייתה צנועה ביחס למגמות שראינו באפיקים אחרים. היחלשות התחזיות הכלכליות הייתה בהחלט גורם מרכזי שהשפיע על המחירים בשבועות האחרונים, אך גם המדיניות החדשה של מדינות אופ״ק+ משחקת תפקיד משמעותי. המדיניות כוללת יציאה ממהלכי הגבלת התפוקה וחזרה לקצב ייצור מהיר יותר.
במקביל, המעבר לשימוש ברכבים חשמליים מביא לירידה בצריכת הדלק, במיוחד בסין ובאירופה, ובמידה פחותה יותר גם בצפון אמריקה. הגידול בהפקת נפט מדרום אמריקה עשוי להספיק השנה כדי לכסות את הגידול בביקוש העולמי. חזרה מלאה לרמות יצוא רגילות מצד מדינות אופ״ק+ צפויה להוביל לעודפי היצע שיגדילו את המלאים העולמיים. בסביבה שוק שכזו, יש הכרח שהמחירים ירדו אל תוך עקומת עלות ההפקה של הנפט, על מנת לעודד יצרנים לצמצם פעילות. מהלכים אלו פוגעים במיוחד בתעשיית נפט הפצלים בארה״ב ודעת הקונצנזוס כיום היא שהפקת הנפט בארה״ב צפויה להיתקע ואף לרדת.
שיפור הפריון בתעשיית נפט הפצלים מאט, בעוד שהאינפלציה בעלויות ההפקה גוברת – מגמה שמעידה כי המחיר של כ־60 דולר לחבית הוא הטריגר להתחלה בצמצום התפוקה. ההקלה שראינו לאחר ההתפתחויות בזירת הסחר ככל הנראה תהיה קצרת מועד – עד שכוחות השוק שתוארו ישובו ויגברו.
יחד עם זאת, הפוליטיקה הבינלאומית ממשיכה לשמש כגורם לא צפוי, במיוחד לאור שיחות הגרעין המתמשכות בין ארה״ב לאיראן. להערכתנו, מחירי הנפט ישובו ויתכנסו סביב רמה של 60 דולר לחבית, ואנו ממשיכים להחזיק בעמדה ניטרלית לעת עתה.
נורברט רוקר, ראש מחקר כלכלה ו"הדור הבא", יוליוס בר
יחסי הסחר בין ארה״ב וסין מציגים הקלה במכסים
בעקבות שיחות הסחר שהתקיימו בין ארה״ב לסין בג׳נבה, הודיעו שתי המדינות על הפחתה משמעותית של המכסים ההדדיים ביניהן. מדובר בצעד של הפוגה בעימות הסחר ובמהלך חיובי ביחסי הסחר בין המדינות, אף שהתוצאה של סבב המשא ומתן הקרוב נותרת בלתי ודאית ועלולה לכלול תנודות רבות בחודשים הקרובים.
ארה״ב וסין הודיעו על הפחתה זמנית במכסים למשך 90 יום, לאחר שיחות סחר שהתקיימו בג׳נבה בסוף השבוע. ארה״ב תפחית את שיעור המכס ההדדי על סין מ־34% ל־10% – שיעור הזהה לזה שמוטל על מרבית המדינות – ותבטל לחלוטין את המכסים ההדדיים בגובה 91% שהוטלו באפריל. בשקלול המכס בגובה 20% הקשור לסחר בפנטניל, והמכסים הקודמים על סחורות סיניות (שנעו בין 10% ל־15%), שיעור המכס האפקטיבי החדש של ארה״ב על סין עומד על כ־40% – נמוך משמעותית מהשיעור הקודם.
גם סין מצידה תפחית את המכסים ההדדיים ל־10%, כך ששיעור המכס האפקטיבי על סחורות אמריקאיות ירד לכ־25%. בנוסף, סין תסיר את הצעדים הלא־מכסיים ההדדיים שהטילה נגד ארה״ב, ובכללן מגבלות יצוא על חומרי גלם קריטיים, כמו אדמות נדירות – כך לפי ההצהרה המשותפת שפרסמו הצדדים.
הפחתת המתח הזאת חורגת מהציפיות בשוק ומהווה התקדמות חיובית ביחסי הסחר בין ארה״ב לסין. עם זאת, רמת חוסר הוודאות סביב המשא ומתן הבא נותרת גבוהה, וייתכנו לא מעט עליות וירידות בתהליך בשבועות ובחודשים הקרובים.
ההפוגה בעימות הסחר בין ארה״ב לסין צפויה לצמצם את הלחץ על היצוא הסיני. אמנם שיעור המכס הנוכחי של ארה״ב על סחורות סיניות נותר גבוה משמעותית מהרמה ששררה לפני כהונתו של הנשיא טראמפ, אך יחסית למכסים שמוטלים כיום על מדינות אחרות, שיעור זה כבר אינו ברמה שמשבשת לחלוטין את הסחר.
נתוני הסחר של סין לחודש אפריל מראים ירידה של 21% ביצוא לארה״ב לעומת אפריל אשתקד, אך באופן כללי שמר היצוא הסיני על יציבות. הזינוק ביצוא הסיני למדינות דרום־מזרח אסיה מרמז שחלק מהסחורות הסיניות עשויות היו לעקוף את המכסים דרך יעדים אחרים. מגמה זו עשויה להימשך גם בחודשים הקרובים, כל עוד שיעור המכס של ארה״ב על סין נשאר גבוה מזה של מדינות אחרות.
סופי אלטרמט, כלכלנית, יוליוס בר
אסטרטגיית מניות: תקוות סחר מול מציאות כלכלית
אנו רואים בהתאוששות הנוכחית בשוקי המניות ראלי האופייני לשוק דובי, התואם היטב את דפוסי העבר. לנוכח הסיכונים הגוברים למיתון בארה"ב, אנו ממשיכים להעדיף גיוון חשיפה לשווקי מניות מחוץ לארה"ב, ובפרט אירופה, יפן, סין והודו.
שוקי המניות זינקו בחדות בתחילת השבוע, על רקע דיווחים על הסכם בין ארה"ב לסין להפחתה זמנית של מכסים. העליות מגיעות לאחר מהלך התאוששות משמעותי שכבר התרחש מאז השפל האחרון שנרשם ב־8 באפריל. זאת בעיקר כתוצאה מאופטימיות מחודשת בנוגע למשא ומתן המסחרי והציפייה להפחתת מכסים, שהתבטאו בעליית ביטחון מצד המשקיעים. בנוסף, עונת הדוחות לרבעון הראשון של השנה הייתה יציבה יחסית, כשחברות נהנו מנתוני מקרו שנותרו חיוביים, בחלקם כתוצאה מפעילות מואצת לפני כניסת המכסים לתוקף. ראוי לציין כי משקיעים קמעונאיים היו פעילים במיוחד בניצול הירידות, כפי שמעידים נתוני זרימות הקרנות.
עם זאת, ברמות המחירים הנוכחיות אנו נותרים זהירים ואיננו שותפים לאופטימיות בשוק לגבי פתרון מהיר של סכסוך הסחר. גם אם יוכרזו הסכמים חדשים, סביר להניח שיהיו כרוכים בתנאים מורכבים ולוחות זמנים ממושכים ליישום, מה שמקטין את הסבירות לחזרה מלאה לרמות המכס שלפני המשבר.
קריאות הרווחים של החברות לרבעון הראשון מחזקות את התחושה שהמגזר העסקי נמצא במצב של "wait-and-see", מה שעלול להוביל להאטה בפעילות העסקית ואף להידרדרות מהירה. כך לדוגמה, ההשקעות של חברות מדד S&P 500 (למעט חברות טכנולוגיה גדולות) נותרו ללא שינוי בהשוואה לשנה שעברה, והאזכורים של דחיות בפרויקטים עלו בצורה משמעותית.
יש לזכור כי ראלי חד בתוך שוק דובי הוא תופעה שכיחה, ולא חריגה. בממוצע, ראלים כאלה נמשכים 44 יום ומניבים תשואה של 14.1% – דפוס שמזכיר מאוד את מהלך העליות הנוכחי.
לנוכח ההערכה כי הנתונים הפונדמנטליים צפויים להיחלש ברבעונים הקרובים, ובזמן שכלכלני יוליוס בר מייחסים הסתברות של 50% למיתון בארה"ב, אנו ממליצים להיזהר מרדיפה אחר הראלי. בתוך שוק המניות, אנו ממליצים להמשיך בהסטת השקעות לשווקים בינלאומיים – במיוחד באירופה, יפן, סין והודו – שם רמות התמחור אטרקטיביות יותר, והתנאים המקרו־כלכליים נראים עדיפים יחסית.
מת'יו ראצ'טר, ראש מחקר אסטרטגיית מניות, יוליוס בר
זהב: אופטימיות בשיחות הסחר מפעילה לחץ על המחירים
בשוקי ההון נרשמה אתמול (12 במאי) תגובה חיובית לסיכון (risk-on) בעקבות ההתרככות במתיחות הסחר בין ארה״ב לסין, דבר שהוביל לירידה במחירי הזהב. אף שהמהירות והעוצמה של התגובה מצביעות על סגירת פוזיציות בשוק החוזים העתידיים, אנו ממשיכים לזהות רקע פונדמנטלי חיובי למחירי הזהב. סיכוני המיתון ואי־הוודאות בזירה המוניטרית נותרו גבוהים, וימשיכו לתמוך בביקוש לזהב כנכס חוף מבטחים.
האופטימיות שהתעוררה במהלך סוף השבוע בנוגע להרגעת מתיחות הסחר בין ארה״ב לסין אושרה אתמול (12 במאי), עם הכרזה על השהיית מכסים למשך 90 יום וירידה משמעותית בשיעורי המכס. התגובה המיידית בשווקים הפיננסיים הייתה של חזרה לתיאבון סיכון, שהובילה לעלייה בדולר האמריקאי ובתשואות האג״ח וגררה ירידה של כ־3% במחירי הזהב עד לשעות אחר הצהריים. תגובה כה חדה ומהירה מצביעה לרוב על סגירת פוזיציות מצד סוחרים ספקולטיביים בשוק החוזים העתידיים, במיוחד לאור פוזיציות קיצוניות שנצברו לאחרונה — ובעיקר בסין. הספקולנטים הסינים עמדו גם מאחורי התנודתיות החדה באמצע אפריל, אז טיפס מחיר הזהב באופן רגעי לשיא של 3,500 דולר לאונקיה.
על אף האופטימיות סביב שיחות הסחר, חשוב לציין כי ההשפעות השליליות של המתיחות על הצמיחה הגלובלית צפויות להימשך, כמו גם השפעתה של מדיניות לא צפויה מצד ממשל טראמפ. במילים אחרות, סיכוני המיתון נותרים גבוהים גם לאחר ההתקדמות המדינית, והאי־וודאות שמייצרת מדיניות כלכלית תזזיתית ממשיכה לתרום לביקוש בזהב כנכס חוף מבטחים.
סיכוני המיתון מהווים תוספת מחזורית לשוק זהב שורי שמונע ברובו מרכישות עקביות מצד בנקים מרכזיים. מתיחות הסחר עצמה היא ביטוי לסדר עולמי רב־קוטבי שהולך ומתהווה. סדר עולמי שכזה הוא הגורם המרכזי מאחורי גידול ברכישות הזהב מצד בנקים מרכזיים בשווקים מתעוררים, השואפים לצמצם את תלותם בדולר האמריקאי כמטבע רזרבה ואף, במקרים קיצוניים, את פגיעותם לסנקציות אמריקאיות. סביר כי מגמה זו רק התחזקה מאז ״יום השחרור״.
לכן, גם אם נרשמה התקדמות משמעותי בגזרת הסחר, היא ככל הנראה לא תספיק לבדה כדי לבלום את המגמות הקיימות. אנו ממשיכים לצפות לביקוש יציב לזהב הן מצד משקיעים פרטיים והן מצד בנקים מרכזיים, תוך הבנה שהתנודתיות צפויה להישאר גבוהה כל עוד שיחות הסחר נמשכות.
קרסטן מנקה, ראש תחום מחקר "הדור הבא", יוליוס בר
סין: הרגיעה במתיחות הסחר משפיעה על סנטימנט המשקיעים לטווח הקצר
הפחתת המכסים על מוצרים סיניים מהווה הפתעה חיובית לשוק. ייתכן כי מניות סיניות עם חשיפה גבוהה לארה״ב ימשיכו במגמת התיקון. עם זאת, יידרש זמן ממושך יותר והדרך תוסיף להיות תנודתית עד שמדדי השוק יחצו את השיא הקודם, במיוחד לאחר שחזרו זה עתה לרמות שלפני "יום השחרור".
בסוף השבוע העריכו המשקיעים כי המכס האמריקאי על מוצרים מסין יופחת לטווח שבין 45% ל־60%, ולכן ההפחתה לרמה של 30% התקבלה כהפתעה חיובית בשווקים. "הפסקת האש" הזמנית הזו העניקה תחילה סיבה לאופטימיות, אך השאלה הגדולה יותר היא מה יקרה לאחר 90 הימים שנקבעו. אם נבחן את מלחמת הסחר הראשונה (Trade War 1.0), ניתן לחלקה לשלושה שלבים עיקריים:
השלב הראשון החל בתחילת 2018, אז הוטלו מכסים הדרגתיים על ידי ארה״ב וזכו לתגובה סינית הולמת, עד למפגש בין הנשיא טראמפ לנשיא שי בוועידת ה־G20 בבואנוס איירס בדצמבר 2018, שם הוכרז על פתיחת משא ומתן.
השלב השני, שכלל טלטלות רבות, נמשך עד אוקטובר 2019, אז הושגה הסכמה ראשונית על "הסכם שלב ראשון". בתקופה זו, שוק המניות הסיני היה תנודתי מאוד והניב תשואות מתונות בלבד.
השלב השלישי – מאוקטובר 2019 ועד לחתימת ההסכם בינואר 2020 – התאפיין באופטימיות שוק נרחבת ושיא במדדים.
בהתאם למודל של "מלחמת הסחר 1.0", נראה כי אנו כעת בשלב השני: התגובה הראשונית צפויה להיות חיובית, אך כותרות שליליות עשויות עדיין להשפיע לרעה על סנטימנט המשקיעים. בנוסף, ביצועי הסקטורים מאז 2 באפריל מעידים כי השוק כבר תימחר תמריצים פנימיים נרחבים שעשויים לאזן את ההשפעות השליליות של הסחר, מה שמסביר מדוע המדדים חזרו לרמות שלפני "יום השחרור".
אנו סבורים כי יש עוד מקום לתיקון במניות סיניות עם חשיפה לארה״ב, שעד כה פיגרו ביחס למניות הקשורות לצריכה מקומית. מנגד, ייתכן שהשוק יבחן מחדש את ההסתברות לתמרוץ מיידי מצד ממשלת סין. לכן, להערכתנו, יידרש זמן ארוך יותר והדרך תוסיף להיות תנודתית עד שהשוק יחצה את רמות השיא הקודמות.
ראוי לציין כי ביום שני שלאחר שיחות הסחר נמכרו מניות סיניות בהיקף נטו של 2 מיליארד דולר על ידי משקיעים דרך ערוץ הסחר משגחאי להונג-קונג (Southbound), דבר שמהווה אינדיקציה לאי־ודאות בקרב משקיעים מקומיים. לבסוף, עונת הדוחות לרבעון הראשון בסין נכנסת לשבועות המסכמים שלה ודיווחי הרווח עשויים להשפיע על הסנטימנט בטווח הקרוב.
ריצ'רד טאנג, אנליסט מחקר מניות אסיה, יוליוס בר