סמנכ"ל המסחר בבורסה: "מי שיש לו עודפים יתנחם בתשואה של הקרנות הכספיות"

יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר בבורסה, מתייחס למדד המחירים לצרכן שפורסם אמש, ובין היתר מציין כי בנק ישראל "מחכה שהמלחמה תיגמר, מחכה שהאינפלציה תדעך, ועד אז נמשיך לשלם יותר ריבית, ומי שיש לו עודפים יתנחם בתשואה של הקרנות הכספיות" •• תגובות למדד המחירים לצרכן ומדד מחירי הדיור לחודש אפריל

 

 
מדד המחירים לצרכן / תמונה: Dreamstimeמדד המחירים לצרכן / תמונה: Dreamstime
 

מיכאל לוי
LinkedinFacebookTwitter Whatsapp
16/05/2025

מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל שהתפרסם אמש (חמישי) זינק בחדות ב-1.1%, בהשוואה לחודש מרץ, והגיע לרמת מדד של 103.1 נקודות. 

גורמים שונים במשק מגיבים לעלייה הדרמטית של המדד.

יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר בבורסה מעדכן כי "המדד עלה ב 1.1% בהשוואה לצפי לעלייה של 0.6 אחוזים - 0.7 אחוזים. 

"מקור ההפתעה הוא עלייה של 15.9 במחירי הטיסות לחו״ל, שתרמה כ-0.77 אחוזים למדד החודשי. רכיב הדיור במדד עלה אף הוא בשיעור חודשי חד של 0.6 אחוזים ותרם כ 0.15 אחוזים למדד החודשי.

"שאר רכיבי המדד היו ״רגועים״. רכיב המזון במדד עלה רק ב 0.1 אחוזים. 

"המדד עלה ב 2.1 אחוזים מתחילת השנה ( 4 חודשים) וב 3.6 אחוזים ב-12 החודשים החולפים. הצפי הוא כי 12 חודשים קדימה האינפלציה תסתכם ב-2.5 אחוזים וכי מדד חודש מאי יציג תנועה מינורית. 

"כל זמן שהחות'ים יורים והציבור טס, הרכיב של הטיסות ימשיך לשייט בגובה רב ואולם ברגע שיירגע נקבל את זה חזרה מטה. בנוסף, השקל החזק והמתחזק צפוי אף הוא לרסן לחצים אינפלציוניים. מנגד, רכיב הדיור שעלה ב 1.4 אחוזים מתחילת השנה וב 4.4 אחוזים בשנה החולפת הוא מחולל האינפלציה הפרמננטי הגדול במשק. חוזי שכר הדירות המתחדשים שאיכלסו דיירים חדשים התייקרו ב 4.7 אחוזים. בהינתן מחירי הדירות, הריביות הגבוהות והיעדר תוכנית ממשלתית להפחתת מחירי הדיור, אזי רכיב הדיור במדד צפוי להוסיף ולתרום כ-1 אחוז אינפלציה בשנה בעתיד הנראה לעין. 

"מה יעשה בנק ישראל? מחכה. מחכה שהמלחמה תיגמר, מחכה שהאינפלציה תדעך, ועד אז נמשיך לשלם יותר ריבית, ומי שיש לו עודפים יתנחם בתשואה של הקרנות הכספיות".


נשיא התאחדות התעשיינים ונשיא המגזר העסקי בישראל, ד״ר רון תומר:

״למרות עליית המדד החדה ב 1.1%, מדד מחירי הצרכן למזון (ללא פירות וירקות) עלה רק ב 0.1% ב באפריל 2025, בנוסף מדד מחירי היצרנים הכללי רשם ירידה של 0.1%. 

"המדד מראה אחריות של התעשייה ליציבות במשק ולמיתון השפעות יוקר המחיה״, אמר ד״ר תומר והוסיף כי ״זו העת לממשלה להצטרף למאמץ ולהקפיא את מחוללי האינפלציה שבאחריותה, אשר גורמים לעליית המדד.

"התאחדות התעשיינים מציעה שותפות אמיתית בשיח מקצועי עם מקבלי ההחלטות, במטרה לגבש פתרונות ארוכי טווח שיתמודדו עם יוקר הייצור ויוקר המחיה".


דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, לפרסום מדד המחירים לצרכן ומדד מחירי הדיור (חודש אפריל):

"מדד המחירים לצרכן עלה באופן דרמטי וזינק תוך חודש ב- 1.1%, מה שמביא את קצב האינפלציה השנתי לעמוד על 3.6%. קצב האינפלציה גבוה מאוד מעבר ליעד שהגדיר בנק ישראל והוא פוגע בכולנו, גם בעסקים וגם במשקי הבית. למרות זאת ולמרות המלחמה, המשק ישראלי מציג אבטלה יחסית נמוכה וקצב צמיחה מתון. אחד ממנועי הצמיחה הגדולים במשק הוא ענף הנדל״ן אשר משווע לסביבת ריבית נמוכה יותר ואני מצפה שתהליך הפחתה יחל עוד השנה. מדד מחירי הדיור עלה בשנה ב -6.4% וזה משקף המשך מגמה של עליית מחירים בשוק הדיור למרות הריבית הגבוהה והירידה במספר העסקאות בשוק מינואר השנה, וזאת מאחר ועלויות הבניה מרקיעות שחקים, זמן הביצוע מתארך ועדיין לא נפתרה בעיית המחסור בדירות והפער בין ההיצע לביקוש. להערכתנו, מגמת עליית המחירים תימשך למרות ההאטה שחווה שוק הנדל״ן והירידה בהיקף העסקאות בחודשים האחרונים".


עינב סבינצר, מנהלת מרחב דרום באלדר משכנתאות ובהתאחדות יועצי המשכנתאות, לפרסום מדד המחירים לצרכן ומדד מחירי הדיור (חודש אפריל):

"מדד המחירים לצרכן זינק החודש ב-1.1%, הרבה מעבר לצפי. מדובר בעלייה משמעותית שמבטאת את המגמה הכללית של התייקרות במשק. אנו צופים כי בחודשים הקרובים מדד המחירים ימשיך לעלות בקצב מואץ, בין היתר בשל גידול בעלויות שכר, יוקר הדיור והעלאות מחירים בענפי המזון והתחבורה. כמו כן, מדד מחירי הדיור עלה ב- 6.4% בשנה. בחודשים האחרונים אנו עדים לעלייה בהיקפי המשכנתאות. לפי נתוני בנק ישראל, בחודש אפריל 2025 נלקחו משכנתאות בהיקף של כ-8.05 מיליארד ₪, 36% לעומת אפריל שנה שעברה. בחודש שעבר 82% מהמשכנתאות היו במסלולים לא צמודים, בדומה לחודשים קודמים. בחודש מרץ 2025 נלקחו משכנתאות בהיקף של כ-9.17 מיליארד שקל – עלייה של 47% לעומת מרץ אשתקד. נתונים אלו בהחלט מצביעים על חזרה לביקושים גבוהים, אך גם על התחייבויות משמעותיות של משקי הבית, במיוחד לאור העלייה הצפויה במדד המחירים לצרכן. במצב זה, חשוב לבחון את תמהיל המשכנתא ולהתאים אותו למציאות הכלכלית המשתנה".


עילית פלג, מנכ"לית קלי פרימיום, מגיבה לפרסום מדד אפריל:

"העלייה החדה מהצפוי במדד אפריל, ב-1.1% לעומת צפי ל-0.6%, מרחיקה אותנו מתהליך הורדת הריבית בישראל.

"מדד אפריל הקפיץ את קצב האינפלציה השנתי ל-3.6%, לעומת 3.3% בחודש שעבר והרבה מעבר ליעד שקבע בנק ישראל, שעומד על 1%-3%. כל עוד האינפלציה גבוהה בהרבה מהיעד והמשק לא נכנס למיתון, בנק ישראל לא ימהר להוריד את הריבית. הצפי עד כה היה לשתי הורדות ריבית במחצית השנייה של השנה, במקביל להורדות ריבית שצפויות בארה"ב, וכעת ייתכן שהן יידחו לרבעון האחרון של השנה. עם זאת, סביר להניח שבנק ישראל לא יקבל החלטות מוניטריות על סמך מדד אחד אלא ימתין למדדים הבאים כדי לראות האם מדובר במדד חריג או במגמה מתמשכת.

פלג ציינה כי "העלייה החריגה במדד נרשמה בעיקר על רקע סעיפים שמושפעים מעונתיות. בין היתר חלה עלייה חדה במחירי הטיסות לחו"ל, התחבורה הציבורית ובמדד מחירי הדיור".

x